TandsköterskeUppror 2023

Tandsköterskornas lön måste gå att LEVA på!  

336515448_187442394025175_5099838663429074161_n1.jpg

 

Vi är trötta på att bli utnyttjade. Detta är en protest mot oskäliga löner för en orimligt hög arbetsbelastning för tandsköterskor inom tandvården. Vi arbetar hårt för att allt kring våra patienter ska fungera. Vi lägger scheman, vi bokar tider, vi avbokar tider, vi har egna patienter, profylax, inskolningar och vi försvarar vår arbetsgivare när vi inte kan erbjuda vård pga resursbrist. Vi arbetar delegerat för att spara tid och pengar - fyllningar, avtryck, röntgen, anestesi osv. Så fort det ska sparas pengar läggs mer och mer över på tandsköterskorna för att lösgöra tandläkar-och tandhygienisttid, för vår tid syns inte i någon statistk. Vi anpassar oss vid sjukdom, vi ändrar schema och arbetstider för att allt ska flyta. Inget syns i lönekuvertet. I en orolig tid med hög inflation, skenande livsmedelskostnader och elpris utan tak har vi tandsköterskor absolut ingen möjlighet att klara oss på vår inkomst. Vi har varit underbetalda länge men nu är gränsen nådd. Många av tandsköterskorna tvingas att jobba heltid och även ha 1-2 extra jobb på helgerna för att klara att betala sina räkningar. 98-99% av alla tsk är kvinnor och yrket leder till en typisk kvinnofälla med låg lön, låg pension och väldigt liten möjlighet att klara sig som ensamstående, vilket i längden kan tvinga kvinnor att stanna i dåliga förhållande! Det är dags att Sveriges politiker står upp för oss och ser till att vi får en lön vi kan LEVA på, inte bara överleva!  

Våra krav:

  • Vi kräver att Tandsköterska ska bli en skyddad yrkestitel! Vi vill skydda patientsäkerheten och ge yrket den status som den förtjänar. (Idag kan vem som helst kalla sig, och arbeta, som tandsköterska -även utan utbildning)
  • Delegeringsregler måste bli tydligare. Vi vill att det ska bli tydligare vilka uppgifter inom tandvården som ska delegeras, och att när vi tandsköterskor gör dessa ska det premieras.
  • Vi kräver att ingen tandsköterska i Sverige ska ha en lön under 28000kronor och en plan för snabbare lönekarriär som anställd! Lönerna för befintlig personal måste höjas för att säkerställa att kompetens och erfarenhet behålls inom yrket. När ingångslönerna höjs måste lönen följa med även för de som redan finns. Delegerat arbete och vidareutbildningar måste premieras.
  • Vi kräver en nationell ingångslön på minst 28000kronor! Ingångslönerna måste höjas nationellt för att kunna konkurrera mellan aktörer regional/privat och öka möjligheten att rekrytera personal.

Anna Ekman-Brescia    Kontakta namninsamlingens skapare

Skriv på denna namninsamling

Genom att skriva på godkänner jag att Anna Ekman-Brescia kan se all information jag lämnar i detta formulär.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.


Jag godkänner att informationen som jag anger på det här formuläret behandlas i följande syften:
Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...