Konstnärslön nu!

Kommentarer

#1

Jag tycker att alla ska ha medborgarlön, inte bara konstnärer. Men vi måste börja någonstans. Kanske ska alla bli konstnärer?

(Stockholm, 2018-09-21)

#2

Jättebra med ovillkorad konstnärslön som en grund att stå på. Ansökningarna, detaljkontrollen i dem och efterrapporteringen tar för mycket tid av det egentliga arbetet.

(Stockholm, 2018-09-23)

#5

Om man tänker sig konsten som något som ständigt omformas, är den ständigt odefinierad, lös och luddig i kanten. Den är av sig själv en mångfald av uttryck. Den speglar och omtolkar vår samtid, den försöker förstå, försöker skapa mening, men sällan sanning. Konst kan värderas och mätas, investeras och slukas upp i ett ekonomiskt system eller vara obekväm och svår att förstå. Men den kan också skapa mening, ge plats åt ordlösa, svårtänkta tankar, ge nya perspektiv på orättvisor, politiska system och ge livet innehåll.

Om vi blickar tillbaka historiskt, tittar på våra länders museer så är det genom konstens olika uttrycksformer som vår historia, vår närvaro och vår utveckling som människa representeras. Och det kanske inte behöver argumenteras så mycket mer om hur viktigt den konstnärliga närvaron har varit och fortfarande är. Frågan är om vi har förmåga att se det som görs nu som betydelsefullt ur ett större perspektiv?

Nu ändras våra förutsättningar som människa dramatiskt. Vi förbereder oss inte bara på ett AI styrt samhälle utan också en antropocen epok. Ett ifrågasättande av produktion och materialitet diskuteras inte bara i konstnärliga sammanhang, utan överallt just nu. Men samtalet tycks överskuggat av pragmatiska och sociala problem nära oss. Om vem som kan mätas som nyttiga i vårt samhälle.
Att arbeten kommer att försvinna, vet vi, liksom att anställningar och trygghet suddas ut allt mer. Våra vanor att konsumera kommer också att ändras, vet vi. Men hur ska vi hitta ett meningsfullt liv om vi inte hänger upp det på arbetet, produktionstakt och expansion och statens trygghet. Vad händer med själen när vi inte längre gör nytta? När vi inte är efterfrågade och omtyckta? Hur skapar vi mening som kommer inifrån, som har förmågan att reflekterar över människans plats i vårt samhälle och i vårt ekosystem?

Hur hittar vi de världen för en människa som inte räknas in i en rationell och linjär progressions kurva. En kurva som ser ut att leda både till en själslig och materiellt urlakande av människans förutsättningar. Vi hittar den hos konstnären. Konstnären kan ses som en förebild, som producerar omätbara världen och mening, som förstår att överleva själsligt genom att använda sin drivkraft, obunden arbetsgivare och förutsättningar.

Skulle köparna och värdet av konst upphöra skulle konsten ändå finnas. Skulle stödet till konst tas bort skulle konst ändå göras. Konst går liksom inte att döda oavsett system. Men konst kan användas, tas till vara för att förändra system, förändra normer och värderingar. Konst gör nytta.

(Stockholm, 2018-09-25)

#15

Jag skriver under pga att jag är utbildad och kompetent konstnär. Jag utgår från min lust och känsla för kvalité vilket ofta leder till osäljbara, men för min utveckling värdefulla resultat. 1974 års kulturproposition hävdade att kulturen ska "motverka kommersialismens negativa verkningar". Det negativa i det kommersiella är att det ej inkluderar eftertanke och filosofi vilket all sann kultur gör.

(Stockholm, 2018-09-26)

#16

Jag vet hur det är som konstnär att arbeta dubbelt. Fullständigt förödande för mitt arbete som konstnär och min tillit till det jag gör.

(Höganäs, 2018-09-27)

#17

Alla vinner på detta!

(Enskede, 2018-09-27)

#22

Jag tror att en kampanj för och ett samtal om en form av basinkomst för kulturarbetare kan bidra till en breddad diskussion om basinkomst i ett större perspektiv. Konstnärer som grupp kommer sannolikt att ha verktygen för att peka på och ifrågasätta regelverken som omgärdar socialförsäkringen och välfärden så som vi känner den hittills.

(Stockholm, 2018-09-27)

#25

Jag är konstnär och tycker lika.

(Stockholm, 2018-09-27)

#29

Jag har haft så många studenter som hade varit förtjänt av en bättre arbetssituation

(Sollentuna, 2018-09-27)

#31

Det är viktigt

(Stockholm , 2018-09-27)

#33

Utan konst blir samhället en mycket sämre plats att leva på. Torftigt.
Att överlåta allt åt marknadskrafter är helt förkastligt. Konstnärslön nu!

(Kungsbacka , 2018-09-27)

#42

Kommersialismens skadeverkningar måste motverkas på alla sätt. Konstnärslön är ett bra sätt. Framförallt nu när så många oseriösa aktörer gör sig gällande i konsten.

(Nacka, 2018-09-27)

#49

Jag arbetar på Kungl. Konsthögskolan och har en nära relation med studenter, vilket gör att jag förstår deras situation. Är själv musiker överlag och kan identifera mig med sitsen och tror att det kan vara en väldigt bra sak att införa detta så att man mycket bättre kan fokusera på sitt skapande och kreativitet.

(Stockholm, 2018-09-28)

#53

Det är viktigt för framtiden!

(Greppen, 2018-09-28)

#60

Därför att det i princip är omöjligt att försörja sig som konstnär, vare sig man är "komersiell" eller inte. Många arbetar "ideellt" dvs gratis med olika projekt som inte har med det egna konstnärskapet att göra, men som har med konstens förmåga att samla och skapa sammanhang - Jag själv under kanske 10 års tid sammanlagt i olika projekt. Av hävd får konstnärer sällan betalt, även om rollen kan vara en producentroll för större museiutställningar eller som koordinator för större internationella projekt där Svenska institutet är medproducent. När det inte går längre, blir konstnären tvungen att ta andra arbeten, trots att man som i mitt fall är säljbar. I nuläget är det enbart de konstnärer som är internationellt säljbara som har gallerier som kan ta extrema priser, som kan leva på sin konst. Det i sin tur beror på att konstnären i bästa fall får ut ca 15 procent v utgångspriset. Det är ett enormt resursslöseri att låta högutbildade människor syssla med "fel" arbeten och sysselsättningar när vi kunde göra det vi är utbildade för och hör och häpna "begåvade" för. Samtliga högskoleutbildade har tagit sig in på utbildningar under stor konkurrens. Vi kan bidra enormt mycket mer till samhället som idémakare, sociala arrangörer, som konstnärer i egen rätt, om vi slapp ta om-vägen via prekariatet och följaktligen i förtid belasta vården etc. på grund av dåliga livsvillkor.

(Stockholm, 2018-09-28)

#69

Vad kostar det samhället med sjukskrivningar pga utbrändhet samt andra bidrag? Det kan inte vara lönsamt att konstnärer ska konkurrera och sno arbeten från arbetslösa som nu i stället får gå på A-kassa el andra bidrag. Konstnärer tvingas genom sitt ekonomiska behov av brödjobb dubbelarbeta och antalet utbrända konstnärer ökar hela tiden. Det är naturligtvis mer ekonomiskt att ge konstnärer lön för deras arbete så att de kan prestera bättre och mer o använda sin högskoleutbildning till vad den är tänkt för. De andra jobben ska istället gå till de arbetssökande som inget hellre vill än att få ett jobb. Som får ett urholkat självförtroende av att gå arbetslös. Detta blir i längden den mest ekonomiska lösningen för ett samhälle

(Stockholm, 2018-09-29)

#83

Det behövs.

(Stockholm, 2018-10-01)

#89

Jag är konstnär.

(STOCKHOLM, 2018-10-03)

#102

Att jag är aktiv hobbykonstnär och har ett samhälle runt om mig som består av konstnärer som inte får tillräckligt betalt.

(Borlänge, 2018-11-12)

#113

Med 6,5 års utbildning så skulle ju det vara fint med någon sorts stabilitet i tillvaron och en minimilön i alla fall.

(Umeå, 2018-11-13)

#119

Jag tycker att det är självklart att ett land ska främja konstutövarna och stötta konstnärernas överlevnad, inte dela ut allmosor .
Konsten behövs överallt och för alla.

(Österbybruk, 2018-11-13)

#121

Nyfiken

(Skärholmen, 2018-11-14)

#129

Jag stödjer oberoende kultur och konstnärlig frihet.

(Falun, 2018-11-17)

#132

tycker detta är minst sagt rimliga krav och steg mot en framtida medborgarlön

(Malmö, 2018-11-22)

#139

Jag skriver under. Jag är ordf. i Konstnärsalliansen Sverige och vi driver sedan 20 år tillbaka kravet på konstnärslön och vi har ett eget förslag som heter: generellt konstnärstillägg. Jag mejlar förslaget till er.

(Göteborg, 2019-11-10)