Överklagan om förflyttning av förskolebarn på Paradiset förskola Jämjö, Karlskrona kommun
Kontakta namninsamlingens skapare
Samtal med Kunskapsförvaltningen Karlskrona
2025-04-07 09:29:27Samtal med Ann-Kristin Nilsen på Kunskapsförvaltningen i Karlskrona 2025-04-04. Hon undrar hur vi ska gå vidare. Förslag är att kommunen bjuder in till samtal med berörda vårdnadshavare för diskussion om hur man på bästa och smidigaste sätt kan lösa situationen så alla parter blir nöjda med barnen i fokus.
Ann-Kristin ska ta ärendet vidare internt och återkomma.
Maria Olofsson
BLT
2025-04-07 09:22:04Blt hörde av sig och undrar om det finns några föräldrar som vill vara med på reportage om ärendet. Just nu är det 6 föräldrar som anmält intresse och vi söker fler.
Vänligen ta kontakt om ni önskar vara med.
Maria Olofsson
Inskickat till Karlskrona kommun 2025-04-05
2025-04-05 14:10:36Nedan text är inskickad till Karlskrona kommun Kunskapsförvaltningen 2025-04-05,
ÖVERKLAGAN AV BESLUT OM FÖRFLYTTNING AV BARN FRÅN PARADISETS FÖRSKOLA JÄMJÖ
Hammarby 5:309
Till: Karlskrona kommun / Kunskapsnämnden
Datum: 2025-04-04
Vi (se bifogad namnlista), vårdnadshavare samt till viss del nära anhöriga till barn placerat på Paradisets förskolaavdelningarna Humlan, Grodan, Lönnen och Myran, önskar härmed överklaga och framföra vår oro i beslutet om att under rivnings- och etableringsfasen förflytta våra barn till andra förskoleverksamheter på annan ort, Trummenäs och Lyckeby.Vi önskar även att kommunens beslut (§ 148 och § 161) om att bevilja igångsättningstillstånd för evakueringslokaler på Paradisets fastighet samt beslutet om rivning av fastighetstillbehör på Hammarby 5:309 omprövas, och vi vill här bland annat belysa de juridiska aspekterna som gör att detta beslut är problematiskt.
Att tillägga är att bifogad namninsamling enbart varit aktiv i 1,5 dygn och inte kunnat nå ut till alla drabbade vårdnadshavare på avdelningarna Lönnen, Grodan, Humlan och Myran Paradisets förskola Jämjö.
Bakgrund
Det beslut som fattats av kommunstyrelsen, kunskapsnämnden samt drift- och servicenämnden innebär att barn i förskolan ofrivilligt tvingas flytta mellan olika lokaler och orter – en förändring som enbart grundar sig på kommunens egna beslut och planering. För ett barn fött 2020, som till exempel påbörjat sin förskoletid på avdelningen Lönnen, innebär detta tre separata flyttar under förskoletiden, utöver övergången till förskoleklass. Detta står i skarp kontrast till barn i samma område som börjat på exempelvis Tallet eller Ådalen, där ingen flytt krävts förrän det är dags att börja förskoleklass.
Vi anser att besluten strider mot flera bestämmelser i skollagen, barnkonventionen och kommunallagen samt medför orimliga konsekvenser för många familjer.
Skäl för överklagan
1. Bristande hänsyn till barnets bästa enligt skollagen och barnkonventionen
Enligt Skollagen (2010:800) 1 kap. 10 § ska barnets bästa alltid vara utgångspunkt i all utbildning och annan verksamhet inom skolväsendet. Vidare säger artikel 3 i FN:s barnkonvention, som är svensk lag sedan 2020, att barnets bästa alltid ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn.
Att barnen tvingas till tre olika miljöbyten (Ådalen v. 27, tillfälliga lokaler från v. 32, och därefter paviljonglösning) innebär en stor otrygghet för små barn i en viktig fas av sin sociala, känslomässiga och kognitiva utveckling. För de barn som är födda 2020 kommer även ny flytt när de år 2026 kommer börja förskoleklass på Jämjö Kunskapscentrum. De frekventa omlokaliseringarna riskerar att skapa otrygghet, hämma utveckling och lärande för samtliga berörda barn men särskilt för de med särskilda behov.
2. Särskilt sårbara grupper drabbas hårdare
Enligt **Skollagen (2010:800)** ska förskolan erbjuda alla barn en god och trygg utbildning som främjar deras utveckling och lärande. Detta gäller särskilt för barn med diagnoser och särskilda behov, som ofta är beroende av trygghet och kontinuitet i sin utbildning. Genom att flytta förskoleverksamheten till en annan ort riskerar dessa barn att förlora den trygghet de behöver, vilket strider mot skollagens krav på en jämlik och utvecklande miljö för alla barn.
3. Föräldrars och anhörigas praktiska och ekonomiska förutsättningar
Enligt **Diskrimineringslagen (2008:567)** får förskolan inte skapa situationer som innebär indirekt diskriminering för familjer som inte har tillgång till bil eller där kollektivtrafiken inte är tillräcklig. Vårdnadshavare som inte har bil/körkortkommer att vara tvungna att använda kollektivtrafik, men kollektivtrafiken mellan de berörda områdena är inte tillräckligt väl utbyggd. Detta innebär att många föräldrar, särskilt de utan bil och/eller körkort, tvingas hantera stora praktiska och ekonomiska hinder för att lämna och hämta sina barn på förskolan. För vissa familjer kan det dessutom innebära att barnen måste delas upp mellan olika förskolor, vilket ökar stressen för både barn och föräldrar.
**Föräldrabalken**, där föräldrar har rätt att få sina barn placerade på en förskola som är tillgänglig och praktiskt fungerande.
4. Ökade påfrestningar för barnen
5. Tre till fyra flyttar inför skolstart
För barn födda 2020 (som börjar förskoleklass hösten 2026) kan detta innebära:
Fyra olika miljöer på 14 månader – för barn i 4-5-årsåldern, inför deras första skolår – är långt ifrån förenligt med vad som kan anses vara barnets bästa. Det innebär en stor otrygghet för små barn i en viktig fas av sin sociala, känslomässiga och kognitiva utveckling. Dessutom kommer barn födda 2020 få mindre möjlighet att bekanta sig med sin kommande plats för förskoleklass då de kommer att vistas på annan ort under större delen av höstterminen 2025.
6. Onödiga kostnader för kommunen och skattebetalarna
Enligt beslut och handlingar i ärendet kommer projektet att innebära betydande kostnader för kommunen. Detta inkluderar:
Enligt det besiktningsprotokoll som vi har tagit del av, anges att den nuvarande förskolan endast har brister i inomhusmiljön i form av dålig ventilation. Detta är ett problem som kan åtgärdas med renovering och investeringar i att förbättra byggnadens ventilation. Det finns ingen upplysning om allvarliga strukturella problem som skulle motivera en rivning. Att riva en funktionell förskola med god kapacitet för att sätta upp provisoriska paviljonger på samma plats i väntan på att ny förskola byggs verkar inte stå i proportion till behovet.
Kommunallagen 11 kap. 1 § kräver att kommunens resurser används på ett ekonomiskt ansvarsfullt sätt. Att riva en byggnad som enligt besiktningen kan åtgärdas med en mer kostnadseffektiv lösning strider mot principen om god resurshushållning enligt kommunallagen.**Förvaltningslagens** krav på att kommunens beslut ska vara välgrundade och effektivt använda resurserna.
7. Brist på alternativanalys och transparent beslutsprocess
Kommunen har inte presenterat någon tydlig analys av varför en renovering av den befintliga byggnaden inte är ett alternativ. Enligt kommunallagen 2 kap. 1 § ska kommunala beslut vara välgrundade och transparenta.
Tillägg: 2 informationsbrev har gått ut via portal till berörda vårdnadshavare om rivning och tillfälliga lokaler där det inte varit tydligt att beslutet har varit fastställt eller att vårdnadshavare har möjlighet att tycka till och missnöja sig beslutet. Vårdnadshavare har först den 1 april 2025 fått information om att deras barn kan komma att behöva byta ort för sin förskoleverksamhet under höstterminen 2025.
Begäran
Mot bakgrund av ovanstående yrkar vi:
Avslutning
Vi förstår att lokalerna behöver förbättras, men beslutet i sin nuvarande form innebär stora negativa konsekvenser för barnen och deras familjer. Vi förväntar oss att barnens bästa får väga tyngst i denna process, i enlighet med svensk lag och internationella åtaganden.
Maria Olofsson