STOPPA FÖRSÄMRADE ARBETSTIDSVILLKOR, UNDERSKÖTERSKOR/VÅRDBITRÄDEN I MORA KOMMUN

Hur ska vård&omsorgsyrket bli mer attraktivt när...

Arbetsgivaren väljer att inte lyssna på oss undersköterskor & vårdbiträden. De har nu bestämt att spara in pengar på personalen genom att sänka arbetstiden för nattarbetarna från dagens 10h+ till 9h för att sedan nyttjas vid FLER arbetstillfällen pga besparingar(för en heltid på 100% 2-2,5pass!). Det blir som att arbeta Gratis dem passen.

I och med heltidsresan gick många upp i tid till 80, 90 och 100% utefter att man jobbade sina 10h+. Hur ska man orka fler pass ? De är knappast hälsosamt att jobba så mycket på natten, nästintills lika mycket som dagen jobbar - i snitt gör heltiden på dagen 4,33pass/vecka, natten kommer då att göra knappt ett mindre 3,83pass/vecka ! När ska återhämtning fås ? Man blir blåst på rätten till att kunna arbeta heltid...samtidigt som det blir ett väldigt ohälsosamt schema !

Dagpersonalen skulle få lov att börja upptill en timme tidigare på morgonen 06.00/06.30 då inte ens förskola har öppnat för att kunna lämna barnen innan arbetet börjar(det är många småbarnsföräldrar som arbetar inom vården). Hur har man tänkt lösa det ?

Kvällspersonalen skulle få lov att jobba till sena kvällen 22.30, ska då de ensamstående föräldrarna hämta sitt barn så sent ?(Om kvällsförskola finns!) Är de humant och hälsosamt för barnen som kanske(förmodligen!) redan trötta och griniga har somnat på en madrass i väntan på att föräldern ska hämta ? Man kanske inte ens har bil och körkort och är beroende av bussen som knappt de går någon...

Det här är INGET som NÅGON personal vill genomföra, varken dag, kväll eller natt. Det kommer att bli mycket stress, är det redan idag iom den spikade informationen vi fått och som SKA genomföras till varje pris !, och många sjukskrivningar då man redan har de tufft och mår dåligt av att gå till arbetet. Det är också tänkt att man vill ta bort 'rygg-mot-rygg'passen(kväll-dagpass efter varann). Ingen känner att de är direkt kul eller hälsosamt att jobba enbart kvällstid ena veckan och bara dagtid andra veckan då de bara skulle få träffa och umgås med sin familj varannan vecka. De är dessutom tufft att bara arbeta dagpass en hel vecka med de tunga arbete vi faktiskt har i vården. Man vill ta bort de lilla man har kunnat påverka själv i hur ens schema läggs och ser ut(tvättstugeschema) samt möjligheten till att välja om man vill ta dubbla skift morgon+kväll för att få en extra ledig dag... Våra lediga dagar ÄR VÄLDIGT HELIGA för återhämtning och för att få tid att umgås med nära&kära, som man annars inte hinner med för att man orkar helt enkelt inte, precis som för Er som inte har ett vårdnära arbete och inte behöver arbeta på helger och röda helgdagar. Men ledningen skiter fullständigt i vad personalen framför eller hur de drabbar de boende. Det blir ingen trygghet för dem då personal är/blir trötta för att man får gå kort då inga vikarier snart finns att tillgå, eller att personal inte kan språket och boende blir missförstådda. Ska de använda sig av Google-translate kanske ?! Delegeringar ges inte till vikarier och den fasta personalen får springa än fortare med större ansvar, utan något extra som uppskattning heller... Det ÄR svårt idag att rekrytera sommarpersonal, har vart i flera år men är värre än någonsin. Med dessa förändringar som kommer som en smäll på käften blir det inte lättare precis. Vikarier kommer inte att behövas i lika stor utsträckning som idag då de vill att fast personal ska täcka upp på avdelningarna på Resurspassen.  Ingen söker sig till vården då de vet att man får jobba ihjäl sig och det blir svårt för personal att prata gott om sitt yrke - tror ingen rekommenderar arbetet till sina egna barn... Vad gör man när personal inte orkar längre, blir sjuka eller säger upp sig ? De är dyrt med sjukskrivningar. Är vi så oumbärliga så att man låter kompetent bemanning sluta och istället tar in outbildade ? För de finns inte ett överflöd av utbildad personal och inte heller är väl klasserna av vårdelever fyllda...

Möten och utbildningar tar också ännu mer tid från fritiden. Sedan har vi ju också miljö- resor- bussfrågan till och från arbetet att ta ställning till...

"Man ska orka ta hand om sig själv för att orka ta hand om andra" Det är därför återhämtningen är SÅ VIKTIG, den ledningen nu vill ta ifrån oss ! Man har redan tagit bort valfriheten att jobba som man kan och själv bäst vill trots att vi ser till verksamhetens behov(dygns/veckovilan !) - Vi vet när personal behövs som bäst, när och var vi behöver täcka upp. Hur vi orkar bäst, för våra kroppar ska hålla länge ! Vi måste ju också ha rätt till ett liv även om vi jobbar i vården i denna kommun ??

Vikarier väljer att arbeta någon annanstans när de får för få timmar(man kortar av turen som kanske egentligen skulle vara 8h)

I bästa av världar vill Vi ha bort dygns&veckovilan och natten ha kvar sina 10h+ eller ännu hellre kanske 11h pass som skulle underlätta för dag/kvällspassen också ! Låt Oss bestämma själva hur vi vill och kan jobba - Det är Hälsosammast för oss, glada medarbetare och vården blir så mycket bättre !


Anna/Sandra Säbo/demensboende Saxnäs Tall/Björk    Kontakta namninsamlingens skapare

Skriv på denna namninsamling

Genom att skriva på godkänner jag att Anna/Sandra Säbo/demensboende Saxnäs Tall/Björk kan se all information jag lämnar i detta formulär.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.


Jag godkänner att informationen som jag anger på det här formuläret behandlas i följande syften:
Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...