Stoppa nedskärningarna på Enebybergs skola

Kontakta namninsamlingens skapare

Svar från bildningsdirektör samt ordförande i utbildningsnämnden i Danderyds kommun

2024-04-02 20:02:00

Hej, 

och stort tack för alla underskrifter! Det betyder mycket att vi är så många som tycker att det är upprörande med de stora nedskärningarna på vår skola.

Brevet, tillsammans med samtliga då förhandenvarande underskrifter (297 stycken), skickades den 19 mars till alla ledamöter i utbildningsnämnden i Danderyds kommun, samt som kopia till kommunstyrelsens respektive kommunfullmäktiges ordförande och till utbildningsdirektören i Danderyd. Svar har inkommit från enstaka enskilda ledamöter, varav några har visat stor förståelse får våra synpunkter. Den 22 mars fick vi också svar från Johannes Pålsson, bildningsdirektör, samt Ulla Hurtig Nielsen (M), ordförande i utbildningsnämnden i Danderyds kommun. Då var förståelsen tyvärr inte lika stor. Jag klistrar in deras svar här så kan ni alla se vad de skrev: 

 

"Hej och tack för ditt brev!

Det stora engagemanget för Danderyds skolor är fint att se.

En av våra huvuduppgifter, som bildningsdirektör respektive ordförande i utbildningsnämnden, är att se till att alla våra elever – oavsett vilken skola de går i – ska få en likvärdig undervisning i likvärdiga lokaler. Vi anser därför att den nya hyresmodellen är helt rätt, eftersom den är mer rättvis. Hyran styrs nu inte längre av lokalernas skick eller storlek, utan av antalet elever som går där. Det är också den hyresmodell som många andra kommuner använder sig av. För Enebybergs skolas del innebär det att hyran höjs en del nu, istället för att den höjs sedan när verksamheten flyttar in i de nya och renoverade lokalerna.

De förändringar i organisationen som görs på Enebybergs skola handlar först och främst om en anpassning av antalet medarbetare till det elevantal som finns på skolan. Elevantalet har sakta sjunkit under ett antal år. Nu görs helt enkelt en anpassning av organisationen till det antalet. Samtidigt görs en annan förändring som handlar om att utbildningsnivån i organisationen höjs. Det innebär att skolan kommer att ha fler utbildade lärare än innan, men något färre barnskötare till exempel.

Rektorn på Enebybergs skola gör ett fantastiskt jobb för skolans medarbetare och elever och trots att skolan nu får en höjd hyra, så ser vi att kvaliteten samtidigt kommer att kunna bli bättre, även på längre sikt.

Har ni vidare frågor eller funderingar är ni förstås välkomna att höra av er igen. Bildningsdirektören nås via mejl till bildningsforvaltningen@danderyd.se. Utbildningsnämndens ordförande via ulla.hurtignielsen@danderyd.se.

Vänliga hälsningar, 

Johannes Pålsson                Ulla Hurtig Nielsen

Bildningsdirektör              Ordförande i utbildningsnämnden

Danderyds kommun"

 

Jag tycker att detta svar tyvärr undviker grundfrågan, som ju handlar om resurser. Det skulle vara möjligt att tillföra resurser till Enebybergs skola så att personaltätheten kunde bibehållas tros sjunkande elevantal, till exempel genom att välja bort den skattesänkning som Danderyds kommun nu genomför. Dessutom är det lite stötande att skriva att kvaliteten kommer att kunna bli bättre genom att ta bort tjänster, vilket är underförstått i brevet ovan. Enligt uppgifter från en annan av de politiker som svarat på vårt brev har resurserna till personal på Danderyds skolor successivt minskat med stora summor de senaste sex åren, och det handlar självklart om prioriteringar.

Jag kommer att svara på brevet och framföra dessa åsikter. De av er som vill får såklart också gärna höra av er till politikerna ovan eller annan politiker. I övrigt tänker jag att vi också kan påverka genom att noga tänka igenom vilket parti vi vill rösta på nästa gång det är val. 

Återigen, stort tack för alla underskrifter!

Alice Thorburn


Alice Thorburn



Dela denna namninsamling

Hjälp den här namninsamlingen att få fler underskrifter.

Hur sprider man en namninsamling?

  • Dela namninsamlingen på din Facebookvägg och i grupper som rör ämnet för din namninsamling.
  • Kontakta dina vänner
    1. Skriv ett meddelande där du förklarar varför du skrev på namninsamlingen, då människor är mer benägna att skriva på om de förstår hur viktig frågan är.
    2. Kopiera och klistra in namninsamlingens webbadress i ditt meddelande.
    3. Skicka meddelandet via e-post, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram och LinkedIn.



Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...