Giftstopp Norrort - Nej till avfallseldat kraftvärmeverk i Täby

Quoted post

Clausewitz

#129 Kompetensklyftan

2014-05-23 09:07

Det är ingen konst att jobba fackligt – bara man slapp medlemmarna.
Täbys politiker har nog börjat inse att livet är lättare utan medborgare. Som dessutom ska rösta om några månader.
Jarlabanke må ha satt Täby på kartan, men det var socialdemokraten Gustav Berg som förvandlade en sömnig jordbruksbygd till ett modernt samhälle. Efter socialdemokraterna kom folkpartisterna och nu har sedan länge moderaterna absolut majoritet.
Enpartikommuner är sällan bra. Vilket nu har visat sig i Täby. Maktfullkomlighet hos majoriteten och uppgivenhet hos oppositionen är inget recept för att skapa dugliga politiker.
De styrande har skapat sin väljarbas med den låga skatten som främsta argument. Rorsman själv, som i likhet med många täbybor kommer från landsorten, säger att den låga skatten var ett starkt skäl för honom att flytta till Täby.
Den låga skatten och en utbredd uppfattning om att de styrande skötte ekonomin och var rädda om skattebetalarnas pengar bekräftade i val efter val de styrandes tro på sin egen förträfflighet. Samtidigt flyttade fler och fler ut till den låga skatten i Täby. Villorna blev större och dyrare. Nu bor det en elit i kommunen. Här finns företagare, jurister, höga officerare, ekonomer, kommunikatörer, tekniker, humanister, experter på energi och miljö.
De styrande har verkligen kokat ihop en häxbrygd av kompetens. Samtidigt som politikerna blivit sämre har medborgarna blivit bättre. Och de här medborgarna har ingen medkänsla med sådana som gjort bort sig. Kompetensklyftan har vidgats. Eliten finns ute i kommunen. Inte i det rivningsfärdiga kommunalhuset.
Den intressanta frågan är nu om vi kommit till den punkt där de krävande medborgarna tycker att de styrande inte håller måttet för att sköta denna kommun. En låg kommunalskatt kanske inte längre räcker för att vinna ett val. Många täbybor som betraktat valet som en budgetfråga kanske börjar fundera vart kommunen är på väg.
Att en elitkommun skulle övertygas om att framtiden är att ta hand om andras sopor är en absurd tanke. I all synnerhet som sophanteringen kan påverka såväl barnens hälsa som fastighetspriserna. Miljonrullningen i Täby centrum var illa nog, men inte den sorts skandal som väcker passion. Hotet om en giftfabrik har gjort det. Jag som bott här i över 40 år kan säga att detta är det närmaste ett uppror Täby har kommit. Som alla uppror kommer det här att sluta med att upprorsrörelsen och de styrande förhandlar. Eller så kastas de styrande ut.
Därför kan det nog uteslutas att de styrande blint rusar vidare och ger Eon fria händer att bygga sin fabrik. På något sätt kommer man att försöka att ta sig ur detta. Det officiella skälet kommer inte att kopplas till upproret.

Svar

Insatt

#136 Re: Kompetensklyftan

2014-05-23 16:30:50

#129: Clausewitz - Kompetensklyftan

Clausewitz: du verkar ha missat att beslutet om fjärrvärmeprojektet i Täby fattades i politisk enighet. Att enstaka politiker i efterhand, när några högljudda röster klagar, inte vågar stå för det beslut som ingen dittills varit emot är en annan sak. Det förändrar inte det faktum att avtalet mellan kommunen och Eon togs enhälligt i fullmäktige. Ingen var emot.

Om du med begreppet "eliten finns ute i kommunen" avser de anonyma (eventuella) Täbymedborgare som ligger bakom denna hemsida, så är Täby verkligen illa ute för det fall ditt påstående skulle stämma.

 

Giftstopp Norrort

#142 Re: Kompetensklyftan

2014-05-23 23:17:06

#129: Clausewitz - Kompetensklyftan 

 Huvudet på spiken Clausewitz!

Vi som aktivt driver motståndet mot den planerade avfallsindustrin har i många fall tyvärr del i skulden till att de som styr Täby för tillfället fått mandat att göra det. Vi är en välutbildad, normalintelligent skara representativa Täbybor.
Och nej, ingen av oss arbetar för Fortum, och vi har inte heller annan anknytning till dem, mer än till E.ON. 
Vi är inte heller emot varken fjärrvärme eller E.ON. Bara den giftspridning till luft, mark och vatten som, de facto, energibolagens avfallseldning orsakar!

I vår kontakt med de styrande politikerna har vi också insett att politikerna verkar avvika från Täbybodefinitionen ovan. Vid en närmare granskning inser man t.ex. att våra ledande kommunpolitiker är ganska outbildade. Men värre är att de gång på gång visar att de är okunniga, t.o.m. om övergripande detaljer i kraftvärmeverksplanerna, samt att de är ointresserade av oberoende, korrekt, fakta! Med den insikten kan man förstå hur de kan tycka att en avfallsindustri är vad Täby behöver, liksom att de inte kan göra erforderliga ekonomiska kalkyler.

Vi noterar också, med viss tillfredsställelse, hur de styrande politikerna alltmer övergår till att smutskasta de medborgare som motsätter sig det avfallseldade kraftvärmeverket. (Troligen i ett försök att skyla över ovan nämnda brister.)
 
Ett råd till er politiker blir att gå varligt fram med den taktiken. Den uppskattas kanske inte av många, om ens några, kommuninnevånare…

Ett råd till alla kloka Täbybor blir att stryka de 10 första namnen på valsedlarna.
Då finns det chans att vi får in nytt friskt blod i kommunhuset, som förhoppningsvis inte har fjärmat sig från medborgarna som den klubb för inbördes beundran som styr idag.

Vänliga hälsningar/