Trafiksäkerhetshöjande åtgärder i Sorunda tätort

Ärendenr: 540503

Trafiksäkerhetshöjande åtgärder utmed länsväg 542 samt 225 i Sorunda tätort, Nynäshamns kommun

Trafiksäkerhetshöjande åtgärder utmed länsväg 542 samt 225 i Sorunda tätort, Nynäshamns kommun. Då tätorten redan idag är hårt trafikerad av tung trafik, lastbilar och långtradare, är behovet av trafiksäkerhetshöjande åtgärder inom området stort. Idag går ca 525 st barn i åldrarna 6-16 år i de två skolorna i tätorten, där till tillkommer flertalet barn som tar sig till andra skolor, inom och utanför kommunen. Prognosen gällande både antalet barn och andelen tung trafik är att de dessutom är ökande.

Sorunda tätort stäcker sig mellan Ottersta (1), Gudby (2) och Sunnerby (3) och här finns även Sorundas båda skolor förlagda vilket innebär att ett stort antal barn rör sig inom området. Orten expanderar och då den nya bebyggelsen främst lockar barnfamiljer förväntas antalet barn öka. Av de 33 nybyggda hushållen i Gudby (2) är majoriteten förvärvade av barnfamiljer vilket även kan förväntas i de övriga byggprojekten, Hoxla (4), 19 hushåll (objekt.fastighetsbyrån.se) och Sanda (5), 49 hushåll (Hanna Hjort Koverberg, mark- och exploateringsingenjör Nynäshamns kommun).

Den tunga trafiken inom området har efter årsskiftet ökat då bland annat grustaget i Sanda (5) fylls igen i syfte att bereda marken för ny bebyggelse (Länsstyrelsen). Trafiken förväntas även öka dramatiskt inom två år då hamnen i Norvik öppnar och prognosen är att totalt 1000 lastbilar och långtradare per dygn kommer att passera Spångbro (6) vilket vore förödande ur trafiksäkerhetssynpunkt (sorundanet.se). Två trafikräkningar är utförda, en i november 2017 i området (15) mellan Kyrkskolan (7) och kyrkan (8), samt en 2009 på tre punkter (9, 10 och 11) utmed väg 542, bland annat området kring busshållsplatserna (10) i Sunnerby. Trots att den förstnämnda mätningen nyligen är utförd är den dock något inaktuell då den genomfördes innan transporterna till och från grustaget i Sanda (5) inleddes. Trafikmätningarna visar bland annat på höga hastigheter inom hela området. De tunga transporterna har således ökat samt förväntas öka ytterligare varpå vi nu upplever det som mycket brådskande att vissa åtgärder genomförs för att trygga trafiksäkerheten i tätorten.

Hösten -17 genomfördes en större omorganisation inom rektorsområdet vilket innebär att alla Sorundas barn idag tar sig till tätortens två skolor, Kyrkskolan (7) årskurs F-3 ca 230 elever i åldern 6-9 år (Veronika Ersson, expeditionen) samt Sunnerbyskolan (13) årskurs 4-9, 295 elever i åldern 10-16 år (Åse Lundblad, expeditionen). Därmed tar sig dagligen totalt ca 525 barn, 6-16 år, till och från skolorna i Sorunda tätort. De barn som har mer än 3 km till skolan har tillgång till skolskjuts, 66 st, (Caroline Rutberg Nynäshamns kommun) vilket innebär att de resterande 459 barnen tar sig till skolan på egen hand. Omorganisationen innebär även en förändring i årskursindelningen på vardera skola. Tidigare kunde de yngsta barnen gå i den skolan som var närmast hemmet men idag är de lägsta årskurserna hänvisade till Kyrkskolan (7). Detta innebär att de 6-9-åringar från Sunnerby (3), det största bostadsområdet i Sorunda, som inte har tillgång till skjuts nu måste gå utmed, samt korsa (14), 542:an för att ta sig till Kyrkskolan (7) istället. 

Denna omorganisation samt ny bebyggelse resulterar i att det idag är många fler och framför allt yngre barn i rörelse på orten än tidigare samtidigt som området kring skolorna kraftigt påverkas av tung trafik. Även biltrafiken kring framförallt Kyrkskolan (7) har ökat dramatiskt då många föräldrar upplever trafiksituationen som ytterst osäker och bristfällig. Trafiksituationen på orten diskuteras idag mycket flitigt på olika sociala medier.

Även under skoltid är det barn i rörelse då skolklasser går utmed samt korsar (14) 542:an i syfte att till exempel besöka biblioteket, den andra skolan eller för uteaktiviteter i skogen.

Vi boende upplever ofta situationer som kan utveckla sig till allvarliga olyckor och vi bedömer att det inte är en fråga “om” en allvarlig olycka inträffar utan “när”.

Vi har ur ett trafiksäkerhetsperspektiv identifierat fyra kritiska punkter:

  1. övergångsstället över 225:an i Spångbro (6) (mycket och tung trafik samt långt övergångsställe).

  2. området (15) mellan Kyrkskolan och kyrkan väg 542 (kraftigt skymd sikt, tung trafik, hög

    hastighet samt många barn och vuxna som har behov av att passera).

  3. området där trottoaren (14) byter sida över 542:an i Torp (skymd sikt då hastigheten är hög).

  4. området mellan busshållsplatserna (10) i Sunnerby utmed 542:an (hög hastighet, tung trafik och många barn som har behov att passera).

Vi vänder oss därför härmed till Trafikverket för att få hjälp med att utreda och förbättra trafiksäkerheten vid ovan nämnda områden.
Åtgärderna i detta ärende upplevs av oss vara av mycket brådskande art samtidigt framför vi en önskan till ansvariga att inleda en diskussion i syfte att kartlägga och planlägga Sorundas trafiknät med hänsyn till övrig infrastruktur.

Vi bifogar

  • en karta över det aktuella området

  • två trafikräkningar, en utförd november 2017 i området mellan Kyrkskolan och kyrkan, samt en

    genomförd 2009 utmed väg 542.

  • en namninsamling, utförd i syfte att belysa vikten av trafiksäkerhetshöjande åtgärder inom Sorunda tätort.


    Vi har även vänt oss till olika instanser inom Nynäshamns kommun i syfte att belysa problemet. Hoppas på svar från er snart.

     

    Tack på förhand

    Trafikmiljö Sorunda Tätort

    genom

    Anne-Li Hagman-Larsson 


Anne-Li Hagman-Larsson Trafikmiljö Sorunda tätort    Kontakta namninsamlingens skapare