Slopa betyg-systemet i skolan genast !!

Denna skrivelse uppstår utefter att ha sett och hört hur våra barn far illa och efter funderingar har en nyfikenhet skapats för att förstå vad målet är med våra barn i det svenska skolsystemet. När vi fått ihop ett antal underskrifter överlämnar vi vidare till skolverket och hoppas på förändring!

Hur mår våra barn?

De senaste 20 åren så har psykisk ohälsa ökat bland barn och unga vuxna i Sverige, mer än i de andra nordiska länderna.  Det handlar om både självrapporterade psykiska besvär och diagnostiserade besvär. Det här visar Socialstyrelsens rapport Utvecklingen av psykisk ohälsa bland barn och unga vuxna. Närmare 190 000 barn och unga vuxna har idag någon form av psykisk ohälsa. Den här ökningen återspeglas i hela ungdomsgruppen även om den är större hos barn/unga som lever i svåra psykosociala förhållanden. Enligt rapporten kan det här tyda på att orsakerna finns i miljöer där de flesta ungdomarna vistas i, exempelvis i skolan eller vid inträdet på arbetsmarknaden.

Hur fungerar våra barn?

När man är i tonåren hamnar man i en konflikt med sig själv, hjärnan utvecklas till att vara i ett känslomässigt läge, hormoner frigörs, identitet skapas, revolt mot barn och vuxenvärlden mm. Som tonåring är det viktigare än någonsin att bli sedd som individ och känna att man duger. Man hamnar i svåra situationer, tankar och känslor som är tunga att bära på. Hjärnan som kan se konsekvenser, analysera och se samband är ännu inte helt utvecklad förrän ca 18-21 års ålder.  

Hur fungerar skolan?

Skolan har idag ett betygsystem som innebär en 6-gradig betyg-skala, A-F. Detta betygsystem ska underlätta för lärarna att bedöma en elev. Systemet innebär hårdare krav på eleverna. Förr kunde man kompensera brister med en styrka och därmed klara kraven för ett visst betyg, den möjligheten är nu borta. Det nya betygsystemet ska ge förutsättningar till att ange mer exakt var prestationen finns. För att få betyg E som är godkänt ska en elev kunna föra enkla och till viss del underbygga resonemang om orsaker och konsekvenser samt kunna se samband.

Låter bra men i verkligheten är det en tuff värld för elever, lärare och föräldrar. Skolan har prov i olika ämnen för att kontrollera vad barnen har lärt sig. Men är detta meningsfullt att proppa barnen så fulla med information att det ändå inte sätter sig i slutändan. Frågar man barnen en månad senare har de redan glömt det mesta av den kunskap som skulle hämtats in eftersom de då är i färd med att repetera till tre nya prov den vecka som de är i nu.

I samtal med anställda inom skolan som håller med om att de vet att eleverna inte klarar de krav som krävs utan att lärarna får ta fram det material och lära ut orsaker, samband och konsekvenser för att eleverna ska kunna klara sina prov. Eleverna är alltså inte mogna att få fram detta själva ännu, så det ställs orimliga krav på både elever och lärare. Det kräver också många gånger sena kvällar hemma för att diskutera tillsammans föräldrar och barn emellan. Problemet är bara att föräldrarna inte heller alltid begriper vad det är för sammanhang och vad som ska förstås.    

Vad behöver barnen?

Dagens samhälle beskriver att alla barn ska ha lika rätt men sådan är inte verkligheten. Barn har inte samma tillgångar eller fördelar och kommer aldrig att få. Vi kommer alltid att ha olika förmågor och vara unika individer i samhället. Om vi ska kunna skapa förutsättningar för lika rätt måste vi först förstå olikheterna. När vi tillåter oss att förstå varje persons förmågor kan vi skapa ett lärande utefter varje individ som blir mer spännande och upplevelserikt. Vi förstår att detta skulle kräva stort arbete för att komma dit men i gengäld skulle vi få både friskare lärare och elever.

Det är många föräldrar som beskriver tunga känslor när det gäller deras barn, skola och läxor. Mellan skolans krav och ungdomarnas förmåga finns ingen balans, hårda krav att prestera som för ungdomarna är ouppnåeliga. Ut från skolan kommer barn med låg självkänsla. När ska skolverket ta ansvar för sin del i detta? Det är dags att skolan uppdateras för att vara mer pedagogisk och rolig, det är barn vi pratar om, låt dom vara barn och låt dom få växa upp till starka individer som sen ska ta hand om samhället och om oss.

Vi behöver lära våra barn hur vi har en bra hälsa och vara mentalt förberedd på samhället och yrkeslivet. Skolan är uppbyggd efter att alla ska vara lika, men sanningen är att olika individer aldrig kommer att vara lika. En del av oss är praktiker andra teoretiker men världen vi har nu och framför oss är upplysande så vad samhället behöver är de som kan göra vanlig yrkesverksamhet utan att vara högskoleutbildad men det tillåter inte skolsystemet idag. Låt oss vara olika och se det positiva ur varje individ och tro på individen att det kommer att tillföra samhället som den är skapt till.

Vad vill vi?

Skolan är en del av samhället som går utför precis som andra institutioner vars utförande allt mer går efter så kallad vetenskaplig expertis än efter sunt förnuft och för den delen ny vetenskap. 

Nu är det dags att ni slutar använda våra barn som ert studiematerial, våra barn far illa och det är dags att ni tar ansvar för detta. Deras självkänsla och mående är på låg nivå och stor del av det står ni för. Våra barn ska få chansen att utvecklas till starka individer där skolan stödjer eleverna till att växa och bli de som ska ta hand om samhället och om oss.

Det är NI som skapar att det blir stora klyftor i samhället. Sluta genast med betygsystemet och den kategorisering ni gör med våra barn.


Helen Moberg och Therese Halme    Kontakta namninsamlingens skapare