Överklagan av tidsbegränsat bygglov på Nödinge 38:2 (bobollsplanen)

Undertecknade vill härmed överklaga att Samhällsbyggnadsnämnden i Ale kommun har beviljat bygglov för tillfälliga bostäder på fastigheten Nödinge 38:2, den s.k bobollsplanen.

Vi har full förståelse för att bostäder behövs men vi anser att det är ytterst olämpligt att denna plats tas i anspråk. Vi anser även att beslutet strider mot de bestämmelser som gäller för tidsbegränsade bygglov då sådant inte ska ges om marken behöver tas i anspråk för det i detaljplanen avsedda ändamålet. Vidare anser vi att det kommer att leda till en oacceptabel trafiksituation i området.

Området behövs till det i detaljplanen avsedda ändamålet

I frågan om bestämmelserna som styr huruvida tidsbegränsat bygglov ska ges så är marken som detta gäller avsedd för idrott och rekreation. Att kommunen anser att området är fult och inte nyttjas fullt ut är inte ett argument som bör beaktas då det är kommunen som har underlåtit att underhålla grusplanen. Trots dess nuvarande skick används området flitigt under vår, sommar och tidig höst av barn, skolungdomar och boende i husen och lägenheterna i närområdet.

Det bör även påpekas att då tomten 1:31 i närområdet bebyggdes hänvisade kommunen de boende till området när de förlorade en stor del av sitt rekreationsområde i samband med denna förtätning:

“Kommunen bedömer att lek och rekreation för de äldre barnen kompletteras av närliggande gårdar som fortsatt är lätta att nå utan att behöva korsa några bilvägar. Direkt söder om planområdet finns Nödinges stora yta för sportaktiviteter.”  

Se planbeskrivningen för 1:31, s. 10: http://www.ale.se/download/18.513517d51510f75d9c84e58/1448632668547/N%C3%B6dinge+1_31+Planbeskrivning+-+Laga+kraft.pdf.

Vi anser därför att ett tillfälligt bygglov inte borde ha beviljats då marken faktiskt behövs till det syfte som anges i detaljplanen. Det är det enda stora öppna området i centrala Nödinge och det fyller en viktig funktion.

Biltrafik precis intill multisportarenan är ytterst olämpligt

Utöver att man vill felanvända denna mark innebär dessa planer att man kommer att tillåta mer trafik i ett område där idag det endast förekommer enstaka bilar och där det rör sig många barn och ungdomar i och med närheten till skolorna och idrottsområdet. Infarten till bostäderna och de tillhörande parkeringsplatserna ska förläggas från Gamla Kilandavägen, precis intill den nya multisportarenan/näridrottsplatsen. Denna används flitigt av barn och ungdomar som idag kan gå och cykla till arenan och röra sig fritt i områden kring denna utan problem. Med biltrafik på det som idag är en gångväg uppstår en tydlig risksituation och barnperspektivet tycks helt saknas i dessa planer. För en illustration av den högst problematiska placeringen, se följande länkar:

https://drive.google.com/file/d/1d_lOZetrat5Kdng1lga_RkPnrPqmUrM3/view

https://drive.google.com/file/d/1pNiptP4luNQdh_UulTCwvvdsXmtw2yVV/view

Ökad trafik på Fyrklövergatan innebär risk för bullerstörningar

Slutligen vill man nyttja Fyrklövergatan som tillfartsväg vilket måste anses som ytterst olämpligt. Trottoar finns enbart längs en del av Fyrklövergatan och längs resten av gatan finns små eller inga möjligheter att anlägga trottoar och/eller bredda vägen. Längs den sydligaste delen av Fyrklövergatan finns dessutom i nuläget en vacker trädallé som inte skulle gå att bevara om man vill anlägga en trottoar och/eller bredda vägen. Denna del av Fyrklövergatan är idag en populär promenadväg.

Ale kommuns egen Infrastrukturenhet hade följande att säga om planerna:

“Infrastrukturenheten bedömer det ej lämpligt att placera parkering på föreslagen plats. Placeras parkering på föreslagen plats uppstår konflikt mellan gående, cyklister och bilar. Infarten till parkeringsplatsen korsar gång- och cykelbana för primär skolväg samtjoggingspår. Föreslaget läge på parkeringsplats är dessutom placerad invid multisportarenan, vilket är olämpligt. Infrastrukturenheten ställer sig även frågande till om det är lämpligt med den ökning av trafikmängd till Fyrklövergatan som flerbostadshuset alstrar.”

Se:  https://drive.google.com/file/d/1UQIvYCPfSCNSVkhDq2RpC2II7NSNOjUI/view

Just ökningen av trafikmängd kan bli mycket problematisk för de fastigheter som ligger i nära anslutning till Fyrklövergatan, speciellt de som befinner sig söder om den punkt där trottoaren tar slut (i samband med sista infarten till bostadsområdet Överstegården). Att trottoaren inte fortsätter längre än så understryker att Ale kommun vid områdets byggnation räknade med mycket få trafikrörelser efter denna punkt. Några hus har visserligen tillkommit senare längs Sofias backe, men trots detta kan man med säkerhet säga att söder om denna punkt förekommer det ytterst få trafikrörelser per dygn i nuläget. Den ökning som de tillfälliga bostäderna skulle innebära skulle med stor sannolikhet medföra risk för bullerstörningar av de fastigheter som befinner sig intill den sydligare delen av Fyrklövergatan.

I samband med detaljplaneringen av närliggande 5:134 gjordes en Väg- och VA-utredning av Norconsult. I Norconsults ursprungliga rapport (Väg- och VA-utredning, dat. 2015-04-21, länken nedan går till en cachelagrad version nedladdad från Internet då Ale kommun har tagit bort det ursprungliga dokumentet från sin hemsida) görs bedömningen att Fyrklövergatan är olämplig som tillfartsväg för 5:134: “Det bedöms som mycket olämpligt och kan innebära att dessa fastigheter blir bullerstörda.”

Se stycke 3.3.4 Förespråkat scenario: https://drive.google.com/file/d/1KfxB4IKZ7zw7ISRagMWCJKZqDDacBDFE/view

Baserat på denna utredning valde Ale kommun ursprungligen Gamla Kilandavägen som tillfartsväg för 5:134, men detta ändrade man till Fyrklövergatan efter samrådet, då boende längs Gamla Kilandavägen protesterade. Man publicerade också en reviderad version av Norconsults utredning (Väg- och VA-utredning, dat. 2016-04-15) där ovanstående citat tagits bort från slutsatserna (se s. 10-11, stycke 3.3.4 saknas helt, http://www.ale.se/download/18.69a73137157422b27fb27f1/1474988952769/V%C3%A4g-%20och%20VA-utredning%20N%C3%B6dinge%205_134.pdf). Inget i den nya versionen av Norconsults utredning motsäger dock den tidigare bedömningen om risken för bullerstörning och det enda Ale kommun säger om buller är att man har valt att inte göra en bullerutredning då man inte anser att det behövs.

5:134 överklagades till Mark- och miljödomstolen och 2017-11-08 meddelades dom i mål nr P 330-17. Mark- och miljödomstolen upphävde antagandet av detaljplanen på grund av att de anser att trafikfrågorna inte utformats och behandlats på ett godtagbart sätt och för att det saknas en bullerutredning. Samma situation föreligger när det gäller 38:2 och därför yrkar vi på att Länsstyrelsen upphäver Ale kommuns beviljande av bygglov för tillfälliga bostäder på denna tomt. Till Mark- och miljödomstolens dom vill vi även tillägga att vi anser att alla fastigheter som befinner sig efter den punkt där trottoaren tar slut borde ha räknats med bland de som idag har ytterst få trafikrörelser förbi sina tomter och som riskerar att bli speciellt bullerstörda vid en ökning av trafikmängden.