Giftstopp Norrort - Nej till avfallseldat kraftvärmeverk i Täby

Insatt?

#151 Insatt?

2014-05-24 16:42

Det är inte Erik Andersson som har signaturen insatt. Tyvärr finns det många konspirationsteorier på denna sida och mångas gissar utan att veta vad som är sant.
Giftstopp Norrort

#152 Re: Insatt? - Snart är halva Täby impotent

2014-05-24 21:40

#151: Insatt? - Insatt?

Ja, som konspirationsteorin om att Giftstopp Norrort är en Fortumprodukt. Roligt!

Lite småroligt kunde det också vara att Rut Casselbrant (KDs gruppledare i Täby) i sitt mail nedan avslöjar hur oinsatt hon är i vad som ska eldas i Hagbyverket. Men när man tänker på vilka omfattande negativa konsekvenser hennes kunskapsbrist riskerar att orsaka för människor och miljö blir man allt annat än glad!

Från: rut.casselbrant@kristdemokraterna.se
Skickat: den 14 maj 2014 14:19

…. ” Det kraftvärmeverk som planeras ska helt vara bioeldat. Mer info finner du på den här länken:
http://www.taby.se/Bygga-bo-och-miljo/Klimat-och-energi/Fjarrvarme-i-Taby/

Följer man länken kan man läsa: ”
...de utsorterade bränslen som SÖRAB redan idag producerar och tar hand om på Hagby. Dit hör utsorterat trä, trasiga möbler, plast, trädgårdsavfall, gamla emballage eller lastpallar…”

Och var och en av oss som lämnar avfall på Hagby vet att det är mycket mer saker än ”bioavfall” vi gör oss av med på "Hagbytippen"! Vet man dessutom något om de kemikalier som ingår i avfallet i kombinaton med den otillräckliga reningsnivå av utsläppen förstår man att det inte är någon bra aktivitet att elda avfall.

Och tro inte att "lokalt producerat avfall" är det minst dåliga!
Sverige är t ex det enda EU-land där PVC-haltiga produkter inte klassas som farligt avfall.
PVC bildar dioxin vid förbränning och det vill man ju inte få som restprodukt i slagg, askor och rökgaser, eller hur!?
Inte i Europa inte, men i Sverige är det ok!...?!

Gissa om vi kommer att få hit PVC-haltigt avfall med den import som krävs för Hagbyverkets drift!
Det är verkligen en bra lösning för andra länder att bli av med farligt avfall! Synd bara för oss Täbybor att vi får en många gånger förhöjd exponering av Dioxin p g a det!

Men redan om någon generation eller så är vi nog färre Norrortsbor som bekymrar oss för det eftersom Dioxiner är gift som redan vid extremt låga nivåer hämma reproduktionsförmågan.

Roligt!... Eller?

 


Gäst

#153

2014-05-25 09:56

Vill ha ren luft i Täby vi behöver inte andras skit för att förstöra våran luft

Gäst

#154

2014-05-25 10:10

Nej till kraftvärmevek i Täby!
Det räcker med utsläpp som pågår i vår närmiljö med ökad flygtafik i kommunen till Arlanda,
och stora trafikleder som som skär genom kommunen Stoppa detta nu!
Rolf Lindegren
Lövbrunnabo

#155 Snart är halva Sverige impotent..

2014-05-25 14:05

Väldigt bra skrivet Giftstopp Norrort. Kan även tillägga att Rut sade under samrådsmötet att det gjorde ingenting om grundvattnet blev förstört för då kunde man bara koppla på det kommunala vattnet... Skrämmande okunskap
Insatt

#156 Re: Gäst och insatt..

2014-05-26 11:22

#144: Lövbrunnabo.. - Gäst och insatt..

Nu verkar det som om många tror att jag är politiker i Täby och det spekuleras t o m om jag är Erik Andersson. På hedersord: jag är inte Erik Andersson och inte heller politiker. Däremot intresserad av fjärrvärmefrågan.

Jag tror inte att Erik Andersson eller någon politiker skulle ha något intresse av att uttala sig anonymt, eftersom de är politiker och har till yrke att framföra åsikter. De har ju också sedan länge dessutom tagit ställning i fjärrvärmefrågan.

Vid närmare eftertanke håller jag med om det som många här uttrycker, att informationen från kommunalt håll varit dålig. Man har nog underskattat människors oro och jag hoppas att kommunen skärper sig i den delen. Ju mindre information som lämnas, ju mer frodas konspirationsteorierna.

Och apropå konspirationsteorier, varför detta hemlighetsmakeri med vilka som står bakom hemsidan? Vad har ni att dölja?

 

Pia

#157 Re: Re: Gäst och insatt..

2014-05-26 11:50

#156: Insatt - Re: Gäst och insatt..

Det kanske är någon som genom sitt arbete förväntas vara "för" men personligen är "mot".

En gissning bara, men det känns som att det finns en anledning som vi inte får veta.

Håller dock med om att det är synd med anonymiteten, då det är så "enkelt" för politikerna att avfärda sidan som oseriös och därmed inte tycka att de behöver bemöta något som skrivs här.

Eftersom det är ett forum där många olika människor skriver, både anonymt och inte, så förekommer det naturligtvis överdrifter och ibland missuppfattningar. Men som helhet tycker jag att det är väldigt många bra och sakliga argument som framförs, och det är jättetråkigt att det är så lätt att avfärda sidan.

Lövbrunnabo

#158 Insatt

2014-05-26 16:09

Om du inte är Erik Andersson så måste du vara Magnus Lundberg som har mycket att vinna på att denna affär blir av. Men det skulle du såklart inte våga erkänna här. Du pratar om att Giftstopp Norrort ska göra sig till känna men du går under namnet "insatt" själv och kallar en stor mängd av Täbys medborgare både det ena och det andra. Verkligen modigt..
Niklas

#159

2014-05-26 16:18

Jag tycker inte att sidans skapare är särskilt anonym. Hon har både presenterat sig och bakgrunden till sidan och går att nå via kontaktformuläret. Det har jag använt flera gånger.
Kämpe för barnens framtid i Täby

#160 Re: Ställ politikerna mot väggen!

2014-05-26 16:55

#76: Förbannad Lövbrunnabo - Ställ politikerna mot väggen!

Det drabbar inte bara er Lövbrunnabor. Jag accepterar INTE ett kraftvärmeverk där människor bor. Hur kan man ens tänka att man ska placera det inom bebyggt område. Om det nu MÅSTE vara i Täby placera det i Arninge där inga människor bor eller i mindre tätbebyggda kommuner med mer yta (t ex Vallentuna).

Jag anser att våra barn absolut INTE ska behöva andas in de partiklar som ett kraftvärmeverk medför. Placera det längre bort!

Tompa-Jan

#161 Re: Fel fakta på er hemsida

2014-05-27 07:29

#1: Rätt ska vara rätt - Fel fakta på er hemsida 

 

Miljökonsekvensutredningarna är inte särskilt lysande. Jag saknar en uppskattning av de primära föroreningarna i materialet som skall brännas och hur dessa ”tas om hand”. Speciellt gäller detta naturligtvis tungmetaller. Jag saknar också information om brännarna och framför allt om dessa genererar infraljud. Har mätningar gjorts? Infraljud påverkar över långa avstånd och kan ge huvudverk, framkalla/påskynda demens, mm enlig (tyvärr ganska ofullständig) forskning. Borde inte detta utredas mer?
Tompa-Jan

#162 Hagbs kapacitet

2014-05-27 07:30

Jag får intrycket av att överkapaciteten i Hagby etapp 2 skall säljas till Vallentuna, Upplands Väsby, mfl. Är detta korrekt? I så fall varför? Täby skall ta problemen med verken och grannkommunerna bara handla av Täby? Argumentet att ”vi skall hjälpa närregionen” köper jag inte om det sker på täbybors bekostnad.
Michael

#163 Re: Re: Gäst och insatt..

2014-05-27 20:37

#156: Insatt - Re: Gäst och insatt.. 

Ja du "Insatt", hur går det med att bemöta alla våra "felaktigheter" med konkreta fakta? Alla ni som vet så mycket om allt och har tagit så många bra strålande beslut, kan ni inte rätta alla våra felaktiga uppgifter?

Varför inte även ta och förklara hur "besparingen" för Täby är först 15 000 ton koldioxid per år, sedan 80 000 ton koldioxid per år och nu senast 180 000 ton koldioxid per år?

Ganska säker på att samtliga lärare inom matematik skulle underkänna siffror som saknar redovisning samt skiljer med nästan 1000%? Väldigt svårt att få förtroende för något ni som är positiva och insatta kommer med när det saknar underbyggda fakta (ni har ju alla svaren som ni envisas med att nämna gång på gång). Eller är de också sekretessbelagda i offentlighetens namn?


Gäst

#164

2014-05-28 05:10

Jag vill bo kvar i Täby och säger NEJ till giftig luft!
Fredrik

#165 Re: Re: Är denna investering verkligen den lönsammaste för Täbyborna?

2014-05-28 13:53

#131: - Re: Är denna investering verkligen den lönsammaste för Täbyborna?

"Jag uppmanar alla att ställa sig frågan: varifrån kommer resurserna att sätta upp denna hemsida"

Det här kan vara bland det löjligaste jag har hört. Antingen lever du i ett annat århundrade än resten av världen eller så försöker du så hårt att leta efter en konspiration att du inte riktigt hinner tänka innan du öppnar brödinkastet.

De enorma resurserna som krävs för att skapa en sån här sida är ett par timmars hobbyhackande, ev. ett par hundralappar för hosting och lite vilja och motivation. Helt klart måste det här vara något som stora stygga Fortum ligger bakom! Det kan ju omöjligt vara så att detta initiativ tagits och genomförts av en privatperson utan ekonomiskt intresse i frågan... Ta foliehatten din och sätt dig i hörnet och fundera igenom det här. :)

En dom frågar

#166 Vem är sidans skapare

2014-05-29 10:05

Träd fram med namn du som har skapat sidan. Anonymiteten gör den inte trovärdig.


Gäst

#167 Re: Re: Ställ politikerna mot väggen!

2014-05-29 10:06

Peter

#168 Re: Vem är sidans skapare

2014-05-29 11:24

#166: En dom frågar - Vem är sidans skapare

En dom innan du vill att sidans skapare skall träda fram tycker jag att du själv skall träda fram med namn. Du är ju lika anonym själv


Gäst

#169

2014-05-29 15:39

Vår boendemiljö är viktigt för oss.
Vi vill andas ren luft och lämna levande natur efter oss för kommande generationer!!
Michael

#170 Re: Vem är sidans skapare

2014-05-29 16:12

#166: En dom frågar - Vem är sidans skapare

Anonym som säger att sidan saknar trovärdighet? Vem är du?

Det kan finnas flera bra anledningar till att personen ifråga som startat denna sida vill vara anonym.

På vilket sätt har det med trovärdigheten att göra? Alla ni som hänger upp er på att det inte står ett namn på sidan. Vad har det med fakta att göra? Fakta är desamma oberoende om det är Kalle, Lisa eller Mitt Bolag AB som skriver dem. Jag förstår att det kan kännas tryggare för vissa om man vet avsändare, men läs på fakta först och främst.

Vad är det som gör dig och de andra som ifrågasätter anonymiteten att NI inte vågar skriva ned era namn? Särskilt inte de som är positva till verket. Det om något signalerar väl att det inte står rätt till?

Hittills finns det inte en enda person från varken kommunen eller någon annan organisation som är för Hagby som kunnat ge fakta som motstrider det som står här. Det i sig säger väldigt mycket om trovärdigheten om det underlag och personer som ligger bakom beslutet att driva detta.

Pratar vi trovärdighet bör ju dessutom kommunen och de som är för vara de som redovisar rätt data, det är de som ska driva invånarnas och kommunens bästa. Vem som helst oberoende av motiv och bakgrund måste kunna ifrågasätta detta oberoende om man är anonym eller ej.

Marianne Thunberg

#171 Boka in 11 juni med Villaägarna kl 19.00, plats Täby Park hotel i Täby

2014-05-29 18:23

Närmare annonsering kommer att ske i tidningen och på Villaägarnas hemsida. Villaägarna bjuder in våra politiken, så att vi medlemmar i Villaägarna kan ställa frågor och kräva svar på frågor om kraftvärmeverket i Hagby.
Bra att vara rejält påläst, du har hjälp av informationen på bl. a Giftstopp.
EtikOMoral

#172 Eldning

2014-05-30 23:36

Ja, ta Torsviksverket i Jönköping. Där köps soporna in, och transporteras från Norge, än så länge. Processvattnet hamnar i Munksjön och sedan i Vättern som då är färskvattentäkt till Jönköping mfl. Supersmart planerat såhär efter man slutat göra Munksjön till en giftpöl från pappersbruket. Blir kanon i Täby med avloppet rätt ut i Värtan som redan har problem. Blir mysigt för alla föräldrar och barn i Hägernär, Näsby Park, Viggan och Djursholm som ska ha sina barn att bada där. Tur att mina barn inte badar där.
EtikOMoral

#173 Re: Insatt

2014-05-30 23:43

Vi får väl kolla möjligheterna att få nämnda politiker granskade för eventuella sidointäkter och eventuellt jäv då. Den som är fri från skuld har ju inget att dölja.
Marianne Thunberg

#174 Re etik o moral

2014-05-31 07:25

I detta fallet för Hagby är det Mälaren som får gifterna, intill intaget till dricksvattnet till Stockholm, så vi får i oss gifterna från två håll, både luft och vatten.
Michael

#175 Som av en slump???

2014-05-31 10:50

... och så slutade de personer som var för kraftvärmeverket och kom med konspirationsteorier att sluta skriva inlägg så fort man ber dem specificera felaktigheter i fakta och komma med något som helst konkret...

Var känner jag igen det ifrån?

Måste bero på all denna omfattande kompetens, dessa objektiva beslut och omfattande beslutsunderlag m.m.

De har nog så mycket fakta och belägg för det de säger att de har svårt att välja vilken av all fakta de har som de ska presentera...