Bevara Blasieholmen - flytta Nobelbygget!

Bevara Blasieholmen - flytta Nobelbygget! / Uppdateringar / Skriv ett brev till beslutsfattarna! / Kommentarer


Gäst

#26

2016-03-08 17:52

Förstör inte vår vackra innerstad ännu mer! Tänk på vad Hjalmar Mehr gjorde. Förlåt honom o hans polare aldrig!!!

Gäst

#27

2016-03-08 17:54

hej bra bevara gala fina kulturhus riv inte mer bra johnb.

Gäst

#28

2016-03-08 18:06

Slut med promenader på Strandvägen?
Som Uppsala-bo har det varit en fröjd att promenera på Strandvägen ut mot Djurgården, speciellt på en solig sommardag. Jag noterar att Stockholms politiker ihärdigt och arrogant förstör unika kulturmiljöer som får oss vanligt folk att härda ut med vardagen. Vi behöver kulturella andrum som får oss att ladda om batterierna. Att sprida 'Sergelstorgsvibbar' till denna sköna oas för ögonen är ännu ett närmande till de mörka tider då det vackra revs som bara den. Att politiker är skumt folk som inte bryr sig om annat än valdagen är en gammal stereotyp, som ständigt bekräftas i vansinnesbeslut som detta! Är politiker människor?

Gäst

#29

2016-03-08 18:06

Eftersom majoriteten av våra politiska partier röstar emot förslaget och tusentals Stockholmare och landsmän likaså är det självklart att Stockholm inte ska förstöras av en stor plåtlåda på en av stans känsligaste lägen. Lägg ett vackert Nobelhus värd namnet på en lämpligsre plats. Gör Blasieholmen till en levande miljö för båtar och trädgård med en restaurang till Nationalmuseet så besökare kan sitta i en vacker miljö i stället för i en undervåning utan fönster. Ta ansvar för miljön och turistnäringen. Folk vill inte se ett Stockholm som äts upp av för stora hus som spränger sig in i vackra kvarter. Låt Stockholm få vara Nordens Venedig. Med vänlig men bestämd hälsning och med förhoppning om ett klokt beslut, Carin Lidquist. Mob.0706697937

Gäst

#30

2016-03-08 19:31

Varför måste "alla" politiker försöka lämna avtryck efter sig? Tullhuset ska stå kvar och Nobelbyggnaden - om det nu behövs ett sådant- kan ligga ute vid Vinterviken i så fall. Vad skulle vara lämpligare med den anknytningen till Nobel?
Vad har hänt med alla dessa makthavare som håller på att rasera vår vackra stad, är dom bara unga och okunniga?
Med vänlig hälsning Annika Hedström
ankan

#31 Re:

2016-03-08 19:33

#9: -  

 Mycket bra!  Debaser till Tullhuset och Nobelbyggnaden till Vinterviken!


Gäst

#32

2016-03-08 21:24

Det är uppenbart att stockholmarna inte vill ha Nobelhuset. Ni skulle begå en ogärning mot oss om ni går vidare med bygget och namnet Nobel skulle bli besudlat för evärderlig tid framöver. Skandalen på Karolinska Institutet är illa nog. Orsaka inte ännu en skandal genom att gå vidare med bygget.
Jan Isoz

Gäst

#33

2016-03-09 06:40

Tänk om – Flytta det nya Nobelcentret till museerna på Djurgården!
Många kloka invändningar har framförts kring placeringen och gestaltningen av det nya Nobelcentret på Blasieholmen. Jag håller med om det flesta. Nobelcentret passar helt enkelt inte in här. Självklart är det fantastiskt att vi får möjlighet till att få ett nytt centrum ritat av en internationell arkitekt med stjärnstatus och att det privata näringslivet satsar stora pengar i detta. Toppen! Men inte på Blasieholmen!! Varför föra in en byggnad här vars höjd så drastiskt täpper till de unika utblickarna över vattnet och som slår sönder upplevelsen av detta så vackert utformade område i Stockholms hjärta och som dessutom har mage att konkurrera med det för hela staden så betydelsefulla Nationalmuseet och dess samband till Kungl slottet mitt emot.

Mitt förslag är att istället uppföra det nya Nobelcentret på exercisfältet på norra Djurgården intill de övriga välbesökta museerna Tekniska, Sjöfarts- och Etnografiska. Här på andra sidan Djurgårdsbrunnsvägen kan arkitekten David Chipperfield ges verklig frihet och sponsorerna uppföra ett nytt Nobelcenter i tiden som uppskattas av stockholmarna och kunna väcka internationellt intresse och bli till en verklig tillgång för staden. Ett arkitektoniskt spännande hus i parkmiljö med goda expansionsmöjligheter. Exercisområdet upplevs idag väl öppet och blåsigt. Museiområdet här skulle få ett klart lyft med ett nytt Nobelcenter.
Genom detta förslag skulle Blasieholmen med dess kulturhistoriska bebyggelse kunna bevaras, ytterligare trafik slippa dras in i centrum och Nationalmuseet ges möjlighet att i framtiden kunna expandera.
Så lämna Blasieholmen i fred och alla fortsatta försök till nedbantningar och planmässiga anpassningar av det Chipperfieldska projektet och utveckla istället Nobelcentrum till en byggnad med ikonstatus på Djurgården till stolthet för Stockholm stad!
Catherine Paues von Arnold
Arkitekt SAR/MSA
Ledamot av Kulturfrämjandet, Fd ordförande för Svenska Byggnadsvårdsföreningen och Europa Nostra- Sverige.









Gäst

#34

2016-03-09 09:41

Bevara Blasieholmen!

Gäst

#35

2016-03-09 15:52

Hej Caroline!
Stoppa Nobelbygget!
Annars ytterligare Waterfrontbygge som förstör vår stad.
Åke Mellbrink
f.d. Ordförande Fastighetsägarna Stockholm Fullmäktige

Gäst

#36

2016-03-10 06:39

Nobelhuset har inte på Blasieholmen att göra.
Snälla sluta att förvanskas city med för stora byggnader på fel plats.
Lika fruktansvärt och smaklöst som skräckbygget Stockholm Waterfront som dominerar över Stadshuset. Snälla stadsbyggnadskontoret avslå denna ansökan för Stockholms skull.

Gäst

#37

2016-03-10 08:42

Tänk att man fortfarande år 2016 vill riva kulturbyggnader och i stället bygga ett bunkerliknande Nobelcentrum. Låt inte prestige ta över som i fallet Slussenbygget och tänk till! Ny arkitektur i all ära men att bygga ett sådant på Blasieholmen är närmast en skandal och ett förslag att flytta byggnaden är absurt. Nej, lämna Blasieholmen till efterkommande och gör den till kulturmötesplats för alla. Flera har föreslagit Haga, vilket jag anser är ett mycket bra förslag, eller varför inte bygga den på Gärdet?
Mimmi Kindblom Grandell

Gäst

#38

2016-03-10 08:58

Låt oss få njuta av de få oputsade platser som finns kvar i Stockholm. Bygg gärna ett Nobelmuseum men inte DÄR!!!

Gäst

#39

2016-03-10 09:01

Tänk att man fortfarande år 2016 vill riva kulturbyggnader och i stället bygga ett bunkerliknande Nobelcentrum. Låt inte prestige ta över som i fallet Slussenbygget och tänk till! Ny arkitektur i all ära men att bygga ett sådant på Blasieholmen är närmast en skandal och ett förslag att flytta byggnaden är absurt. Nej, lämna Blasieholmen till efterkommande och gör den till kulturmötesplats för alla. Flera har föreslagit Haga, vilket jag anser är ett mycket bra förslag, eller varför inte bygga den på Gärdet?
Mimmi Kindblom Grandell

Gäst

#40

2016-03-10 09:03

Vill härmed att beslutsfattarna tänker till en extra gång det är synd och skam att riva denna byggnad. Den ska sparas till eftervärlden byggnaden är så vacker och fin där den står idag nya Nobelhuset kan byggas på en annan plats.
Gör nu rätt behåll byggnaden.

Gäst

#41

2016-03-13 09:42

Stockholms vackra vattenprofil kommer att förstöras om detta fula mastodontbygge blir verklighet. Flytta gärna Nobelmuseet till Tullhuset och gör något vettigt av de röda husen, kanske restaurang eller cafe. Detta skulle göra området mer levande. Men fortsätt att dela ut Nobelpriset i Konserthuset och ha den fantastiska festen i Stadshuset. Dessa lokaler kan ALDRIG ersättas. Lokaler för föreläsningar m.m finns redan i överflöd i Stockholm.
Ingrid Ödman

Gäst

#42

2016-05-08 13:18

Bara att se på bilden av den planerade byggnaden fyller en med vanmakt . Ännu ett övergrepp på /Stockholm vackrast

Gäst

#43

2016-05-13 11:27

Politiker Socialdemokrater och Moderater glöm Blasieholmen som en plats för ett Nobel Center. Det är värre än Nya Slussen vill ni verkligen bli ihågkomna en sådan fadäs? En politisk kraft ska kunna bygga något önskvärt för staden. Nobels själv skulle nog hellre velat se ett Museum vid Liljeholmen vid platsen som just nu upptas av Cementas stora anläggning. Idag har anläggningen en oförtjänt central placering. Forskningsinstitut delen ska ligga i närheten till annan forskning i Stockholm inte vid Liljeholmsviken där ska det publika Centret få tillräckligt med utrymme, vackert beläget och med goda kommunikationsmöjligheter.

Gäst

#44

2016-06-05 11:34

Plavera skrytbygget på Gätdet istället!

Gäst

#45

2016-06-07 18:05

Hej.
Det är klart att vi skall ha ett Nobelcenter. Platsen är dock inte så väl valt med tanke på det vinnande arkitektförslaget.
Tyvärr är det alldeles för lätt att säga NEJ. Så jag föreslår ett alternativ.
Nobelcenter till en plats nedanför Fåfängan. Möjlighet finns då möjlighet att samlokalisering detta tillsammans med ett nytt Operahus.
Vikingterminalen flyttar till Frihamnen.
Varför inte bygga ett nytt Makalös på Blasieholmen.
Peter

Gäst

#46

2016-12-05 11:58

Har ni ej lärt er efter rivningarna av gamla Klara.Det räcker nu !

Gäst

#47

2017-01-24 18:52

Skäms alla ni politiker och Nobellare, som vill köra över folket och förfula staden!

Bengt Roslund

Gäst

#48

2017-01-24 19:51

Tack för att ni håller frågan vid liv. Jag hoppas att vårt motstånd vinner gehör i detta likgiltighetens tidevarv då rivningsraseriet når nya rekord.
Britt Westerlind

Gäst

#49

2017-01-24 20:51

Till den det berör

Stockholms hjärta är en världunik miljö med en alldeles speciell atmosfär. Många olika människor har passerat revy i platsens historia och deras livsbetingelser, arbete och ideal ger ekon i berättelser som byggnader, kajer och broar förtäljer.

För många stockholmare ger platsen resonans av en stolthet och identitet som bara en stockholmare kan känna. Vi har många kära minnen av att ströva utmed kajerna njuta av de vackra byggnaderna, de fria vyerna och vattenspeglarna. För turister är platsen en njutning som en intakt historisk miljö.

Med isande förfäran och djup oro inser vi att några, trots det massiva motståndet, avser strida för att en för platsen helt överdimensionerad byggnad ska uppföras. Och vi förstår inte hur personer som uppenbart saknar kunskap, förnuft och känsla kan ha en sådan makt över ett oåterkalleligt beslut. Den här byggnaden kommer att förstöra hela atmosfären runt hela området. Ytterligare en museibyggnad här är dessutom överflödig och hotar att dra besökare från de många museer som redan finns på mindre än en halvtimmes avstånd.

Stockholm växer och sevärdheter och besöksmål måste också placeras runt om i staden. Vetenskapsstaden vore en ypperlig plats för den nya byggnaden. Här kan den tjäna som juvelen i kronan på en plats som också knyter ihop högskolor och forskningscentra på temat "vetenskap". Haga och Brunnsviken är också vackra miljöer med möjlighet till rekreation och aktiviteter. Närheten till citykärnan och goda kommunikationer gör att man inte skulle tappa besökare pga resvägen.

Förhoppningen är nu att tillräckligt många kommer till sans och vidareutvecklar och förverkligar idén om ett Nobel museum som tar världen med storm. Jag önskar alla inblandade ett varmt lycka till med detta!

Annika Braun

Gäst

#50

2017-01-24 22:51

Flytta eländet dit det hör hemma d v s till Vinterviken där Nobel utförde sin forskning.
Hälsningar,
Hans Wagenius.