Vårdnadshavare och elevanhöriga emot förslag om ändrad organisation för Kvarnbergsskolan och Orrholmsskolan från hösten 2026

Vi är många föräldrar som ställer oss kritiska till förslaget om ändrar organisation för Kvarnbergsskolan och Orrholmsskolan i Karlstad från hösten 2026. 

Genom att skriva under denna namnlista sällar du dig till oss som är emot detta förslag. 

Varför är vi emot förslaget? 

 

Barnens perspektiv:

 

Självständighet & transportväg

En majoritet av eleverna på Kvarnbergsskolan kommer att få en längre väg till skolan som dessutom är tungt trafikerad på morgon och sen eftermiddag samt går längs med vatten (Mariebergsviken).

 

Kortsiktiga lösningar med ytterligare rockader i framtiden som uppenbara risker

Det är en temporär ökning av högstadieelever under några få år. Lagt förslag skapar en otrygg situation för eleverna då det med stor sannolikhet kommer krävas ytterligare omfördelningar inom en överskådlig framtid

 

Minskad fritid för eleverna

Givet dagens trafiksituation mellan CSK och Orrholmen kommer den förlängda transportvägen mellan skola och hem innebära en betydande minskning av barnens fritid

 

Låg- och mellanstadieelever påverkas mer än högstadieelever

Det saknas ca 200 högstadieplatser under en begränsad tidsperiod. Detta tillfälliga behov föreslås lösas genom att förändra skolmiljön för ca 500 elever i ÅK F-6.

  • Yngre barn är i större behov av stabilitet och trygghet än ungdomar i högstadieåldrar. 
  • Det finns uppenbara alternativ till buds för att skapa 200 högstadieplatser som inte kräver att 500 elever i ÅK F-6 också behöver drabbas
  • Högstadieelever hanterar förändringar bättre än deras yngre kamrater. De är dessutom långt mer mobila än elever i ÅK F-6.

 

Orrholmsskolan kommer att bli en oproportionerligt stor låg- mellanstadieskola med uppenbara risker för barnen som följd

En centralisering av elever från Kvarnbergsskolan och Orrholmsskolan, i Orrholmsskolan, kommer skapa en ovanligt stor låg- mellanstadieskola i Karlstads kommun med uppenbara risker för barnen som följd ·      

  • Stora skolor har större utmaningar med att skapa trygga miljöer för alla elever utifrån den enskilda individens behov. Värmland har dåliga erfarenheter av liknande sammanslagningar där Minnerbergsskolan i Arvika är ett exempel.
  • Den enskilda elevens skolmiljö tycks vara underordnad i förslaget som bland annat pekar på samordningsvinster i organisationen för elevhälsa, ekonomi och andra stödfunktioner
  • Orrholmsskolans kapacitet i form av lokaler tycks klara av en sammanslagning av Kvarnbergsskolan och Orrholmsskolan. Så är ej fallet med Orrholmsskolans skolgård vilken uppmärksammats i riskanalyser för sin närhet till vatten. Det kommer vara mycket utmanande för personalen att hålla uppsikt över så många barn i åldrarna 6-12 år med en uppenbar fara för liv och säkerhet. Det är vidare viktigt att tillräcklig kapacitet för fritids finns i tilltänkta lokaler.

 

Utredning och process för beslut

 

Utredningen tycks enkelspårig och med uppenbar avsaknad av kreativitet och självkritik

En professionellt utförd utredning presenterar i regel ett antal förslag för beslutsfattarna att ta ställning till. Så verkar det inte vara i detta fall. Utredaren har vägt framfört förslag mot att bygga en ny högstadieskola vilket knappast kan anses som ett seriöst utredningsarbete.    

  • Att bygga en ny högstadieskola är självklart inget alternativ med kommunens ekonomiska situation. Det rör sig dessutom om en tillfällig ökning av elevunderlaget vilket inte motiverar en ny skola.
  • Utredningen bör istället fokusera på att presentera alternativa fördelningar av kommunens elevunderlag i befintliga lokaler. Kommunens beslutsfattare bör förvänta sig mer än ett alternativ för att kunna utöva sitt beslutsfattande på ett seröst sätt.
  • Enligt uppgift har utredaren belyst den osäkra skolvägen som en direkt konsekvens av förslaget. Trots detta pressar kommunen blint framåt detta förslag för beslut i nämnden
  • Det alternativ som nu presenterats innebär att en verksamhet som är väl fungerande och uppskattad av barn, lärare och föräldrar bryts upp.  

 

Utredningsprocessen har skett hastigt och saknar samråd med intressenter från fackliga organisationer och representanter från lärarkåren och fritidspedagogerna

 

Ett beslut som påverkar ett stort elevantal i kommunen, dessutom i så låga åldrar som 6-12 år, tarvar en grundlig utredning. Utredningen bör genomföras av erfarna och kompetenta utredare med sakkunskap om grundskolan. Dessutom, bör utredningen inkludera och samråda med fack och representanter från lärarkåren, fritidspedagoger och andra professioner inom grundskoleverksamheten. I detta fall har kommunen fallerat på samtliga punkter och det vore oseriöst för politiker och nämndemän att fatta beslut baserat på så lösa grunder:    

  • Utredningen startades under sen höst för att sedan pressa fram ett beslut drygt ett kvartal senare
  • Fackliga organisationer har ej varit involverade i processen.
  • Yrkesverksamma inom grundskolans organisation verkar ej varit delaktiga i processen

 

Förslag till beslut kommer kort efter deadline för skolval

Skolvalet inför läsåret stängdes för några veckor sedan. Familjer har med förväntan och entusiasm engagerat sig i sina barns framtida skolgång och gjort ett aktivt val. För de familjer som valt Kvarnbergsskolan eller Orrholmsskolan kommer förslag till beslut som en kalldusch med osedvanligt dålig tajming.

 

Karlstads perspektiv

 

Trafiksituation

 

Trafiksituationen mellan stadsdelarna Sommarro, Kvarnberget, Tullholmen och Orrholmen är idag ansträngd. Detta uppmärksammades nyligen i NWT. Framfört förslag kommer göra en ansträngd situation ohållbar. Unga elever kommer ej kunna ta sig för egen maskin till skolan, fler kommer att resa med bil. Detta kommer leda till:

  • Sämre miljö i stadskärnan
  • Längre bilköer
  • På Kvarnberget kan trafiksituationen förändras med högstadieelever som åker a-traktor. Vägarna är redan trånga och parkeringsplatser begränsade.

 

Södra Sommaro och Jakobsberg växer

Region och kommun har satsat och satsar fortsatt på en expansiv utveckling av områdena södra Sommarro och Jakobsberg. Stora investeringar görs i CSK och det finns långt gångna planer på en broförbindelse mellan Jakobsberg och Romsta. Investeringarna lockar småbarnsfamiljer till området och närhet till skola är ett självklart utvärderingskriterium. Förslaget om att beröva stadsdelen på en kommunal låg- och mellanstadieskola urvattnar samtliga satsningar som kommun och region gör i området.

 

Skolskjuts kommer krävas för boende i Jakobsberg och södra Sommarro

Förslaget kommer placera ett stort antal elever utanför en 3-kilometersradie till deras garantiskola vilket enligt kommunens regler kommer göra dem berättigade till skolskjuts. Det kan tyckas skrattretande att elever boende så pass central i kommunen ska behöva skolskjuts men regler är regler. Självklart innebär även detta kostnader för kommuner.

 

 

 

 

 

Skriv på denna namninsamling

Genom att skriva på godkänner jag att Jad Löfwenhamn kan se all information jag lämnar i detta formulär.


Vi behöver kontrollera att du är en människa.

Jag ger Jad Löfwenhamn tillåtelse att överlämna den information som jag lämnar på detta formulär till följande parter:




Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...