Giftstopp Norrort - Nej till avfallseldat kraftvärmeverk i Täby

Informatör

#26 Hela inslget på SvT

2014-04-10 17:57

Se hela inslaget på SvT. Något förkortat på TV.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/kritik-mot-planerat-kraftvarmeverk
Nyfiken vill veta mer

#27 Läs boken "Smarta Sopor"

2014-04-10 18:22

2017 kommer importen av sopor att uppgå till 2,7 miljoner ton. "2012 uppgick importen enbart från Norge till 1,7miljoner ton. Enligt fastställd statistik från Naturvårdsverket var förbränningen 2010 1,3 miljoner ton. Ökningen är drastisk.
Energibolagen gör enorma vinster på avfallshanteringen, efter avdrag för kostnader ligger vinsten på 50 %, vilket är ganska unikt.
Röken från skorstenarna från anläggningar av Hagbys planerade storlek syns tydligt på flera kilometers avstånd. Utsläppen faller ned och sipprar ned i vårt känsliga grundvatten, gifterna försvinner inte utan omfördelas i vår känsliga natur.
Gifternas efterverkningar syns inte idag utan konsekvenserna kommer att uppstå när våra barn har vuxit upp. Dioxiner påverkar även fertiliteten.
Nedfall av svavel påverkar våra villor och byggnader i övrigt, vi kommer att få måla om våra hus oftare, stenhus bryts ner (se Rom), den redan uppenbara mossan kommer att breda ut sig. Vallentuna kommun har lagt ned miljoner för att försöka rädda Vallentunasjön, denna investering kommer att vara helt bortkastad.
Ser vi till kostnader för t ex sanering av Hagby, kan dessa lågt räknat uppgå till minst 100 milj. sek. Området som ska saneras på kommunens bekostnad innan byggnadsarbetet kan påbörjas. Området uppgår till 100 000 kvadratmeter. Hittills har vi inte kunnat identifiera dessa kostnader i några kalkyler. Vi efterlyser en total kostnads och intäktsanalys under hela programmets livstid. Täby kommer att bli känd för sin avfallsindustri, inte för sina satsningar på kultur och fritid. Gör vi inte detta riskerar vi obehagliga överraskningar som direkt kommer att påverka din plånbok.
Kommunen ska inte ”leka” företag och ska informera innevånarna som program av denna gigantiska karaktär och även inhämta synpunkter från oberoende expertis, inte bara överlåta allt till leverantörer. Ett tydligt exempel är Täby centrum som absolut inte skulle kosta skattebetalarna något och inte överstiga 350 milj. sek. Slutnotan gick på 1,1 miljarder sek + ett skadestånd till konkurrensverket för att de inte gjort en upphandling. Litar du på poliska beslut eller vill du själv informera dig om pågående investeringar. Jag skulle välja det senare.

Täbybo

#28 Re: Grupptalan

2014-04-10 20:42

#19: Mr X - Grupptalan

Detta låter intressant. Jag ställer mig gärna bakom ett sådant initiativ. Skriv gärna mer om hur det fortlöper.

Vallatorpsbo

#29 Vi kräver Folkomröstning

2014-04-11 06:09

Var tog alla politiker vägen under samrådsmötet i Tibble Gymnasium 7/4-2014 kl 16-19. Det är skandal att politikerna inte ställer upp och står till svars för ett det gegantiskt kraftvärmeverket som ni redan har beslutat ska byggas? Varför fick inte vi Täbybor besluta om detta? Varför blev inte vi inblandade? Varför vågarna ni inte besvara våra frågor? För att ni har mörkat detta storskaliga värmeverk för oss Täbybor. Hur kan det vara att ni gör något sådant? Att EON och Täby kommun vill tjäna pengar det har vi förstått. Men att göra det på sådana smutsiga grunder under en längre tid... Dessutom kommer många Täbybor med omnejd riskera sina hälsor p g a er girighet.

Täby kommun marknadsför sig som en grön kommun med vackra grönområden och en kommun där barnen ska trivas och må bra. Hur tänker ni här? Vilken dubbelmoral. Först marknadsför ni något som ni sedan inte kan hålla? Satsa på barnomsorg och skolor i Täby. Men skräm bort alla som vill och har tänkt att flytta hit. Barn påverkas mest av alla avfallspartiklar t ex nanopartiklar som inte filterars bort vid förbränning i ert kraftvärmeverk.

Hur står ni till svars för barns hälsa, vuxnas hälsa, pensioners hälsa osv? Det står uttryckligen i en rapport vad det gäller spridningen av gifter att det inte finns några ökade risker med halten av giftiga partiklar. Hur kan ni änns skriva detta? Det självklart att det finns mängder med risker med ert projekt och giftiga partiklar i luft och mark som ni INTE tar ansvar för i någon utsträckning.

Vilket parti kan stoppa bygget? Visa er. Träd fram. Detta parti kommer vinna valet i september 2014.

Vi KRÄVER en folkomröstning gällande bygget av detta stora kraftvärmeverk, en för oss så viktig fråga.

Gäst

#30 Luftföreningar av kväveoxid, svaveloxid och partiklar

2014-04-11 06:20

Ni som missade ABC i torsdags kan se inslaget här (visas efter ca 2 minuter)
http://www.svtplay.se/video/1960817/10-4-08-40

Man kan också se hur spridning av luftföreningar av kväveoxid, svaveloxid och partiklar antas ha. 
Erikslunds/ÖVallabrinkskolan är inte markerad på kartan där tillkommer ca 400 elever.

Se sid 16, 19 och 21.

https://www.eon.se/upload/eon-se-2-0/dokument/om_eon/om_energi/produktion/Bilaga-B5-Spridningsberakningar.pdf


Gäst

#31

2014-04-11 07:23

nej till sopeldat värmeverk
Ola i Kyrkbyn

#32 Re: Re: Grupptalan

2014-04-11 13:12


Gäst

#33

2014-04-11 13:58

Man ska utnyttja det man har innan man bygger upp något mer som inte kan mättas av våran egen konsumtion.
Arg

#34 Svar på första kommentaren

2014-04-11 21:27

Täbys politiker ska först och främst driva Täbys intressen och tillgodose våra behov. Regional-' och globala miljöfrågor ligger utanför detta mandat. Speciellt inte hjälpa EON att öka sina vinster och importera avfall och maximera sina vinster. Som det ser ut nu driver kommunledningen en politik som innebär fördelar för alla utom oss Täbybor. Vi får hela regionens koncentrerade nedfall av dioxiner, svavel och koldioxid i vår luft och närmiljö.
Hur lyckas man bli så totalt grundlurade. Helt fria händer till ett privat bolag på skattebetalarnas bekostnad. Har de överhuvud taget förstått innehållet i de avtal som tecknats med EON och konsekvenserna.

Gäst

#35

2014-04-12 10:04

Jag blir så f**king lack på detta samhälle!
-"Försöker dom döda oss", var det första jag tänkte när jag läste på hemsidan www.giftstoppnorrort.se
Det ironiska i det hela är att kommunen tror att de kommer tjäna ekonomiskt på detta också!
Tvärtom skulle jag säga, folk skulle vilja flytta härifrån och ingen vill flytta hit längre.
Att frakta de äckliga sopporna från Estland innebär stor miljöpåverkan från det att de stora, tunga lastbilarna åker genom Estland, med färja över Östersjön och in i Sverige på sin långa färd mot Hagbytippen, bara 2 km från mitt hus och skola.
Jag är snart fjorton år och skulle vara tacksam om jag fick leva lite längre än så!
I samband med detta kommer det säkert också komma nån tråkig rapport på nyheterna typ
-"barn rör inte på sig längre och är inte lika aktiva".
Haha... nej det är väl för att vi har en sån skön kommun som släpper ut sin "friska" lukt och luft!

Täbybo

#36 Dimensioner

2014-04-13 07:24

Det är inte lätt att hitta info på kommunens hemsida gällande dimensioner men jag hörde att byggnader kommer vara 55 m höga och skorsten 80 m. Om detta stämmer kommer man kunna se denna skapelse från större delen av Täby skulle jag tro. Vet exempelvis boende med utsikt i Ella park att vyn kommer präglas av en bolmande 80 m cigarr med vit rök som stiger upp i luften, och kanske kan man även få en skymt av tank med byggnad också. Sprid info i kommunen. Vad vill vi se när vi tittar ut genom fönstret? Vill vi våga oss ut då diset ligger tungt i västra Täby?
Patrik

#37 Nej tack

2014-04-13 12:32

Nej tack till kraftverket och nej tack till arlandas flygplan i täbys luftrum.
Frågande kräver svar

#38 Varför EON om Fortum har lösningen utan nytt krafvärmeverk

2014-04-14 11:05

Ta del av Fortums inlägg på Gripenstams blogg, den är klart intressant.
Upphandling?

https://www.blogger.com/comment.g?blogID=4365848425032456489&postID=4239746887973457765&page=1&token=1397467246090
Gäst

#39 Sprid denna länk

2014-04-15 06:25

Oavsett vad politikerna och Eon säger, avfallsförbränning är inte en miljösatsning och det är farligt:
http://www.greenpeace.se/files/100-199/file_104.pdf

Gäst

#40

2014-04-15 17:47

Frrån vad jag läst och hört är jag helt förbluffad att detta är sant och att ni som jobbar för Täby kommun inte verkar ha fått upp ögonen för detta tidigare. Hur är detta ens möjligt! Jag kommer att följa utvecklingen och hoppas att detta stoppas innan det är försent. Hoppas att dom som arbetar mer praktiskt med detta kommer att informera så många medier som möjligt för att förhindra byggandet vid Hagby Tippen vilket skulle förhindra, påverka och omöjliggöra ett sunt boende i många delar utav Täby kommun.

Denna post har tagits bort av ansvarig för petitionen (Visa detaljer)

2014-04-16 10:28


Villaägare

#42 Dokument

2014-04-16 11:18

Länk till relevanta dokument på kommunens hemsida:
http://taby.se/Bygga-bo-och-miljo/Stadsplanering/Pagaende-detaljplaner/hagby/

Sherlock Holmes

#43 Allarlig säkerhetsrisk vi Hagby

2014-04-16 12:16

Alla konsultbilagor till Eons ansökan till Mark och Miljödomstolen är så positiva, alla farligheter kan avvärjas etc. Men den här bilagan som ÅF gjort innehåller lite om risker från sid 29 och framåt. Där är Ammoniakläckage behandlat. Gasmoln kan sprida sig över Sörabs område. Risker för ögon och andningsvägar. Besökare måste kunna fly 90 grader från molnets riktning. Ja, ni vet ju hur lätt det är på plattan en dag med mycket folk. Tänk om personalen då grips av panik och vill använda sina masker såsom de gjorde vid branden förra sommaren då helikopter fik tillkallas för att släcka branden (det var prinsessbröllop).

Vid ett större ammoniakläckage kalla vindstilla dagar kan kringboende drabbas av irreversibla eller andra allvarliga hälsoeffekter.
Vilka andra säkerhetsrisker har missats, på detta begränsade område som ska inrymma EONS kraftvärmeanläggning med tung trafik, sopbilar och dessutom allmänhetens lämning av sopor? Det finns idag en infart till anläggningen. Nödutgångar saknas.
På området finns det även inplanerat 2 st mantlade oljecisterner för eldning av olja ( den 3:e pannan).

Marianne Thunberg

#44 Inforamtionsmöte om Kraftvärmeverket i Hagby

2014-04-17 09:33

Villaägarna kommer att kalla till möte den 11 juni, kl. 19.00, med inbjudna politiker. Där har alla möjlighet att ställa frågor, bra inför det kommande valet. Många har hört av sig och är oroliga och kritiska.
Annonsering kommer att ske i lokaltidningen om plats mm.
Mer information kommer även på detta forum.

Vallabrinkbo

#45 Re: Inforamtionsmöte om Kraftvärmeverket i Hagby

2014-04-17 12:35

#44: Marianne Thunberg - Inforamtionsmöte om Kraftvärmeverket i Hagby

Protestera kan man väl endast göra tom 30/4 om jag har förstått det rätt? Borde inte mötet vara innan dess?


Gäst

#46 Re: Inforamtionsmöte om Kraftvärmeverket i Hagby

2014-04-17 13:00

#44: Marianne Thunberg - Inforamtionsmöte om Kraftvärmeverket i Hagby

Har bara vidarbefordrat informationen och håller helt med.  Kontakta gärna ansvarig för Villaägarna.

Detta är en konsekvens av bristen på information från ansvariga om planerna för Hagby.
Påverkan kan ske till statsbyggnadsnämnden men även direkt till Mark och miljödomstolen i Nacka. Dessa synpunkter kan lämnas in redan nu, målnummer M1959-14.

Ola Jennebrink

#47 Politiker, folkets ödmjuka tjänare?

2014-04-19 14:57

Den massiva utbyggnaden av Täby från 55 000 invånare till 90 000 sker inte efter önskemål från kommunens invånare.Det sker efter önskemål från partierna på läns- och riksnivå. De måste nämligen skapa bostäder för de 100 000 invandrare som kommer varje år.Förmodligen härstammar idén om att importera giftiga sopor till Täby från politiker från samma nivå.Inte skulle en lokalt förankrad politiker komma på något så fientligt mot sin egen hembygd.
ps.liksom Patrik är jag less på kurvade inflygningar till Arlanda.
Kathrin

#48 Re: Re: Re: Miljöprojekt för Täby

2014-04-20 12:09

#17: Magnus Lundberg - Re: Re: Miljöprojekt för Täby

Hej Magnus, jag var på samrådet och jag vet nu mycket väl att jag INTE fick svar på 'alla dessa frågor'.

Jag har följt din föreslagna länk till EON och hittar tex Bilaga B5 Spridningsberäkningar och finner att man där endast valt att redovisa svaveldioxid, kvävedioxid samt partiklar(PM10) allt annat hoppar man över, tex dioxiner. Sedan väljer man att summarisk ange att även arsenik, kadmium, nickel, bly kommer att släppas ut.

Du tycker att 'man' inte riktat sig till någon mottagare tidigare. Ok, då riktar jag mig till dig, eftersom det är du som dragit igång detta projekt en gång i tiden. Kan du ta fram en lista på samtliga utsläpp till luft/vatten/mark som KVV kommer att generera samt i vilken mängd. Och glöm då inte de tusentals ton aska och rökgasreningsprodukter som ska skickas till Högbytorp i Upplands-Bro.

Sen har vi ekonomin (frågan ställs till ansvariga i Täby kommun, tex TMAB). Kommunen har lovat EON att få köpa/arrendera en byggklar tomt (jag fick olika svar av olika på samrådet och vet fortfarande inte om marken ska säljas eller arrenderas ut)

Tex så efterfrågade jag en sammanställning på kommunens samtliga kostnader, bla saneringen, innan tomten är sk byggklar. En sådan fanns inte att få på samrådet. Hur många 100 miljoner kommer det att kosta oss Täbybor ?

Arg Täbybo

#49 Gällande ärende Dnr SBN 75/2014-20‏, skickat 15/14 2014

2014-04-22 15:07

Till ansvariga politiker i Täby kommun.

Vederbörande har en lång historia med Täby, från familjens sommarhus på 1960-70 talet till villägande i 2013 (Skarpäng). Har även varit boende i Skarpäng några år på 80-talet. Jag måste erkänna att det är med stor förvåning och bestörtning jag har förstått att kommunen har planer på att anlägga ett omfattande kraftvärmeverk i anslutning till nuvarande Hagby sopanläggning.

Täby har alltid varit och är fortfarande känt för sin natur och artrikedom, en plats ditt familjer flyttar för att kunna ge sina barn en bra uppväxt i en så oförstörd miljö som möjligt. Landskapet är också av kulturhistorisk värde, med anor som går tillbaka till vikingatiden. Mitt i all denna natur har Hagby-tippen i alla år legat som ett sår, och med jämna mellanrum spridit mer eller mindre hälsofarlig rök över närområdet. Som dagarna innan prinsess-bröllopet härom året, då stinkande rök bredde ut sig och man blev ombedd att hålla fönster och dörrar stängda. Allt eftersom områden med bebyggelse växt och sopstationen hamnat närmre och närmre bebyggelse har frågan hos boende snarast varit om den skall vara kvar; tror inte en enda människa föreställt sig att man från kommunens sida planerat bygga ut den.

Jag flyttade tillbaka till Täby ifjol eftersom jag tröttnat på att bo i innerstaden med dess dåliga luft och medföljande hälsopåverkan. Som vi alla vet finns det ett stort tryck från spekulanter som vill flytta till Täby. Enligt min icke-vetenskapliga undersökning bland bekanta Täbybor kom en hälsosam uppväxtmiljö på första plats när de valde att flytta till kommunen (följt av bra skolor och närhet till natur; sist kom kommunikation med innerstaden samt närkommuner). På grund av detta kan jag inte annat än förundras över kommunens planer, och dess minst sagt kortsiktiga och naiva slutsats att bygget och driften av kraftvärmeverket INTE kommer att påverka miljön och omgivande natur negativt. Samt följdaktligen även kommunens innevånare.

Vad baserar ansvariga kommunalpolitiker denna slutsats på? Allt material jag läst gällande avfallseldning (utredningar, forskningsrapporter etc) påpekar mängden av saker man INTE vet när det gäller påverkan av miljö och natur. Det enda man slår fast med säkerhet är att det finns många stora och allvarliga frågeställningar gällande negativ inverkan på miljö, natur och människor som ännu är obesvarade.

Som jag förstår det finns det en utredning gjord av en av intresse-parterna i det eventuella bygget (E.On). Denna hänvisas till när det gäller att påvisa att påverkan av bygget på närmiljö och natur kommer att bli försumbar i framtiden. Hur kan man förvänta sig att en sådan utredning ger objektiva, tillförlitliga svar? Kan ju knappast vara i EON's intresser att påpeka eventuell negativ påverkan. Och följdaktligen frågar man sig också om kommunen har ett intresse av att få ett objektivt utlåtande i frågan, eller om det är andra intressen som styr beslutet. Främst då ekonomiska, som kortsiktigt säkert har mycket positivt att tillföra. Långsiktigt är dock ytterligt tveksamt om det blir en positiv utveckling för kommunen och de boende i Täby. Men då har väl antingen mandatperioden gått ut eller pension inträtt för de ansvariga....

Mina frågor är som följer:


1.När informerade kommunen sina innevånare om dess planer för kraftvärmeverket? Jag har själv fått leta fram informationen sedan jag pratat med en bekant boende i en annan del av Täby. Har man inte brytt sig om att delge alla kommuninnevånare denna information? Och om så är fallet, varför?
2.Hur ser kommunens beslutsunderlag ut? Har kommunen delgivit kommuninnevånarna EON:s utredning skriftligt? I så fall, när och var? Och utifall ej, varför inte?
3.Kommer det beställas en objektiv utredning som beslutsunderlag (vilket för övrigt är det minsta man kan begära vid ett så stort beslut)?
4.Hur ser den långsiktiga framtids-kalkylen ut för kommunen, miljömässigt och finansiellt? Vad är de stora positiva OCH negativa aspekterna av detta beslut? Och då menar jag inte för dem som sitter i kommunalhuset eller driver E.On och Sörab, utan för människor som bor i kommunen och i Stockholms län i stort.
5.Vilka beräkningar har gjorts när det gäller transportlösning till och från Hagby? Skall allt gå på väg? Vad blir i sådana fall den beräknade totala ökningen av koldioxid, bly och andra avgaser gentemot idag?
6.Hur planerar kommunen kompensera sina nuvarande kommuninnevånare för eventuellt värdebortfall på existerande egendom i samband med uppförande av kraftverket? Och i vilka områden?
7.Som jag förstår det var ej beslutsfattande ansvariga politiker på plats vid samrådet i början av april. Varför? Hur anser kommunen att man för dialog och samråd med sina innevånare om man inte ens kan bekväma sig till att vara på plats och svara på deras frågor?
8.Hur motsvarar beslutet om bygge och placering av värmeverket EU:s regelverk om acceptabla luftföroreningar i när- och boendemiljö, naturpåverkan etc? Och kommer kommunen/E.On/Sörab kunna bli mottagare av EU-bidrag om man accepterar att ta emot och hantera (dvs bränna) andra EU-länders sopor vid anläggningen?

Min uppfattning är att kommunen brustit i sin plikt att detaljerat och objektivt informera kommunens alla innevånare om detta ärende (både vid start samt löpande: min mor bor i Skarpäng sedan 30 år tillbaka och har ej hört någonting om dessa planer!). Jag skall som boende ej behöva göra omfattande desk-top research för att få översikt och förståelse för ett så pass omfattande bygge som kommer att ha direkt påverkan på min närmiljö. Det är människors hem och välbefinnande vi pratar om, inte bara en samhällsmässig och finansiell fråga på kommunal/regional/nationell nivå. Vi vet alla att på grund av den skruvade bostadspolitiken som förs i Sverige så sitter de flesta boende i Täby födda efter 1960 på omfattande bostadslån. Förlorar fastigheter i Täby i värde på grund av bygget så kommer det att ha en negativ påverkan för ekonomin inte bara för dessa individer, utan även på kommun och länsnivå. Och det utan Riksbanken inblandning.

Jag tycker även att kommunen agerar egenmäktigt i sin beslutsprocess, då man mig veteligt ej inhämtat ett objektivt beslutsunderlag eller deltagit fullt ut i samråds-mötena med sina kommuninnevånare. Man får en tydlig känsla av att kommunen inte anser sig behöva full kunskap om eventuella konsekvenser, vill diskutera ärendet eller ens bryr sig om de boendes åsikter (eller en kombination av alla tre). Så bedrivs inte demokrati enligt vad jag kan påminna mig.

Impopulära beslut måste ibland tas, det vet alla i beslutsfattande ställning. Dock är det en basal kunskap inom ledarskap att sådana bör kommuniceras i direkt tilltal med de berörda, klart, tydligt och lättförsåeligt, samt med alla för och nackdelar. Görs ej detta, och man sedan dessutom försöker undvika diskussionen med de inblandade, så blir resultatet aldrig bra. Det har har även negativ påverkan på själva genomförandet av beslutet. Men ledarskap anses kanske inte nödvändigt inom kommunalpolitiken?

Jag ser fram emot era svar på ovanstående frågor, samt en fortsatt diskussion i ämnet. Mitt engagemang kommer att förbli oförminskat tills jag får ett vettigt och genomgripande svar från kommunen.
Giftstopp Norrort

#50 Re: Gällande ärende Dnr SBN 75/2014-20‏, skickat 15/14 2014

2014-04-22 20:51

#49: Arg Täbybo - Gällande ärende Dnr SBN 75/2014-20‏, skickat 15/14 2014 

Hej,

Välkommen till skaran Täbybor som upplever att politikerna saknar relevant, oberoende faktagrund för sina planer samt intresse av att skaffa sig sådan. Gör man lite egna efterforskningar inser man tyvärr att argumentet om att detta görs för att förbättra miljön i kommunen, inte överensstämmer med de faktiska konsekvenserna.

Skicka gärna dina synpunkter direkt till politikerna, adresser nedan, samt till Stadsbyggnadsnämnden, sbn@taby.se, före den 30/4.

leif.gripestam@taby.se, erik.andersson@taby.se, mats.hasselgren@folkpartiet.se, annica.nordgren@gmail.com, rut.casselbrant@kristdemokraterna.se, daniel.wemmergard@centerpartiet.se, janboman@live.se, jan-ake.willumsen@fptaby.se, malin.karlsson@taby.se, rolf.oberg@taby.se, conny.fogelstrom@taby.se, magnus.lundberg@taby.se

Vänliga hälsningar/ Giftstopp Norrort