Tillsammans mot Corona och för Sveriges Företag och anställda

Var för sig är vi starka - bara tillsammans kan vi skapa opinion.

Sveriges Restaurangbransch, Besöksnäringen, våra Synergibranscher och dess anställda har lidit färdigt nu i Pandemins restriktioner och uppmaningar från Regeringen.  

Inom Restaurangbranschen, Besöksnäringen och våra Synergibranscher fortsätter vi att motverka spridningen av Corona med alla medel vi kan men vi måste samtidigt få stöd från Regeringen så vi tillsammans kan skapa en hållbar samhällsekonomi, förutsättningar för ett långsiktigt företagande, säkra jobben och en god folkhälsa.  

Vi har egentligen bara ett enda krav: att Regeringen tar sitt fulla ansvar för den rådande situationen.

Regeringen är ytterst ansvarig och vi måste därför få stöd som hjälper och motverkar de begränsningar att driva företag, att anställa och utvecklas som Regeringens Coronastrategi har fört med sig. Regeringens restriktioner kräver ytterligare direkta åtgärder och förstärkta stödpaket.

DOMINO.jpg

Bild ovan: "Dominoeffekten", digitaliserad av Peter Iwers efter en skiss av Åsa Edman    

I Sverige finns det 1,2 miljoner företag varav 99,4% utgörs av små och mindre företag. Sveriges småföretag är motorn för landets tillväxt. Det är fakta.

Vi representerar företag, entreprenörer och anställda, de som samverkar med eller blir direkt påverkade av vår allvarliga situation. Vi representerar därför också odlare, mathantverkare, producenter, leverantörer och grossister; alla med sin egen Dominobild som den ovan, men även våra gäster, våra besökare, våra turister – vi representerar dig

Vi vill att Sverige ska fungera under och efter Pandemin.

Vad föreslår vi?

Läget i våra branscher är högst akut. Nu måste regeringen agera! Vi stödjer därför Företagarförbundets förslag om slopad Arbetsgivaravgift för kvartal 1 och 2 av 2021; en akut åtgärd med likviditet i huvudfokus och som inte sätter företagen i en framtida ekonomisk besvärlig situation.

Fördelar med slopad arbetsgivaravgift under krisen.

 • Genom Skatteverkets snabba och enkla handledning av arbetsgivaravgiften kan pengarna betalas ut snabbt.
 • Pengarna finns redan avsatta och utlovade i andra stöd som inte utnyttjats.
 • Stödet är provat och godkänt
 • Möjligheten att kontrollera tex omsättningstapp för skatteverket är enkelt eftersom företagen momsdeklarera månadsvis eller kvartalsvis och därmed kan stödet träffa endast de utsatta.

Vi stödjer även Visita's förslag på akuta åtgärder för att minska risken för en hotande konkursvåg och att tiotusentals jobb försvinner i hela Sverige med hjälp av förbättrade och förstärkta stöd som betalas ut omedelbart:

 • Riktad ersättning för alkoholstopp. Förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 innebär att många restauranger tvingas hålla stängt den tid då intäkterna normalt är som störst. Ett stöd som ger 100 procent ersättning för det intäktsbortfall alkoholstoppet leder till måste börja betalas ut omedelbart och det behöver redan från början vara tydligt att det gäller så länge begränsningarna är kvar.
 • Förbättrat omställningsstöd. Stödet behöver utökas så att företag som i praktiken inte kunnat ha öppet kan få 100 procent av sina fasta kostnader ersatta. Maxbeloppet behöver återställas till 75 miljoner kronor per månad och företag. Nivån ska gälla från juni under resterande tid stödet finns.
 • Hyresstöd. Företag som inte omfattas av omställningsstödet, till exempel nystartade, behöver få tillgång till ett hyresstöd på minst 50 procent av den fasta hyreskostnaden. Stödet ska inte vara beroende av fastighetsägarnas goda vilja.
 • Utökat korttidsarbete. Det måste återigen bli möjligt att permittera anställda på 80 procent. Det här förutsätter en effektiv handläggningstid med definierade tidsramar. Behovet av likviditet är här och nu.

Vad kan du göra?

Signera vår namninsamling. Prata om namninsamlingen med dina närmaste, länka till den i mail och på Sociala Medier. Dela och sprid detta till kollegor i våra branscher men också till anställda, familj och vänner som vill stötta näringslivet, säkra jobben och ha ett starkt samhälle även efter Pandemin.

 • Företagare, Krögare och Entreprenör: Dela med dina kollegor i branschen. Det är inte ”vi” och ”dom” längre, nu finns bara ”Tillsammans” och tillsammans är vi starkare. Engagera dina anställda men även dina gäster, besökare och allmänheten så att de också får möjlighet att stödja ditt företag, sin favoritrestaurang och näringslivet i Sverige – tillsammans skapar vi opinion.
 • Anställda inom Restaurangbransch, Besöksnäring och våra Synergibranscher: Utan företagen försvinner jobbmöjligheterna. Ditt jobb är hotat. Din arbetslöshet är ett misslyckande. Vi vill att företag ska fungera och att jobben ska vara kvar, nu och sen.
 • Privatperson: Vi behöver även ditt stöd för vi ser fram emot att du besöker oss efter Pandemin. Hoppas att du delar den önskan. Dela Namninsamlingen med likasinnade; din familj och dina vänner, dela gärna på Sociala Medier.

Tips: Du hittar nedladdningsbara PDF'er, Flyers, QR-kod mm för att hjälpa oss att sprida denna Namninsamling HÄR! Engagera dina gäster, besökare och kunder att skriva under.

Att signera vår Namninsamling kostar ingenting; möjligen en minut av din tid. Tack för ditt engagemang och stöd. Nu hoppas vi att du fortsätter ditt engagemang genom att dela vidare.  

Vår Namninsamling kommer att skickas till Regeringen, Oppositionspartierna och Media.

Till dig som läser och till Sveriges Regering; klockan är fem i tolv. Tillsammans kan vi göra skillnad. Tiden att göra skillnad är nu.

 

Samordnare för namninsamlingen:

Fredrik Goldhahn, Restaurangbransch.se, Göteborg

Elizabet Erdinc, Ambassadör Freshii, Stockholm

Metin Rhawi, Småföretagare inom Restaurang, Stockholm

Peter Iwers, Krögare 2112 och Bryggeriägare Odd Island Brewing, Göteborg

 

Supportande företag för namninsamlingen:

Hassan Yosef, VD Purspot AB, Stockholm

Henric Rondahl, VD Krogdirekt AB, Linköping

Ulf Bejerstrand, VD Nöjestorget AB, Tyresö

Jack Hanna, VD AddifyTv AB, Norsborg

Daniel Bisse, CMO Lion Bar AB, Hägersten

Paola Moczek, Fastighetsförvaltare, Stockholm

Anjus Parsay, VD ViralConvert AB, Lund

Linda Nilsson, VD Titans Sportbar AB & Stopet, Norrköping

Johannes Yalcin, Ekonomi- & Inköpsansvarig HK, Grekiska Bar & Grill, Rikstäckande

 

Ps/ Agera Tillsammans! Vill du skriva under denna petitionstext (enligt ovan; Namn, Titel/ Företag, Ort) för att ge extra tyngd till Namninsamlingen? Du är välkommen att maila mig så lägger jag till fler företagare, entreprenörer mfl som avsändare fortlöpande/ ds


Fredrik Goldhahn, Restaurangbransch.se    Kontakta namninsamlingens skapare

Skriv på denna namninsamling

Genom att skriva på godkänner jag att Fredrik Goldhahn, Restaurangbransch.se kan se all information jag lämnar i detta formulär.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.


Jag godkänner att informationen som jag anger på det här formuläret behandlas i följande syften:
Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...