Rädda Varamon vid Vättern från hårdexploatering och massturism

Kontakta namninsamlingens skapare

HD ger inte prövningstillstånd

2020-12-19 08:06:27

Föreningen Varamons Vänner tillerkänns ej klagorätt! Högsta Domstolen, HD, meddelar inte prövningstillstånd. Mark- och miljööverdomstolens beslut står därmed fast gällande att ej godkänna Varamons Vänners klagorätt. Föreningen kan därmed ej föra ett stort antal människors talan gällande överklagan av detaljplanerna som skräddarsytts för Lalandia.

Regeln att en förening måste ha varit verksam i minst tre år för att ha talerätt i en domstol är därmed huggit i sten. Ett beslut som kan medföra att kommuner nu ännu mer inser fördelen av att arbeta i hemlighet med olika projekt som kan innebära påverkan av miljö, strandskydd och inte minst privata människors livskvalité.

Demokratin har därmed fått sig en käftsmäll!

Sista ordet om detaljplanerna är dock inte sagt. Mark och Miljödomstolen i Växjö ska nu avgöra om detlajplanerna ska godkännas eller ej. Flera sakägare har överklagat och många tveksamheter som Varamons Vänner ville få prövade finns även med i sakägarnas överklaganden.

 

 

 


Varamons Vänner - Harriet Svensson

Rädda Varamon för 50 kr

2020-07-21 15:28:38

Vi kämpar vidare för att få politiker och domstolar att lyssna på våra argument mot massturism i Varamon. Ju fler vi blir i föreningnen desto starkare blir vår röst. Är du inte redan medlem i Varamons Vänner så hoppas vi att du vill bli.

För endast 50 kr/person blir du medlem året ut och hjälper oss att driva ärendet vidare i domstol. Swisha till 123 221 87 74 eller betala via bankgiro 5282-0230. Uppge namn och adress samt e-mail. 

Folkets_Park_vår.jpg

Så här vackert var det i Folkets Park för två år sedan, nu är parken igenbommad och ogräset växer meterhögt. Här är det meningen att Lalandia ska få bygga turistbostäder. Motala kommun missköter parken avsiktligt för att visa att det "inte är något att spara på".

Ängen_vid_Folkets_Park1.jpg

Hela ängen ner mot Vättern ska Lalandia få bygga ett hundratal turistbostäder på. Det vill säga om inte domstolarna lyssnar på våra argument. 

Solnedgång_genom_tallstammar.jpg

Lalandia kräver sjöutsikt för sina turistbostäder. Kommunen har för avsikt att tillmötesgå ders krav och försöker därför få strandskyddet hävt. 

Vad tycker du? Kan du avvara 50 kr för att hjälpa till att göra vår förening ännu starkare? Som medlem får du våra nyhetsbrev och blir uppdaterad om vad som händer. Välkommen till Varamons Vänner!


Varamons Vänner - Harriet Svensson

Namninsamlingen ett underlag för prövningstillstånd i HD

2020-07-15 08:06:53

Tack för att du stödjer vart arbete att rädda Varamon från att hårdexploateras genom byggnation av uthyrningsstugor, butiker, restauranger och ett gigantiskt nöjesbad. 

Lalandia behöver ej ha sjöutsikt och strandnära lägen för sin verksamhet. Motala kommun har annan mark att erbjuda, men har medvetet avstått från att ge andra etableringsalternativ och väljer istället att vika ner sig för det danska bolaget och offrar därmed ca 300 000 kvm av Varamons unika natur intill Vättern. 

Lalandia kommer få köpa all mark för 65 miljoner. Hittills har exploateringskostnaderna för Motala kommuns skattebetalare varit drygt 75 miljoner. Mer än 10 miljoner i förlust! 

Varamons Vänner arbetar nu för att få upp föreningens ärende i HD (Högsta Domstolen) för att tillerkännas klagorätt angående detaljplanerna som vi blivit nekade i såväl Mark- och Miljödomstolen som Mark- och Miljööverdomstolen. 

Mark- och Miljööverdomstolen skriver dock i sitt beslut att:

Det får anses vara av vikt för ledning av rättstillämpningen att målet prövas av Högsta domstolen. Mark- och miljööverdomstolen tillåter därför enligt 5 kap. 5 § lagen (2010:921) om mark- och miljödomstolar att beslutet överklagas.

Namninsamlingen kommer vara ett av alla dokument som skickas till HD för att styrka att vi har ett stort stöd bland allmänheten och därmed möjliggöra att HD tar upp vårt ärende. Hjälp oss få fler namnunderskrifter - sprid vår namninsamling vidare. 


Varamons Vänner - Harriet Svensson



Dela denna namninsamling

Hjälp den här namninsamlingen att få fler underskrifter.

Hur sprider man en namninsamling?

  • Dela namninsamlingen på din Facebookvägg och i grupper som rör ämnet för din namninsamling.
  • Kontakta dina vänner
    1. Skriv ett meddelande där du förklarar varför du skrev på namninsamlingen, då människor är mer benägna att skriva på om de förstår hur viktig frågan är.
    2. Kopiera och klistra in namninsamlingens webbadress i ditt meddelande.
    3. Skicka meddelandet via e-post, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram och LinkedIn.