Samma rätt till skolskjuts för alla barn i Bollnäs

 

Vi vill visa att det är många som tycker det är självklart att eleverna i Bollnäs byskolor också ska ha samma rätt till skolskjuts som andra elever. Denna namninsamling är till för att samla underskrifter på ett medborgarförslag som ska lämnas till Kommunfullmäktige i Bollnäs, genom att skriva under medger du också att ditt namn, men ingen övrig personinformation, publiceras på Bollnäs kommuns hemsida.

Vi hoppas du vill vara med!

...

Samma rätt till skolskjuts för alla barn i Bollnäs

Bollnäs kommun har de senaste åren beslutat om nedläggning av flertalet skolor i byarna, med hänvisning till bristande elevunderlag. Efter dessa beslut har flera av skolorna startats som friskolor på ideell grund och drivs nu av föreningar och företag i dessa byar. Elevunderlaget har utvecklats olika, men i flera fall har de vida överträffat kommunens prognoser och de är alla idag i allra högsta grad levande med hög andel behöriga lärare och många nöjda elever.  

Skolpengen bygger på kommunens kostnad för utbildning och därmed medför skolorna ingen ökad kostnad för kommunen. Däremot skapar de livskraft i byarna utanför Bollnäs, där engagerade människor sköter mycket som i andra delar av kommunen sköts av kommunen, finansierat av skattepengar.  

När beslutet om nedläggning av Västansjö, Söräng och Segersta skola fattades beslutades också att  

”att tillsammans med berörda bygder skapa förutsättningar för friskoleetableringar i Segersta, Västansjö och Söräng”  

Detta till trots har kommunen beslutat att från och med innevarande läsår dra in skolskjutsen för dessa skolor. Vi menar inte att alla som väljer friskolor ska ha rätt till skolskjuts. Det är fullt rimligt att den som utifrån pedagogisk inriktning eller andra skäl väljer en skola långt från hemmet får ombesörja skolskjutsen själv. Vi menar dock att om Bollnäs kommun menar allvar med att stödja de byskolor som nu drivs av ideella krafter så bör man erbjuda samma möjligheter för byskolorna som man gör till övriga kommunala skolor.  

Exakt hur ett regelverk kan skapas kan sannolikt kommunen få hjälp med av Sveriges Kommuner och Landsting eller andra kommuner som valt att stödja fristående byskolor i syfte låta byarna leva. Det bör vara möjligt genom att kommunen likställer friskolor med kommunala skolor och skapar upptagningsområden även för dem och tillämpar kilometergränser. Ett annat alternativ är att de som bor närmare en friskola än den av kommunen anvisade skolan ska erbjudas skolskjuts också till friskolan om man väljer den.  

Båda dessa lösningar innebär att kommunen inte skulle behöva betala skolskjuts för alla som väljer friskolor, men däremot för dem som har en fristående skola som sin närmsta skola.   Utifrån vad som ovan anförts föreslår vi att:  

- Bollnäs kommunfullmäktige beslutar att alla elever erbjuds samma rätt till skolskjuts, om friskolan ligger närmare hemmet än den kommunala anvisningsskolan och kommunens kilometergräns uppfylls.  

- Samt att uppdra till Barn- och utbildningsnämnden att skyndsamt föreslå ett regelverk som är kostnadseffektivt och skapar möjligheter att erbjuda elever vid Bollnäs byskolor den skolskjutsen.