Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!


Gäst

/ #244

2016-11-03 18:20

Jag har jobbat på ett flyktingboende för ensamkommande barn från Afganistan i nio månader.
De har inte kostat oss något för den omsorg som våra egna barn har fått.
Många av dem har arbetslivserfarenhet. Av i många fall hårt arbete. Deras familjer har i flera fall mördats av Talibaner eller andra. Att återvända skulle ge dem fyra alternativ: 1. Gå med i Afgansk militär. 2. Gå med i Talibanernas milis 3. Gå med i kriminell organisation. 4. Slälvmord.
Dessa barn vill -- nu citerar jag med min översättning -- "Jag vill ha ett arbete -- jag får spader av att inte göra något vettigt" "Jag vill lära mej svenska och plugga matte"(den killen som nu är femton år löser enkelt andra- och tredjegradsekvationer samt integraluppgifter).
Vidare -- en av dem kunde vid nyår inte läsa eller skriva på sitt eget språk. I juli visade han mej en A4-sida som han hade skrivit läsligt fylld med ganska liten stil på svenska !!(Hela hans släkt utom två personer -- en av dessa svårt misshandlad -- har mördats av talibanerna för att en kusin hade varit militärpolis.)
De är generellt duktiga på schack. En av dem(M) fick följa med till en amatörschackturnering. De var udda i antal så en tävlingsschackspelare ställde upp för att få jämna par. Vår M blev lottad mot "proffset". Parti efter parti tog slut, men ett parti fortsatte då motståndet var jämnt. Till slut långt efter att andra hade spelat klart, fick M ge sej.
Alla vill plugga och arbeta -- gärna samtidigt. De är artiga och hjälpsamma. De har stark, vänlig och öppen personlighet när man har lärt känna dem. Många av dem är duktiga i idrott.
Jag har en kompis i södra Europa. Där har dom många flyktingar och av olika ursprung. Han säger att visst är det problem med många, men inte eller ytterst lite bland afganerna.
Vi borde se till att få hit de av deras mödrar och systrar som fortfarande lever under svåra förhållanden i olika läger. De som finns kvar i Afganistan eller Iran är särskilt hårt utsatta för övergrepp av olika slag. Flickor hamnar i prostitution eller tvångsäktenskap.
Det jag har skrivit har afgankillarna som har blivit mina vänner berättat för mej. Ofta med tårarna rinnande.




Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...