Giftstopp Norrort - Nej till avfallseldat kraftvärmeverk i Täby


Gäst

/ #131 Re: Är denna investering verkligen den lönsammaste för Täbyborna?

2014-05-23 14:02

#120: Inte imponerad - Är denna investering verkligen den lönsammaste för Täbyborna?

Är det månne bockfoten som sticker fram här, när frågan ställs om "det inte bara är att koppla ihop oss med Fortums nät"?

Fortum har i praktiken ett monopol på fjärrvärme i Stockholmsregionen. De senaste åren har priserna på fjärrvärme ökat kraftigt och betydligt mer än vad övriga priser i samhället har gjort. Det finns åtskilliga fastighetsägare som undviker fjärrvärme just därför att de inte vill bli beroende av Fortum, som gett fjärrvärmen ett dåligt rykte, och i stället satsar på t.ex. bergvärme. Det är synd, därför att fjärrvärmen av miljöskäl är ett bra alternativ för uppvärmning.

För att det skall bli en meningsfull konkurrens på fjärrvärmesidan och priserna skall gå ner, så behövs det en stark utmanare till Fortum i Stockholmsområdet. Därför är det bra att också Eon etablerar sig här. Det är inte lönsamt att elda i små, lokala pannor utan det behövs ett verk med större kapacitet för att konkurrensen skall kunna fungera.

Fortum är livrädda för den konkurrens som de hotas av och gör därför allt vad de kan för att stoppa Eons etabklering i Hagby. På samma sätt gör Fortum allt vad de kan för att sabotera Täby kommuns arbete med att bygga ut ett fjärrvärmenät i kommunen som på sikt skall bli tillgängligt för alla leverantörer av värme som vill ansluta sig. Fortum vet att med konkurrens på fjärrvärmesidan kan de inte längre hålla fast vid sina uppblåsta priser och deras jättevinster kommer att minska. För Täbyborna är det ett intresse att få fjärrvärme till rimliga priser i stället för att göda monopolisten Fortum.

Jag uppmanar alla att ställa sig frågan: varifrån kommer resurserna att sätta upp denna hemsida och vilka intressen har individerna som ligger bakom? Jag skulle inte bli förvånad om Fortum ligger bakom på ett eller annat sätt. Bara för att de till 49 % ägs av Stockholms stad är de inte främmande för fula knep.