Skånes Fotbollförbund, Föreningstyrka är ingen bra idé!

I augusti meddelande Skåneboll att )

"Skånes Fotbollförbunds styrelse har beslutat om nya tävlingsnivåer för spelare upp till och med 12 år som kommer att gälla för distriktets seriespel och föreningsarrangerade cuper från och med den 1 januari 2022. De nya tävlingsnivåerna kommer innebära att det är åldersgruppens kollektiva nivå som ska ligga till grund för anmälan av lag till våra serier, inte hur långt enskilda spelare nått i sin utveckling, med främsta syfte att motverka selektering och för tidig utslagning."

Mer information finns att läsa här)

https://www.skaneboll.se/4a49ca/globalassets/distrikt/skane/dokument/tavling/tavlingsbestammelser/nya-tavlingsnivaer-i-skane-for-barnfotboll-t.o.m.-12-ar.pdf

 

Nu vill, fotbollsledare, motsäga detta beslutet och vi kommer att försöka samla in så många underskrifter som möjligt för att visa missnöjet.

Om föreningsstyrka
Vi ,ledare, förstår problemet med lag och föreningarna som i alldeles för hög grad nivåindelar, toppar, selekterar och prioriterar resultat före fotbollsglädje. Det är bra att man försöker göra något åt detta. Vår uppfattning är dock att det nya konceptet med föreningsstyrka snarare än lagstyrka, åtminstone i åldrarna 10-11, är helt fel väg att gå för att komma tillrätta med detta problem. Vi tror att konsekvenserna av beslutet kommer vara förödande för barn-och ungdomsfotbollen i Skåne.

Många föreningar som bedriver en bra verksamhet har många barn i sina lag. Det här innebär av naturliga skäl att barnen har väldigt olika skicklighetsgrad som fotbollsspelare. Med enbart två nivåer att välja på, där samtliga lag måste anmälas på samma nivå, innebär det att man per definition omöjligt kan tillgodose allas behov. Spelare som har kommit långt i sin utveckling kommer behöva spela i en enkel serie, alternativt kommer spelare som precis börjat spela fotboll spela i en svår serie.
Det ena alternativet är sämre än det andra. Spelar man i lätt serie kommer man ha svårt att utmanas och utvecklas, och i förlängningen tröttna på fotboll. Spelar man i svår serie kommer barn sluta för att de inte har en chans att få vara delaktiga i spelet mot mycket skickligare motståndare.

Ovan blir dessutom ännu mer problematiskt för "breddföreningar" som håller en mycket hög nivå i en åldersgrupp. Vad händer när man har spelare som är skickligare än nästan samtliga i sin åldersgrupp? Vissa spelare och lag behöver spela med ett år äldre för att utmanas och utvecklas. Det är inte många, men alla måste få en chans att ha roligt med fotbollen, oavsett nivå. Med nuvarande koncept skulle det vara en omöjlighet att utmana dessa spelarna då en upplyttning till åldersgruppen ovanför skulle innebära att även de nyaste spelarna måste spela med ett år äldre, även om de inte är redo för det. Som förening kan man alltså hamna i en situation där man måste välja vilka barn man prioriterar och vilka man väljer bort.

Risken med detta blir att vissa föreningar/lag väljer att prioritera de som kommit längst och spelar i en serie som inte gynnar de lite svagare spelarna. En annan konsekvens kan vara att långt gångna spelare lämnar de föreningar som gjort valet att spela på en lägre nivå, för att spela i föreningar som valt en högre nivå. Därmed finns det en påtaglig risk att resultattänk och selektering gynnas, något som vi uppfattat var precis motsatt det ursprungliga syftet.

Dom flesta föreningar är "breddföreningar", som vill att alla ska få chansen att spela fotboll, ha roligt och utvecklas i sin egen takt oavsett fotbollsmässig nivå. När vi nu tvingas välja att tillgodose vissa barns behov.

Var med och samla underskrifter för att inte stötta den nya direktivet "föreningsstyrka".
Skriv under gärna med namn och förening.

 


Arman Krkic, Hyllie IK    Kontakta namninsamlingens skapare