Bevara Blasieholmen - flytta Nobelbygget!


Gäst

/ #49

2017-01-24 20:51

Till den det berör

Stockholms hjärta är en världunik miljö med en alldeles speciell atmosfär. Många olika människor har passerat revy i platsens historia och deras livsbetingelser, arbete och ideal ger ekon i berättelser som byggnader, kajer och broar förtäljer.

För många stockholmare ger platsen resonans av en stolthet och identitet som bara en stockholmare kan känna. Vi har många kära minnen av att ströva utmed kajerna njuta av de vackra byggnaderna, de fria vyerna och vattenspeglarna. För turister är platsen en njutning som en intakt historisk miljö.

Med isande förfäran och djup oro inser vi att några, trots det massiva motståndet, avser strida för att en för platsen helt överdimensionerad byggnad ska uppföras. Och vi förstår inte hur personer som uppenbart saknar kunskap, förnuft och känsla kan ha en sådan makt över ett oåterkalleligt beslut. Den här byggnaden kommer att förstöra hela atmosfären runt hela området. Ytterligare en museibyggnad här är dessutom överflödig och hotar att dra besökare från de många museer som redan finns på mindre än en halvtimmes avstånd.

Stockholm växer och sevärdheter och besöksmål måste också placeras runt om i staden. Vetenskapsstaden vore en ypperlig plats för den nya byggnaden. Här kan den tjäna som juvelen i kronan på en plats som också knyter ihop högskolor och forskningscentra på temat "vetenskap". Haga och Brunnsviken är också vackra miljöer med möjlighet till rekreation och aktiviteter. Närheten till citykärnan och goda kommunikationer gör att man inte skulle tappa besökare pga resvägen.

Förhoppningen är nu att tillräckligt många kommer till sans och vidareutvecklar och förverkligar idén om ett Nobel museum som tar världen med storm. Jag önskar alla inblandade ett varmt lycka till med detta!

Annika Braun