Till Rektor, Mittuniversitetet, angående utredningen om anmälningsplikt

Vi som undertecknar detta brev vill att Mittuniversitetet, i likhet med regioner, kommuner, fackförbund och andra organisationer tar tydlig ställning i denna fråga och offentligt uppmanar regeringen att lägga ner utredningen.

Den sittande regeringen har, med stöd av SD, beslutat att utreda möjligheterna till en lag om anmälningsplikt för offentliganställda. En majoritet av fackföreningarna som organiserar de berörda professionerna har krävt att utredningen ska stoppas (SvD 230822). Ett flertal regioner (Dagens Medicin 230525Dagens Samhälle 230817), Sjukvårdsdelegationen hos Sveriges Kommuner och regioner, SKR (Läkartidningen 230620) samt alltfler kommuner (Sydsvenskan 230825) har offentligt krävt att utredningen ska stoppas. Totalt har idag över 73 fackförbund, regioner, kommuner och frivilligorganisationer krävt att utredningen ska stoppas (se lista).

Även om argumenten varierar mellan dessa olika organisationer betonar samtliga att lagen skulle innebära ett allvarligt inskränkande av den professionella etiken, och att lagen skulle stå i direkt strid med central lagstiftning, exempelvis Barnkonventionen och Socialtjänstlagen. Den skulle även strida mot den lagstiftning som ger personer utan uppehållstillstånd rätt till vård och skola. Lagen skulle därutöver innebära att människors tillit till samhällets myndigheter och organisationer skulle minska dramatiskt, inte minst för de grupper som behöver samhällets skyddsnät allra mest.

Som lärare på utbildningar, vars studenter skulle beröras av en sådan anmälningsplikt i sitt arbete, ser vi med stor oro på utvecklingen. Vi menar att en sådan lag skulle ställa oss som lärare – och i förläningen oss som universitet – inför en omöjlig situation: Att undervisa studenter i professionens grunder, dess etiska principer, samtidigt som vi ska lära ut att de som offentliganställda ska bortse från den professionella etiken och anmäla elever, patienter, brukare och klienter.

Universiteten utbildar många av de professionella som skulle beröras av en lag om anmälningsplikt. Därför menar vi att det är helt avgörande att vi som universitet, i likhet med många andra organisationer, klargör vår hållning – inför våra studenter, och de professioner och organisationer vi samverkar med som på olika vis kommer att beröras av den föreslagna lagen (kommunen, regionen och aktörer inom civilsamhället). För oss som lärare och forskare är det viktigt att slå vakt om den akademiska friheten och se till att denna typ av politiska utspel inte påverkar vår möjlighet att utbilda professionella som vägleds av integritet och kunskap.

Universiteten har en stolt tradition av att vara samhälleliga kunskapscentrum. Skulle Tidö-avtalets förslag om anmälningsplikt bli verklighet kommer det att drabba utbildningen av framtida välfärdsprofessioner såväl som bibliotek och forskning. Skulle förslaget genomföras riskerar även universitetets bibliotekarier att bli angivare (DIK 230630). Slutligen kommer förslaget att hota den fria forskningen med risk för att forskare skulle bli tvungna att ange intervjupersoner som inte har uppehållstillstånd. Lagen om angiveri är inte bara ett angrepp på den akademiska friheten utan även ett allvarligt brott mot grundläggande forskningsetiska principer. Forskares autonomi är en okränkbar princip som vi under inga omständigheter är beredda att ge avkall på. Forskningens uppgift är att skapa kunskap om angelägna frågor i samhället och att sprida dessa på ett sätt som bidrar till samhällets utveckling, inte att tillhandahålla personuppgifter till vare sig Migrationsverket eller Polismyndigheten.


Professor Sabine Gruber    Kontakta namninsamlingens skapare

Skriv på denna namninsamling

Genom att underteckna godkänner jag att Professor Sabine Gruber lämnar över informationen som jag tillhandahåller i det här formuläret till dem som bestämmer i frågan.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.







Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...