Skär inte ner på ätstörningsvården!

Ingen har väl missat den rådande ekonomiska krisen i region Östergötland. Vården är överbelastad sen långt tillbaka, och psykiatrin är inget undantag. I dagens samhälle är det utav yttersta vikt att man bedriver en välfungerande och lättillgänglig psykiatrisk vård av den simpla anledningen att situationen som många unga och vuxna besitter är ohållbar, många hamnar mellan stolarna och blir utan vård, eller får felaktig vård för att personalen och resurserna inte räcker till.
Ätstörningsenhetens länsteam som bla bedriver dagvård är en av många team som har drabbats hårt. Man har nu kommit fram till att minska 30% i omfattning, vilket innebär att 2 av 7 heltidstjänster försvinner. Det innebär även förändringar för patienterna som nu kommer att få behandling 2 ggr/veckan istället för 4. Dagvården är en behandlingsform där man jobbar rutinbyggande, att kontinuerligt få terapi, ätträning, enskilda och gruppsamtal med stöd och hjälp att hantera den svåra resan mot ett friskt och fritt liv.
Att minska antal dagar innebär att hela behandlingsformen sätts på spel och minskar möjligheten för patienter att ha rimliga förutsättningar för att klara behandlingen med goda resultat.
Den övriga vården som bedrivs för ätstörningar är redan otillräcklig, oerhört få platser finns inom slutenvården och många månaders väntan på rätt behandling är inte ovanligt. Att minska eller ta bort dagvården helt skulle öka trycket på både öppenvården och slutenvården, vilket i sin tur leder till allt fler obehandlade patienter och patienter som får utrymme att bli sjukare för varje dag de får vänta på vårdplatser.
Det skulle vara förödande. För de drabbade, för anhöriga och för de anställda om lägger ner sin själ i våran tillfrisknad.
Tryggheten, stödet, rutinerna och kvalitén som ätstörningsenhetens länsteam ger sina patienter har varit avgörande för oerhört många.
Vi som har startat denna namninsamling är eller har varit patienter där själva och kan tydligt se vilka katastrofala konsekvenser detta innebär.
Det är mer aktuellt än någonsin. Gör din röst hörd! Skriv på denna namninsamling och be gärna folk i din omgivning att göra likadant. Din underskrift kan göra skillnad.

 

Läs mer på: https://corren.se/debatt/artikel/atstorningsenheten-slar-larm-efter-varsel-extremt-allvarligt/lq4qe1dr

Skriv på denna namninsamling

Genom att skriva på godkänner jag att Moa Johansson kan se all information jag lämnar i detta formulär.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.


Jag godkänner att informationen som jag anger på det här formuläret behandlas i följande syften:
Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...