Giftstopp Norrort - Nej till avfallseldat kraftvärmeverk i Täby

Quoted post

Lövbrunnabo

#108 Svar från Conny Fogelström

2014-05-19 09:40

Detta svar har jag fått från Conny Fogelström:

Hej!

Tack för ditt mail. Jag har full förståelse för att du kan känna oro för det nya kraftvärmeverk som EoN planerar att bygga ute vid Hagbytippen. Du är nämligen inte ensam om att höra av dig, men jag hoppas kunna lugna dig lite.

Så här tycker vi socialdemokrater i saken;

Trots att vi sitter i opposition så är vi i grunden positiva till etableringen av ett kraftvärmeverk i Hagby. Vi har nämligen svårt att finna en lämpligare plats i denna tätbebyggda kommun om vi med trovärdighet ska hålla fast vid devisen ”Halva Täby grönt”. Detta rör sig trots allt om en plats som sedan decennier varit en regional soptipp, och inte ett naturskönt område vilket det emellanåt kan låta som i debatten.

I själva sakfrågan gäller att det nya kraftvärmeverket som EoN - inte Täby kommun - ska bygga i Hagby ska producera värme till det fjärrvärmenät som kommunens eget bolag, Täby Miljövärme AB, nu bygger ut för fullt runt om i Täby. Vår kommun är nämligen en av få kommuner i landet som alltjämt saknar ett heltäckande miljövänligt fjärrvärmenät. Däremot är Täby kommun alltjämt extremt oljeberoende då merparten av kommunens byggnader, och vissa stora bostadsrättsföreningar, fortfarande värmer upp sina hus med olja. Och detta är vare sig modernt eller miljövänligt.

För att försörja detta ledningsnät så behöver det produceras hetvatten till fjärrvärmen. Därför behöver det byggas ett värmeverk, och här har kommunen tecknat ett samarbetsavtal med EoN. Bolaget bygger ut ledningsnät och produktionen. Täby kommun upplåter mark och ansvarar för detaljplaner etc. Det är detta som nu är aktuellt ute i Hagby, och vi socialdemokrater anser att detta är den bästa lokaliseringen. Området är redan utsatt för omfattande tung trafik och det är jämförelsevis få som bor i närområdet, även om en handfull hushåll givetvis kommer att beröras, och dessa hushåll måste kompenseras på något annat sätt. Eventuellt i form av inlösen av hus?


Värmeverket kommer inte att eldas med hushållssopor, något som fler gärna vill göra gällande, men det är direkt felaktigt. Hushållssoporna som kommer till Sörabs anläggning i Hagby kommer även i fortsättningen att köras till Uppsala och Sigtuna och brännas där. Hagbyverket kommer att eldas med byggavfall (brädor, flis, stubbar, papper etc.) samt inköpt biobränsle. Etapp 1 av värmeverket avser kommunens eget behov av fjärrvärme. Etapp 2 avser möjlighet till framtida expansion i takt med att Stockholmsregionen växer. I dag växer regionen med 35 -40 000 invånare varje år, och då måste förstås politiken långsiktigt planera för detta. Det handlar om bostäder, det handlar om arbetsplatser, skolor, kollektivtrafik, vägar etc. och förstås då även om långsiktig värmeförsörjning.

Sedan återstår givetvis frågan om att estetiskt få en sådan här anläggning att smälta in i landsskapsbilden. Även om platsen redan i dag är en soptipp så kommer detta förstås inte att bli lätt, men stor medvetenhet om detta finns både hos EoN och kommunen.

Mig veterligen finns det inget politiskt parti i Täby som avvisar Hagbyverket, även om Folkpartiet varit ute i media och gett sken av motsatsen. När fjärrvärmeproduktionen är påplats så kan flera gamla värmepannor fasas ut i kommunen. Det finns ju trots allt ganska många oljeeldade pannor som i dag finns mitt ibland oss. I Näsbydal, i Roslags Näsby, i Täby centrum och i Viggbyholm t.ex.

Nu avvaktar vi den miljöprövning som Miljödomstolen ska göra av projektet. Skulle densamma innebära ett avslag får man helt enkelt göra om från början.

Med vänlig hälsning!

Conny Fogelström (S)
Oppositionsråd - Täby kommun

Stationsvägen 13
183 80 TÄBY
08-55 55 93 78 (arb)
076-643 93 78 (mobil)
conny.fogelstrom@taby.se

Svar

Kathrin

#111 Re: Svar från Conny Fogelström

2014-05-19 16:06:47

#108: Lövbrunnabo - Svar från Conny Fogelström 

 'Värmeverket kommer inte att eldas med hushållssopor' säger Conny Fogelström. Men varför har då E.ON i sin ansökan bla hushållssopor med på listan över vad som ska brännas i pannorna ?

Har man möjligen tagit med hushållssopor i sin ansökan för att gardera sig om verksamhetsavfallet tar slut. Tänk om det blir så att någon annan, genom upphandling skulle ta hand om SÖRAB's verksamhetsavfall, då återstår hushållssopor. Skulle vara intressant att få veta om Täby kommun i sina hemliga avtal med E.ON har någon förbudsparagraf mot sopeldning ? Nej, tror inte det. Så det blir nog både det ena o det andra som slinker in i de där pannorna.