Häv skolinspektionens beslut att stänga Lundsbergs skola


Gäst

#51

2013-08-29 22:01

Tycker detta är helt fel av skolinspektionen, jag stöttar lundsberg!
THA

#52 Re: Re:

2013-08-30 00:25

#25: EMPIRIKER - Re:

Klart att andra skolaor laggs ner. man ska inte kasta sten i glas hus!!!! Pengar ska inte avgora utbildning...... Bra beslut och bra beslut och bra .....


Gäst

#53

2013-08-30 03:25

don't CLOSE Lundsbergs School. Short sighted reaction
Jävla horungar

#54 Lägg ner skiten

2013-08-30 09:01

Hoppas era morsor är stolta över att de sket ut era patetiska jävla borgarnyllen. Det här koncentrationslägret har fått anmälningar sen 80-talet och gett den klara bilden av en skolledning som inte bryr sig ett skit om vad som pågår på skolan. Det är den främsta anledningen till att skiten läggs ner. Man har fått anmärkningar, alla har vetat vad som pågått med ledningen har struntat högaktningsfullt i vad som pågår. Vanliga kommunala skolor och "normala" privatskolor har antimobbningsprogram för att stävja sånt här vidrigt beteende istället för att låta ungarna leva fan bäst de vill. Kan ni inte inse det era inferier?

Gäst

#55

2013-08-30 09:27

Myndighetsövergrepp!!! En otrolig kraft har lagts ner på att smutskasta denna skola, som har bra resultat, trivsel, sammanhållning och positiva omdömen från 99% av eleverna.
När skall Skolinspektionen ägna tid även åt andra skolor, där problemen vida överstiger de enstaka fall som studerats med lupp på Lundsberg.
Sverigevän

#56 Detta inlägg talar sitt eget språk!!!

2013-08-30 09:38

#54: Jävla horungar - Lägg ner skiten

Detta inlägg talar bäst sitt eget språk, okunnigt, obildat, ohyfsat, ointelligent, ja kanske ett strålande exempel på vad Skolinspektionen borde lägga sin kraft på att försöka förbättra på "vanliga" skolor, där skribenten utan tvekan hankat sig fram.


Gäst

#57

2013-08-30 10:22

Tror inte på kollektiv bestraffning. Man kan inte bara stänga ner en skola på detta sätt. Skulle detta hända på en kommunal skola skulle de aldrig stänga ner den.

Gäst

#58

2013-08-30 12:35

Kollektiv bestraffning är fel

Gäst

#59

2013-08-30 13:14

Min kommentar om stängningen av Lundsberg.

Detta är ett ohyggligt misstag, en närmast politisk vendetta mot en visserligen dyr skola, men bra. Det man kallat ”rikemansskolor” skall helt enkelt inte få finnas, så har det varit i långa tider. Att stänga en mycket väl fungerande skola och internat på grund av några ungdomliga övertramp – för pennalism finns inte, kan inte finnas, vilket var och en förstår med bättre inblick i Lundsbergs verksamhet än medier och myndigheter har, eller ens haft viljan att på allvar ta reda på, är ett skamligt övergrepp. Det är så lätt för den som vill skada, att dra fram och förstora förseelser, som inte skiljer sig från annat som ungdom gör. Inget försvar för dem som gör övertrampen, men verkligen heller inget försvar för en myndighet – och minister - som kollektivt straffar alla elever och skickar dem på porten. Så skulle aldrig få ske i någon kommunal skola, eller ens i friskolor. Men för mytomspunna internat går det tydligen bra. Myter gamla som Lundsberg själv och okunskap om livet på en internatskola har fått styra både medierna och myndigheterna. Detta är mycket mer tragiskt än de förseelser, allvarliga naturligtvis och oförsvarliga, som lyfts fram, till och med som om de tillhört skolans kultur. Så har det aldrig varit; Lundsberg har tagit väl vara på sina elever och eleverna har med stort ansvar och allvar tagit hand om sina kamrater. Ordet ”kamratuppfostran” (som aldrig använts inom Lundsberg själv) har använts mot dessa skolor som synonym för pennalism. För Lundsberg är även det en myt, skapad av Jan Guillou, som en sanning för en annan internatskola, den han hatat.
Calle Möller
Lundsbergselev 1952-59



Gäst

#60

2013-08-30 14:35

Det måste vara härligt att få kalla 12-18 åringar för Horungar, Borgarbrackor med mera utan risk för repressalier, skolan skall brännas och så vidare. Svenskarna som är en av världens rikaste folk, som i större delen av världens andra länder måste ses som just rika borgarprackor med näsan i vädret, är ju också väldigt duktiga på sin Jantelag, vi är så duktiga på den så det verkar som vi kan säga i stort vad som helst om vem som helst utan saklig grund, alla de pinsamma människor som spyr ut sin galla över ett antal ungdomar i sin kanske sårbaraste ålder. Men det tar man ingen hänsyn till eftersom de går på en annorlunda skola som inte många kan relatera till i verkligheten, men alla har sin expert åsikt grundad på information från Media, som anser detta vara viktigare än Syrianska angrepp med Kemiska stridsmedel, eller från gamla KGB agenter som i en svunnen tid gick på en helt annan skola (Solbacka) som inte har något som helst att göra med Lundsberg. Det här drabbar ju dessutom de extern elever som bor runt omkring skolan som också blir av med sin skolplats, är de då att räkna som nödvändiga offer för att kunna komma åt den pennalistiska kultur som enligt skolinspektionen "sitter i väggarna". De ca 80 personal som jobbade på skolan som för övrigt är kommunens näst största arbetsgivare vars barn för det mesta också går på skolan de måste ju ha det "jättetrevligt" nu när en eller flera av familjens inkomsttagare blir arbetslösa samtidigt som ett eller flera barn blir av med sin skolplats. Men det är väl så att om man ska bränna Horungar till Borgarbrackor då får räkna med lite svinn. Man säger att Lundsberg är från en svunnen tid och så må vara men jag tycker att beslutet att stänga skolan visar på nackdelen med ett annat förlegat system, nämligen det där man utnämner diverse inkompetenta Politiska sopor som inte har möjlighet att föra sig i den verkliga världen till Generaldirektörer där tycker jag ändring ska ske!!

Steven Moller

Lundsbergselev 1983-1986

Gäst

#61

2013-08-30 17:25

Skriv på!
Stå upp mot mobbning

#62

2013-08-30 18:56

MÅ DOM 1830 MOBBARE SOM HAR SKRIVIT UNDER BLI STRAFFADE LIVET UT. karma kommer komma efter er, tro mig karman kommer alltid tillbaka. och folk som tycker att mobbning är okej förstjänar sitt egna straff.... 200 elever varav säkert mer än hälften är rötägg och mobbare. skolan har haft dåligt rykte i hur många år som helst för att vidrig!
SMC - Kenta

#63 Re:

2013-08-31 01:51

#39: -

Bra sagt Christer!

Kristinehamnare

#64 Skriverier

2013-08-31 17:09

Det jag tycker är anmärkningsvärt är hur alla, hånar och hurrar och skriver " nu får överklassen de det förtjänar" finns väl ingen som förtjänar detta oavsett pengar eller inte. Dessa överflödiga kommentarer tycker jag visar på det mindervärdeskomplex folk måste känna gentemot dessa elever.
Dessa människor är just det, människor precis som alla andra.
Och att lägga ner en hel skola är inte rätt, då är det bra många fler skolor som borde läggas ner i Sverige.
De borde stänga av de elever dom gjort detta och begärt dom förflyttade precis som man gör i alla andra skolor eller?!
Nä det finns det ju också bevis på att det inte fungerar i alla andra skolor för där har det förekommit att de som blivit mobbade fått flytta på sig istället, för det är dem det är fel på ?! Stäng dessa skolor med isåfall.
Salomo
Gäst

#65 Rättsskandal!

2013-08-31 18:24

Det är en rättsskandal att man stänger Lundsberg, samtidigt som alla offentliga skolor har en gräddfil genom att Skolinspektionen inte ksn pröva och stänga olämpliga sådana skolor. Lundsberg är ett offer för den moderna svenska rättsrötan!

Gäst

#66

2013-08-31 19:41

Skolinspektionen borde för det första inte ha verkställt beslut, innan besvärstiden gått ut, dvs efter 3 veckor. Dessutom är det fullständigt orimligt att ta ett beslut på enbart pressmeddelanden. Det finns alltså ingen sakllig grund för detta beslut.

Gäst

#67 Re: Re:

2013-09-01 09:53

#25: EMPIRIKER - Re:  

 

På andra skolor lever man inte på internat. Den slags pennalism hinner inte få en sådan grogrund och därmed bli en så inarbetat tradition att till och med vuxna i omgivningen tillåter det. Detta är ett bra första steg i kampen mot mobbning och skolinspektionen har visat att tortyr är allvarligt och bör behandlas därefter. Självklart ska en skola som det begås tortyr på och där studenterna inget annan trygghet har förutom skolan, stängas.

Gäst

#68 Re:

2013-09-01 09:55

#66: -  

 

Pressmeddelandena är givetvis inte en grund till att stänga skolan och din konklusion förblir ett frågetecken. Däremot är det misshandel att bränna en annan person på ryggen med ett strykjärn, har du funderat på om du tycker att det är en skälig grund?
Elin

#69 stäng inte lundsberg

2013-09-01 11:44

Att Aftonbladet vill lägga ner skolan är ngt som är känt sen länge, de vill ju helst lägga ner hela kungahuset. Den här media hysterin är överdriven, men Aftonbladets främsta mål är ju att sälja lösnummer så det är klart att det går före moral. Jag har inte satt min fot på Lundsberg men jag kan se ett drev när jag ser det.
Elin

#70 Re: Re: Re:

2013-09-01 11:44

#67: - Re: Re:

Jo på folkhöskolor

Expat

#71 Lundsbergs Skola - Ridå!

2013-09-01 15:45

Skolinspektionen Dnr 49-2011:5192

Beskrivning av kränkningar vid skolan.
I intervjuer uppger rektorn, husfar, husmor, skolsköterska, kurator samt en elev med
uppdraget att vara troman att det vid skolan förekommer ett informellt regelsystem
eller som rektorn uttrycker det, en "hackordning" mellan eleverna vid skolan och att
det för eleverna är viktigt att arbeta sig upp i denna hackordning. Då kan man i årskurs
3 själv bli en person med privilegier och utnyttja en serviceperson, "slav", bland
yngre elever, som tvingas att utföra tjänster åt de äldre. Med hackordning menas, enligt
de intervjuade, att de manliga eleverna får mäta sina krafter och bland annat utstå slag
mot armar, ofta i samband med nedbrottning. Detta gäller, enligt vad som framkommer
vid intervjuerna, enbart de manliga eleverna. Elever kan också tvingas att utföra
uppdrag och tjänster åt äldre elever. Uppdragen kan vara att stryka skjortor, städa toaletter
och i olika sammanhang passa upp äldre elever. Genom att delta i detta kan eleverna
skaffa sig en bättre position bland övriga elever på skolan. En fördel är även att
komma i en bättre position när det gäller fördelningen av gemensamma arbetsuppgifter
så kallade "ämbeten", som fördelas av troman i samråd med husfar eller husmor.
Denna positionering i hackordningen gäller när eleverna startar sina studier vid skolan
oavsett ålder och årskurs. Det informella regelsystemet handlar om kamratuppfostran,
invigningar och privilegiesystem. Enligt representanter för skolhälsovården kan det
bland de kvinnliga eleverna mer röra sig om "blickar och andra mer subtila maktmedel".
I flertalet intervjuer framkommer att eleverna när de påbörjar sin utbildning vid
skolan kallas "tarmar" av övriga elever.
Flera av de intervjuade berättar att eleverna vid "Viking" ska slå varandra på överarmarna
tills ena parten ger upp. Vid "tarmbrottning" ska eleverna brottas tills en av
dem vinner. Det har hänt att brottningen har lett till att elev fått uppsöka skolsköterskan
för vård och även att elev då benämner sig själv som "tarm". Vid kontakterna med
elevhälsan har de fysiska skadorna tagits om hand och händelsen är dokumenterad av
skolsköterskan. Andra incidenter som nämns är att äldre elever väcker yngre mitt i
natten i syfte att ge dem en "broderlig klapp" det vill säga de utsätts för slag. Vidare
kan elever tvingas springa i kalsonger och kavaj med en flagga i handen eller tvingas
dricka kanel utblandad i vätska.
Flera av de intervjuade uppger att det varje år förekommer att en handfull elever slutar
sina studier vid skolan då de inte klarar av det informella regelsystem som gäller vid
skolan och/eller att de längtar hem. Elever som slutar omtalas som om det vore något
fel på dem.
I skolan finns ett privilegiesystem, som personalen accepterar, där det ingår att elever i
årskurs 3 får sitta vid "treringsbordet" och gå in genom "treringsdörren", slippa gemensamma
arbetsuppgifter och kunna använda de yngre eleverna som "slavar". Eleven
som deltog i intervjuerna är medveten om att de lever i en bubbla och att livet på
Lundsberg skiljer sig från det liv som gäller i samhället i övrigt men att detta är en del i
det informella regelsystem som gäller vid skolan.
-----------------
Aldrig att mina barn hade får gå på en sådan skitskola. Två av tre går på en privatskola här i Tyskland,
och trivs fantastikst bra.
Detta påminner mer om NAPOLAS - Nationalpolitische Erziehungsanstalten under 30-talets nazi-regim här.
Tvärtom kan man kombinera god uppfostran och effektivt skolarbete med kärlek och respekt utan någon antikverad
dammig 1800-talsmodell till läranstalt där idiotbeteende a la "Flugornas Herre" får förekomma och dessutom sättas i högsäte.
Jag är mycket skrämd av den ringa insikt som skolans representanter har visat - under lång tid - över den principiella felkonstruktion
hela denna skola är.

Alltså Ridå - Over and out!- Auf Nimmerwiedersehen! Tack skolinspektionen som stängde detta dårhus!
H-81

#72 Re: AVUNDSJUK

2013-09-02 07:13

#1: KRÄNKT - AVUNDSJUK

Hånet och hatet ses som legitimt så länge det kommer från vänster
Deras förakt betraktas som progressivt och får på så sätt fritt spelrum i offentligheten

Har anmält din kommentar som förtal hoppas att den tas bort snarast!!!!!!

Herrgården

#73 Hur stavar ni, egentligen?

2013-09-02 17:48

Något som bekymrat mig oerhört, de senaste dagarna, är hur förfärligt Lundsbergare hanterar vårt vackra språk! (Detta inkluderar förvisso rektor Hörnberg, men jag låter honom slippa undan då han haft en hel del att tänka på.)
Det är inte vederhäftigt att man begagnar ett visst språkbruk, men inte lyckas hålla sig till god grammatik. Det känns i det närmsta som om någon, eller några. har använt Word för att få fram synonymer …
Kanske borde lejonparten av er som uttalat sig på Facebook studera på SSHL, istället? Där fick vi åtminstone lära oss meningsbyggnader–något som tycks ha åsidosatts på LS.

Det är nog dags att ni, som axlar manteln att tala för era klasskamrater (och LS i övrigt), börjar korra det ni skriver, så vi slipper sådana här otrevligheter i fortsättningen.

Gäst

#74

2013-09-03 18:15

Det är fel att stänga en bra och värm skola som Lundsbergs . Min son trivdes där och fick många vänner där.
Jesper Lundström

#75 Re: Re:

2013-09-03 19:49

#25: EMPIRIKER - Re:

Det är inte så många skolor där det varit så här extrema saker, dessutom har Lundsberg fått väldigt många chanser. Eftersom att skolan inte kunnat sköta sitt jobb är det rätt så självklart att skolan stängs ner.