Stoppa obligatoriska jourer i Tierp, Östhammar och Enköping för allmänläkare i region Uppsala
Kontakta namninsamlingens skapare
Uppdatering
2025-03-18 08:26:55Jag har skickat in skrivelsen till Mikael Köhler och ordföranden för regionrådet. Jag publicerar här det jag fått till svar så att ni alla får ta del av det. Jag har redan mailat ett svar och försökt få fram att kritiken kvarstår samt vädjat om att förslaget ska stoppas. Jag rekommenderar er alla att stå på er och höra av er till regionrådet och hälso-och sjukvårds direktören Mikael Köhler.
Hej Yasmin,
Stort tack för er skrivelse. Jag har nu haft möjlighet att gå igenom den tillsammans med Hälso-och sjukvårdsavdelningen på Region Uppsala. Den kommer även tas upp på Vårdstyrelsens arbetsutskott idag kl 13.00.
Jag ser fram emot att ses när jag besöker Nyby vårdcentral nästa vecka.
Svaret är framtaget i dialog mellan Hälso-och sjukvårdsavdelning och Nära Vård och Hälsa.
Vi uppskattar att ni hör av er när ni har synpunkter på hur vården styrs och fungerar inom Region Uppsala, vi ska försöka besvara era frågor.
Vårdcentralsuppdraget inom Region Uppsala styrs med ett förfrågningsunderlag som revideras årligen, där leverantörer som uppfyller kraven har rätt att ansöka om att etablera sig med en vårdcentral i länet. Det förfrågningsunderlaget är gemensamt för såväl vårdcentraler i egen regi som privata utförare. I det förfrågningsunderlaget har det sedan ett tiotal år tillbaka funnits skrivelser kring jour och beredskapsverksamhet där samtliga vårdcentraler solidariskt ska dela på jour och beredskapsverksamhet veckans alla dagar, kvälls och nattetid på vardagar och dygnet runt på helger. Det är ett vilkor som accepteras när vårdcentraler ansöker om att få starta vårdcentraler i vår region. Här har Nära vård och hälsa ett samordningsansvar och i pratiken har de hanterat stora delar av uppdraget baserat på frivillighet hos läkare, stor belastning har lagts på närmaste vårdcentralerna och verksamheten har haft stor andel hyrläkare. Under 2024 har ledningen inom Nära vård och hälsa samt hälso och sjukvårdsdirektören landat i att de regelverk som finns kring jour behöver tillämpas för att få en solidarisk lösning av jouruppdraget och minska beroendet av hyrpersonal på regionernas jourer. Det är identifierat att det med nuvarande lösning med hyrläkare funnits en rad patientsäkerhetsavvikelser genom avvikelser i Med.control.
När information gick ut kring detta väcktes frågor hur vårdcentralsuppdraget skulle bli påverkat utifrån de arbetstidsregler om dygnsvila som nu tillämpas i Sverige, innebärande att läkare inom vårdcentralsuppdraget skulle bli tvungna att ta ledigt delar och hela av dagen före och efter i de fall de skulle behöva bemanna jouren nattetid. Med det i åtanke gav vårdstyrelsens ordförande i ett yttrande en arbetsgrupp i uppdrag att utreda frågan kring bemanning av jourerna nattetid som ska återrapporteras under vårdstyrelsen i april. Nattetid sker en interrimslösning fram tills sista september, beslutet om kvällstid vardagar och helger dag/kväll ska fortfarande träda i kraft första april.
Som förslagen ser ut nu behöver läkare inte med bemanning av helg och kväll samma dygnsvila varför vårdcentralsuppdraget inte i samma utsträckning blir påverkad och kontinuiteten och patientsäkerheten inom vårdcentralsuppdraget bedöms därigenom inte blir påverkat i samma utsträckning som vid nattbemanning, men vi önskar påminna om att beslutet ännu inte är fattat av vårdstyrelsen.
Gällande ersättningen för restid så reser läkare på arbetstid till jourmottagningen om läkaren under dagtid arbetat på vårdcentralen. All övrig tid såsom framförallt helg reser läkaren till och från jourmottagningen på egen tid, men reseersättning utgår från milersättning alternativt kostnaden för biljettpriset i kollektivtrafik. Ersättningen är 1,0 klockan 17-21, 1,5 21-22. Lördag, söndag och helg är den 2,0 och storhelg 3,0. Ersättningsnivåerna är under utredning. Läkare får ersättning enigt gällande kollektivavtal där privata vårdcentral kan ha egna kollektivavtal vilket kan innebära att ersättningarna varierar något till den enskilde läkaren. Processmässigt ser det ut så att ersättningen betalas ut till vårdcentralen för de pass som de bemannar jourmottagningen och vårdcentralen betalar sedan ut lön till sin medarbetare. Vårdcentralen som arbetsgivare fördelar passen utifrån hur många listade varje respektive vårdcentral har och arbetsgivaren är ansvarig för att fördela jourpassen mellan läkarna på respektive vårdcentral. En vårdcentral med ca 10800 listade patienter får 27 arbetspass per år på jourmottagning (exkl. beredskapsjour) medans en vårdcentral med ca 6200 listade får16 arbetspass per år på jourmottagning (exkl. beredskapsjour). Antalet arbetspass fördelas sedan av respektive verksamhetschef efter dennes förutsättningar.
Finns det frågor kring fördelning av jourbemanningen så kontakta gärna någon av följande verksamhetschefer för jourmottagningar eller beredskapsjouren:
Respektive verksamhetschef för jourmottagningarna/beredskapsjouren
Jouren Tierp/Östhammar anna-karin.boden@regionuppsala.se
Jouren i Enköping alexandra.kallman@regionuppsala.se
Beredskapsjouren mattias.taflin@regionuppsala.se
Utredningen baseras på att den nuvarande lösningen inte bedöms helt funktionell och patientsäker, utredningen innehåller hög komplexitet då den rör såväl läkare inom primärvården samt akutflödet till sjukhus och sjuksköterskor och undersköterskor som arbetar på plats. Inga förslag saknar konsekvenser och arbetsgruppen och vårdstyrelsen försöker landa i det förslag som bedöms hålla högst genomförbarhet med såväl arbetsmiljö, effektivitet samt patientsäkerhet som utgångspunkter i en fråga som bereds i högt tempo.
Med vänlig hälsning
Vivianne Macdisi (S)
Regionråd
Ordförande i Vårdstyrelsen
Yasmin Lundström, ST-läkare allmänmedicin