Giftstopp Norrort - Nej till avfallseldat kraftvärmeverk i Täby

EtikOMoral

#101 Svar till Kerstin

2014-05-18 09:31

Tack för ditt svar! Oavsett vad man har för politiska åsikter så måste man ha en minsta gemensam nämnare i att det finns fastslagna regler för offentlig förvaltning som måste följas även av vår kommunledning. Det våra lokalpolitiker verkar ha missförstått är vem som är kund. De verkar ha bildat sig en uppfattning om att det är vi som är kunder till dem men de borde inse att det är vi som betalar varje krona av deras löner. Kanske det är på sin plats att vi väljer att sluta betala ersättning till dem via kommunalskatt? Det är ju trots allt så att de sålt och fortsätter sälja av kommunala tillgångar till privata aktörer - således finns det ju inga gemensamhetstillgångar jag ska betala för längre och således har politikerna avskaffat sig själva på kommunalplanet.

Gäst

#102

2014-05-18 14:46

Verket är inte för Täby utan helt ett EON projekt varför vi i Täby med massor av villor skall säga nej!!!
Lövbrunnabo

#103 Svar från Rolf Ödberg

2014-05-18 19:17

Detta svar har jag fått från Rolf Ödberg:

Hej,
Miljöpartiet har bara en insynsplats i Stadsbyggnadsnämnden och kan därför inte rösta varken för eller emot den här anläggningen. Beslutet kommer till slut att tas i kommunfullmäktige, men där har Alliansen en överväldigande majoritet.
Miljöpartiet håller med om att frågetecknen är många och vi vill också ha svar på dessa innan beslut tas.
med vänlig hälsning
Rolf Öberg
Miljöpartiet de gröna i Täby
Lövbrunnabo

#104 Svar från Malin Karlsson

2014-05-18 19:19

Detta svar har jag fått från Malin Karlsson:
Hej,
För att säga något om denna komplexa fråga så anser Miljöpartiet generellt att frågan behöver utredas mer noggrant innan beslut tas. Hur stort behovet av fjärrvärme är och konsekvenser för omgivningen måste utredas mer och utredningarna måste vara oberoende. Det material som fanns vid programrådet kom endast från E.ON. Vi väntar svar från Miljödomstolen som prövar ansökan innan det blir klartecken.
Den information från kommunens sida till medborgarna har varit undermålig, vilket påpekats i alla de sammanhang vi har haft möjligt till. Informationen skulle förts i dialog i ett så tidigt skede som möjligt. Det måste också kommuniceras genom olika kanaler.

Vi är positiva till att minska oljeförbrukningen. Men anläggningens storlek behöver analyseras mer och säkerhetsavståndet till omgivningen måste öka väsentligt. Det behövs mer information om innehållet i bränslet till anläggningen. Utsläppen från anläggningen behöver också genomgå en oberoende utredning. Miljöpartiet ställer också krav på att fordon som ska användas ska drivas på förnyelsebara bränslen.

Mvh
Malin Karlsson (MP)
Lövbrunnabo

#105 Svar från Magnus Lundberg

2014-05-18 19:21

Detta svar har jag fått från Magnus Lundberg:
Hej!
Vi har fått massor av frågor som kräver mycket arbete för att besvaras skriftligt, så det är svårt att hinna med att besvara enskilda medborgares epostfrågor.
Hoppas att du kan komma på det öppna möte som hålls på onsdag 21/5 kl 18-21 i kommunhuset. Eftersom du anser att "frågetecknen är alltför många" som skulle du kunna få veta en hel del genom att komma till mötet och även ställa egna frågor.

Din enkla fråga om hur jag ställer mig till kraftvärmeverket i Hagby kan jag i alla fall besvara. Jag anser att kraftvärmeverket är bra för genomförandet av Täbys fjärrvärmeplaner och att det kommer att vara till nytta för tusentals människor i Täby och Storstockholm. Farhågorna för påverkan på dina barn och andra människor är överdrivna. Tvärtemot vad du säger går konsekvenserna visst att överblicka. Om du kommer på onsdag kan du ta del av bakgrundsfakta och bedömningar.

Vänliga hälsningar
Magnus Lundberg
*****************************
Magnus Lundberg
Täby kommun "Täbyinitiativet"
projektledare fjärrvärme deltid
tel 0730 510591
*****************************
Lövbrunnabo

#106 Svar från Daniel Wemmergård

2014-05-18 19:23

Detta svar har jag fått från Daniel Wemmergård:
Hej,
Centerpartiet och övriga partier i kommunfullmäktige har ställt sig bakom en ökad produktion av fjärrvärme i Täby.
Det är bra, allt som minskar koldioxidutsläpp ska vi bevaka. Klimatförändringen är, anser jag, den största ödesfrågan vi står inför.
Vad gäller förslaget till kraftvärmeverk i Hagby så finns det frågetecken kvar innan jag och centerpartiet kan gå vidare med frågan. Bla ska en ny brandskyddsutredning utföras.
Min största oro för detta förslag, är inte som många Täbybor som främst tror att det ska eldas sopor med tillhörande utsläpp m.m, är hur det kan komma att se ut i det omgivande kulturlandskapet.
Då det inte är föreslaget att eldas sopor utan verksamhetsavfall och biobränslen (flis) så är jag inte speciellt orolig för vad som släpps ut ur skorstenen. Detta kommer att vara noggrant reglerat i miljöprövningen.
För mig är det viktigaste, om Hagby blir en realitet, att verket dels designas snyggt men också på bästa sätt döljs i omsorg av det otroligt vackra marker som finns i området. Hur det kan göras har jag idag inget svar på.
Men jag har pratat med olika tjänstemän på kommunen om möjligheten att sänka verket så mycket det går, men också att höja den omgivande marken med tillhörande skogsplantering för att få det att försvinna så mycket det går.

Nu har jag kanske inte svarat på din fråga. Jag är positiv till ökad fjärrvärmeproduktioen i Täby, men jag är främst orolig för det visuella intrånget i kulturlandskapet.

Tips, det är samråd på onsdag mellan 18 och 20 i kommunalhuset. Kom dit, där finns många att fråga. Både politiker, tjänstemän, E.ON och Sörab. Jag själv tänker vara där.
Fortsatt trevlig kväll.
Mvh
Daniel Wemmergård (C)
ledamot stadsbyggnadsnämnden
Lövbrunnabo

#107 Svar från Leif, Mats, Annica och Rut

2014-05-18 19:28

Har skickat flera maila till Leif Gripestam (M), Mats Hasselgren (FP), Annica Nordgren (C) och Rut Casselbrant (KD), men inte fått någon respons alls på mina mails till dessa personer.
Lövbrunnabo

#108 Svar från Conny Fogelström

2014-05-19 09:40

Detta svar har jag fått från Conny Fogelström:

Hej!

Tack för ditt mail. Jag har full förståelse för att du kan känna oro för det nya kraftvärmeverk som EoN planerar att bygga ute vid Hagbytippen. Du är nämligen inte ensam om att höra av dig, men jag hoppas kunna lugna dig lite.

Så här tycker vi socialdemokrater i saken;

Trots att vi sitter i opposition så är vi i grunden positiva till etableringen av ett kraftvärmeverk i Hagby. Vi har nämligen svårt att finna en lämpligare plats i denna tätbebyggda kommun om vi med trovärdighet ska hålla fast vid devisen ”Halva Täby grönt”. Detta rör sig trots allt om en plats som sedan decennier varit en regional soptipp, och inte ett naturskönt område vilket det emellanåt kan låta som i debatten.

I själva sakfrågan gäller att det nya kraftvärmeverket som EoN - inte Täby kommun - ska bygga i Hagby ska producera värme till det fjärrvärmenät som kommunens eget bolag, Täby Miljövärme AB, nu bygger ut för fullt runt om i Täby. Vår kommun är nämligen en av få kommuner i landet som alltjämt saknar ett heltäckande miljövänligt fjärrvärmenät. Däremot är Täby kommun alltjämt extremt oljeberoende då merparten av kommunens byggnader, och vissa stora bostadsrättsföreningar, fortfarande värmer upp sina hus med olja. Och detta är vare sig modernt eller miljövänligt.

För att försörja detta ledningsnät så behöver det produceras hetvatten till fjärrvärmen. Därför behöver det byggas ett värmeverk, och här har kommunen tecknat ett samarbetsavtal med EoN. Bolaget bygger ut ledningsnät och produktionen. Täby kommun upplåter mark och ansvarar för detaljplaner etc. Det är detta som nu är aktuellt ute i Hagby, och vi socialdemokrater anser att detta är den bästa lokaliseringen. Området är redan utsatt för omfattande tung trafik och det är jämförelsevis få som bor i närområdet, även om en handfull hushåll givetvis kommer att beröras, och dessa hushåll måste kompenseras på något annat sätt. Eventuellt i form av inlösen av hus?


Värmeverket kommer inte att eldas med hushållssopor, något som fler gärna vill göra gällande, men det är direkt felaktigt. Hushållssoporna som kommer till Sörabs anläggning i Hagby kommer även i fortsättningen att köras till Uppsala och Sigtuna och brännas där. Hagbyverket kommer att eldas med byggavfall (brädor, flis, stubbar, papper etc.) samt inköpt biobränsle. Etapp 1 av värmeverket avser kommunens eget behov av fjärrvärme. Etapp 2 avser möjlighet till framtida expansion i takt med att Stockholmsregionen växer. I dag växer regionen med 35 -40 000 invånare varje år, och då måste förstås politiken långsiktigt planera för detta. Det handlar om bostäder, det handlar om arbetsplatser, skolor, kollektivtrafik, vägar etc. och förstås då även om långsiktig värmeförsörjning.

Sedan återstår givetvis frågan om att estetiskt få en sådan här anläggning att smälta in i landsskapsbilden. Även om platsen redan i dag är en soptipp så kommer detta förstås inte att bli lätt, men stor medvetenhet om detta finns både hos EoN och kommunen.

Mig veterligen finns det inget politiskt parti i Täby som avvisar Hagbyverket, även om Folkpartiet varit ute i media och gett sken av motsatsen. När fjärrvärmeproduktionen är påplats så kan flera gamla värmepannor fasas ut i kommunen. Det finns ju trots allt ganska många oljeeldade pannor som i dag finns mitt ibland oss. I Näsbydal, i Roslags Näsby, i Täby centrum och i Viggbyholm t.ex.

Nu avvaktar vi den miljöprövning som Miljödomstolen ska göra av projektet. Skulle densamma innebära ett avslag får man helt enkelt göra om från början.

Med vänlig hälsning!

Conny Fogelström (S)
Oppositionsråd - Täby kommun

Stationsvägen 13
183 80 TÄBY
08-55 55 93 78 (arb)
076-643 93 78 (mobil)
conny.fogelstrom@taby.se

Niklas

#109

2014-05-19 09:55

"Detta rör sig trots allt om en plats som sedan decennier varit en regional soptipp, och inte ett naturskönt område vilket det emellanåt kan låta som i debatten."

Det stämmer inte. Det är inte på Hagbys nuvarande mark man bygger. Det blir på åkermark närmare Vallatorp och Lövbrunna. När vi promenerar från Vallatorp till Vallentunasjön ser vi inte Hagby. Det nya kraftvärmeverket kommer däremot att synas mycket tydligt, både därifrån och förmodligen kommer skorstenen att synas från våra hus. Jag tycker det är synd att politikerna inte verkar ha tittat på området på plats.
Vallatorpare

#110 Vilken cynism!

2014-05-19 12:47

Men herregud, har Conny Fogelström aldrig varit i Hagbyområdet? Tror han att vi i Lövbrunna, Visinge, Vallatorp, Erikslund och alla andra områden i närheten bor vid en soptipp och blir nöjda om vi får några tusenlappar eller blir utköpta? Vilken oerhörd cynism. Läs Hagby kulturmiljöplan visserligen betald av EON, fråga hembygdsföreningen eller ta åtminstone en promenad i området. Gärna med kunnig guide som kan bilda dig lite så att du vet något om vårt unika kulturarv!
Kathrin

#111 Re: Svar från Conny Fogelström

2014-05-19 16:06

#108: Lövbrunnabo - Svar från Conny Fogelström 

 'Värmeverket kommer inte att eldas med hushållssopor' säger Conny Fogelström. Men varför har då E.ON i sin ansökan bla hushållssopor med på listan över vad som ska brännas i pannorna ?

Har man möjligen tagit med hushållssopor i sin ansökan för att gardera sig om verksamhetsavfallet tar slut. Tänk om det blir så att någon annan, genom upphandling skulle ta hand om SÖRAB's verksamhetsavfall, då återstår hushållssopor. Skulle vara intressant att få veta om Täby kommun i sina hemliga avtal med E.ON har någon förbudsparagraf mot sopeldning ? Nej, tror inte det. Så det blir nog både det ena o det andra som slinker in i de där pannorna.

 


Gäst

#112 Re: Re: Svar från Conny Fogelström

2014-05-19 16:21

#111: Kathrin - Re: Svar från Conny Fogelström

Undrar också varför alla är så noga med att påpeka att det absolut inte är hushållssopor. Det spelar väl ingen roll varifrån soporna kommer om det är giftiga eller oljebaserade material inblandade.

Det som ska brännas är verksamhetsavfall, dvs avfall (sopor!) från olika verksamheter till exempel från byggen. Det kan för all del vara trä, men lika gärna plast. Som alltså bidrar till att öka mängden koldioxidutsläpp, som politikerna så gärna vill lägga sig vinn om att minska.

Och det verksamhetsavfall som finns idag kommer inte att räcka för att få anläggningen att gå runt. Inte enligt EON:s egen utredning. Alltså måste det importeras.

Om man "leker med ord" och låtsas att importerade sopor bara är hushållssopor kan man kanske försöka dölja det faktum att det kommer att behöva importeras verksamhetsavfall. Men egentligen tror jag inte att politikerna försöker luras på den här punkten. Jag tror bara att de inte är tillräckligt insatta, vare sig i begrepp, siffror eller konsekvenser.

Lövbrunnabo

#113 Kom på samrådet ons den 21 kl 18-20 i kommunhuset!

2014-05-19 16:36

Jag vill bara skriva en uppmaning om att så många som möjligt ska ta sig till det sista samrådet som hålls på ons kl 18-20 i kommunhuset. Det är den sista ansatsen vi kan göra i vårt försök att förhindra detta. Jag hoppas på att se väldigt många arga Täbybor där!
Marianne och Tommy Thunberg

#114 Klargörande om Täbys fjärrvärme

2014-05-19 17:08

Visst har vi fjärrvärme i Täby

Täby har haft fjärrvärme sedan i mitten av 60-talet. Fjärrvärme är idag till 90 % utbyggt till de delar av Täby kommun där det är realistiskt och ekonomiskt försvarbart att bygga ut fjärrvärme, dvs. de centrala delarna och Arninge samt Hägernäs. Övriga delar av kommunen representerar för små volymer i förhållande till de stora kostnader det medför att dra dit fjärrvärmeledningar. Dessutom har en stor del av fastighetsägarna redan investerat i bergvärme, dvs. de kommer under överskådlig tid inte vara aktuella för fjärrvärme. I Täby finns idag fullt fungerande och bra anläggningar i form av pelletspannan i Arninge och en av pannorna i antingen Farmen eller Galten. Någon mer produktionskapacitet eller nya produktionssiter behövs inte för lilla Täbys behov. 2016 kommer Fortum och E.ON tillsammans med Geolösningar att leverera ca 140 GWh i Täby och det är väldigt nära ett fullt utbyggt Täbynät idag. Kommande behov spekulerar uppskattas till max 250 GWh och det behovet går att lösa via befintliga anläggningar.

Det är beklagligt att det i dagsläget går ut vilseledande information från ledande politiker att Täby är den enda kommunen utan fjärrvärme och att kraftvärmeverket gör Täby attraktivt. Vi har ett stort överskott på fjärrvärme i hela Stockholmsregionen och behovet att bygga ut detta överskott i Hagby, innebär både onödig spridning av miljöfarligt nedfall och ett stort ekonomiskt risktagande för oss skattebetalare. Det får även en oönskad inlåsningseffekter på upp emot 60 år, som hindrar satsningar på nya miljövänliga lösningar.

Vad gäller avfallet är informationen vilseledande. I såväl avtalet mellan Täby kommun och EON som i ansökan till Mark och miljödomstolen framgår det tydligt att det gäller verksamhetsavfall och import. Kommunen har skrivit bort alla möjligheter att påverka storleken på anläggningen och vilken typ av avfall som ska förbrännas. Idag dammsugs marknaden på avfall av energibolagen och det är avfallsmäklare som styr tillgång och efterfrågan. Eftersom Sverige inte har krav på spårbarhet bränns det giftigt avfall från bl.a Indonesien, Afrika och Italien. Skulle de sporadiska kontroller som förekommer visa sig att avfallet är högriskavfall, bränner man det i alla fall, eftersom det inte går att returnera. Dessa gifter kommer att skada våra barn och barnbarn och det är vårt ansvar att agera starkt mot dessa ekonomiska intressen. Att lägga denna anläggning så nära ett barnrikt tätbebyggt samhälle är enligt vår mening omdömeslöst. Vi vill inte ansvara för att göra vårt gröna och fina Täby till en avfallskommun och kommer att göra allt för att stoppa detta.


Täbyinitiativet är ett program som främst gynnar EON och Lundberg energi. Det finns inga beslutsunderlag tillgängliga i kommunen som ens klarar en första objektiv granskning. Det öppna system som ska vara först i världen finns inte ens beskrivet i ansökan till Mark och miljödomstolen. Inom näringslivet eller myndighetsvärlden skulle man aldrig få tillstånd att starta motsvarande högriskprogram.

Nya EU-direktiv innebär att nya byggnader från 2020 i stort inte får förbruka mer energi än de själva kan producera under en årscykel. För offentliga byggnader gäller detta från 2019. Liknande regler är på gång även i Asien och USA. FN:s klimatpanel IPCC har presenterat en uppmärksammad analys av åtgärder för att hejda den hotande utvecklingen på klimatområdet. Rapporten lyfter framförallt fram behovet av stora investeringar i teknik med effektivare användning av energi. Det gäller att hålla sig informerad om kommande trender på energimarknaden och då är en satsning på avfallsförbränning i kraftvärmeverk inte rätt väg för vår miljö. En mycket kostsam lösning ur alla perspektiv.



Gäst

#115

2014-05-19 19:03

Vi vill EJ ha mer avfall och luftutsläpp från sophantering i Täby med omnejd. Idag har vi tillräckligt med utsläpp från flyg och Hagbytippen som redan bränner sina sopor. Även i Ullna har de sophantering. Det räcker för Täby - annars blir hela norrort en ända stor soptipp med starkt förorenad luft. Idag är Täby en bra förort med många grönområden - låt Täby förbli det.

Gäst

#116

2014-05-19 19:09

Sluta skita ner Täby och Täby Kyrkby - Vallentuna sjön är redan super skitig - Ullna soptipp och Hagbytippen spyr redan ut gifter i våra vattendrag och i luften. Kom ihåg flygtrafiken! STOPP till fler anläggningar som skitar ner i Täby!

Gäst

#117

2014-05-20 06:02

Det räcker med flyget! Jag vill inte ha importerat sopavfall från annat håll också.
Maranne Thunberg

#118 Viktig information angående ersättningsfrågan för berörda I Täby

2014-05-20 10:28

Viktig information angående sakägarfrågan och möjligheter till ersättning via grupptalan eller enskilt!
I ansökan till Mark och miljödomstolen har EON begränsat sakägarna, (dvs de som kan begära ersättning av EON och kommunen p.g.a olägenhet, hälsoeffekter eller marknadsvärde på fastigheter) till några få boende i Hagby. Det är viktigt att komplettera sakägarförteckningen i ansökan med de som direkt berörs av KVV, dvs boende i Lövbrunna, Vallatorp, Vallabrink, Erikslund och Hagby. Något att ta upp på onsdagens samrådsmöte men även i skrivelse till domstolen. Vi har att göra med ett internationellt energibolag och vi måste vara uppmärksamma, juridiska finter! Vi måste själva bevaka våra intressen.

Gäst

#119 Uppmana alla ni känner att komma på samrådet

2014-05-20 11:07

Jag har uppmanat alla på förskolan att komma på samrådet imorgon samt sprida vidare till alla de känner i Täby med omnejd. Maila ut info till alla ni känner för både påskrift och att dyka upp i kommunhuset.
Inte imponerad

#120 Är denna investering verkligen den lönsammaste för Täbyborna?

2014-05-20 22:24

Varför ska vi skattebetalare investera i detta? Det går väl utmärkt att koppla ihop med Fortums nät? Eller är detta inte fullt utrett? Var är kommunens Business case som visar att detta är det mest lönsamma för oss skattebetalare? Att E.ON har ett genomtänkt Business Case tvivlar jag inte på.

Jag får känslan att våra politiker har kört detta en aning under radarn, medvetet eller omedvetet. Det minsta man måste kräva är åtminstone att få se vilka alternativa lösningar som utretts och syna dessa i ljuset av Stockholmsregionens Fjärrvärme/energimarknad de kommande seklen.

Gäst

#121

2014-05-21 13:41

Äckligt hur kommunen försökt smyga in detta kraftvärmeverk.
Kommunen försökt köra över medborgarna
Reporter

#122 Oroande

2014-05-21 21:06

Varken EON eller Gripenstam vill tillstå att de skrivit på koncessionsavtalet för Hagby 2011. Bra då kan de kasta det i soptunnan.

Gäst

#123

2014-05-22 05:40

Luften vi andas är viktig för all framtid.
Hoppfull

#124 Nu på facebook!

2014-05-22 09:07

Ett bra sätt att samlas och påverka är att gå med i facebookgruppen "Nej till kraftvärmeverk i Hagby".
Niklas

#125

2014-05-22 09:07

Jag rekommenderar alla som är intresserade att gå med i den nystartade Facebook-gruppen för Giftstopp Norrort. Där kommer det ny information hela tiden. Bland annat från gårdagens samrådsmöte.

https://www.facebook.com/groups/239607559581123/?fref=ts

Observera att ni måste ansöka om att vara med i gruppen så släpper gruppadministratören in er. Hundratals är redan medlemmar.