Giftstopp Norrort - Nej till avfallseldat kraftvärmeverk i Täby

Nyfiken vill veta mer

/ #27 Läs boken "Smarta Sopor"

2014-04-10 18:22

2017 kommer importen av sopor att uppgå till 2,7 miljoner ton. "2012 uppgick importen enbart från Norge till 1,7miljoner ton. Enligt fastställd statistik från Naturvårdsverket var förbränningen 2010 1,3 miljoner ton. Ökningen är drastisk.
Energibolagen gör enorma vinster på avfallshanteringen, efter avdrag för kostnader ligger vinsten på 50 %, vilket är ganska unikt.
Röken från skorstenarna från anläggningar av Hagbys planerade storlek syns tydligt på flera kilometers avstånd. Utsläppen faller ned och sipprar ned i vårt känsliga grundvatten, gifterna försvinner inte utan omfördelas i vår känsliga natur.
Gifternas efterverkningar syns inte idag utan konsekvenserna kommer att uppstå när våra barn har vuxit upp. Dioxiner påverkar även fertiliteten.
Nedfall av svavel påverkar våra villor och byggnader i övrigt, vi kommer att få måla om våra hus oftare, stenhus bryts ner (se Rom), den redan uppenbara mossan kommer att breda ut sig. Vallentuna kommun har lagt ned miljoner för att försöka rädda Vallentunasjön, denna investering kommer att vara helt bortkastad.
Ser vi till kostnader för t ex sanering av Hagby, kan dessa lågt räknat uppgå till minst 100 milj. sek. Området som ska saneras på kommunens bekostnad innan byggnadsarbetet kan påbörjas. Området uppgår till 100 000 kvadratmeter. Hittills har vi inte kunnat identifiera dessa kostnader i några kalkyler. Vi efterlyser en total kostnads och intäktsanalys under hela programmets livstid. Täby kommer att bli känd för sin avfallsindustri, inte för sina satsningar på kultur och fritid. Gör vi inte detta riskerar vi obehagliga överraskningar som direkt kommer att påverka din plånbok.
Kommunen ska inte ”leka” företag och ska informera innevånarna som program av denna gigantiska karaktär och även inhämta synpunkter från oberoende expertis, inte bara överlåta allt till leverantörer. Ett tydligt exempel är Täby centrum som absolut inte skulle kosta skattebetalarna något och inte överstiga 350 milj. sek. Slutnotan gick på 1,1 miljarder sek + ett skadestånd till konkurrensverket för att de inte gjort en upphandling. Litar du på poliska beslut eller vill du själv informera dig om pågående investeringar. Jag skulle välja det senare.