Medborgarförslag till kommunen – Upprätta belysning på skogsvägarna till Ältadalens förskola.

Bakgrund: Vi önskar belysning på skogsvägarna mellan Skiffervägen och Ältadalens förskola samt mellan Boplatsringen och Ältadalens förskola. Efter tidigare kontakt med kommunen har det framkommit att de ej planerar att sätta upp belysning på vägen i fråga. De menar att detta beror på att vägen idag inte är aktuell för vinterunderhåll och därmed vill de inte ”leda folk in i snö och halka” utan hänvisar oss till alternativa vägar. Vi vet dock att vägarna användas även utan belysning och att det ökar risk för olyckor samt skapar otrygghet.   Efter att ha fått bra respons på Facebook samt pratat med flera av er så har jag förstått att vi är många som vill ha belysning på dessa vägar. Jag vet att flera av er redan har varit i kontakt med kommunen men utan resultat. Jag (Sofia Rockström) och Julia Ederyd startar därför en namninsamling som vi ska bifoga med det medborgarförslag vi planerar att skicka in till Nacka Kommun.

Skärmklipp_4.PNG

 

Följande text skickas till kommunen och det är texten nedan ni skriver under på. 

 

Vi boende i det nybyggda området Ältadalen önskar att få belysning på de två breda gångvägar som leder genom skogen med anslutning till Lovisedalsvägen. Gångvägarna har ingång från korsningen Skiffervägen/Skärvstensvägen respektive Boplatsringen. På dessa vägar når man på tryggaste och genaste sätt Ältadalens förskola samt Sigfridsborgsskolan. Den senare vägen ger också en trygg genväg till busshållplatsen Odlingsvägen där buss 801 går in mot Gullmarsplan.  

Vi anser att dessa vägar behöver belysning för att på ett tryggt och enkelt sätt ta sig till och från förskolan och skolan under vinterhalvåret. Genom dessa vägar minimeras våra barns kontakt med biltrafik och cykelpendlare på väg till skola/förskola. Vi ger också barnen möjlighet att få gå i naturen omgivna av träd, istället för att gå längs en bilväg på en trottoar. Den gena vägen genom skogen gör även att många föräldrar som själva behöver ta bilen till jobbet, ändå lämnar barnen per fot eller cyklandes, för att sedan gå hem och hämta bilen. Detta minskar trafiken kring skolan förskolan, samt lär våra barn att det är bra att gå eller cykla till skolan/förskolan. Flera studier har visat att barn som går eller cyklar till skolan mår bättre och har en ökad prestation i skolan. För de barn som kan ta sig till/från skolan på egen hand är det dessa två vägar som används.  

I dagsläget blir det kolsvart större delen av sträckorna vilket ökar risken för olyckor då det är många som går på vägarna samtidigt. För många barn och vuxna känns det även obehagligt med det kompakta mörkret. I dagsläget hindrar dock inte bristen på belysning flera av oss boende från att använda skogsvägarna, en del använder ficklampor för att se bättre. Många barn och vuxna cyklar sträckan även på vintern och risken för olyckor ökar på grund av mörkret. Alla använder tyvärr inte reflexer och/eller har ficklampor vilket gör det svårt att se varandra.    

Ur ett samhällsplaneringsperspektiv skapar möten av människor, inom och mellan områden, integration och minskar därmed oönskade sociala effekter. Tillgänglighet och närhet till målpunkter är viktigt, särskilt i villaförorter där bilen gärna används flitigt. Genom att skapa god tillgänglighet till de viktigaste målpunkterna för boende, i detta fall förskola, skola och busshållplats, skapas förutsättningar för godare vanor och ett mer hållbart samhälle. Det gynnar även en hållbar vardag för boende då vardagen underlättas genom att skapa förutsättningar för gående och cyklister framför bilister. Människor går inte där planerare vill att man ska gå, vilket ofta är i anslutning till bilvägar och är därmed ofta ej anpassade för människans behov, människor går den genaste vägen från punkt A till punkt B. Vi vill inte att Ältadalen ska bli ett bilberoende bostadsområde vintertid, särskilt inte när det redan finns stora möjligheter att skapa förutsättningar för en mer hållbar vardag med något så enkelt som belysning.  

Urklipp från Nacka kommuns hemsida:

” Vi vill att fler föräldrar ska hitta alternativ till att lämna och hämta sina barn med bil. Att gå eller cykla med barnet till skolan är ett bra sätt att grundlägga goda vanor och ett trevligt sätt att umgås. Det bidrar också till att utveckla barnets trafikmognad. Barn som går eller cyklar till skolan har dessutom lättare att koncentrera sig under skoldagen. Du som förälder kanske också upptäcker att du blir piggare på jobbet efter en morgonpromenad eller cykeltur?”  

Denna typ av planering är ej heller i linje med de målområden som tas upp i hållbarhetsprogrammet som tagits fram i samband med detaljplanen avseende mål 4: ”Gör separat gång och cykel utredning med fokus på att åstadkomma bra och säkra gång och cykel förbindelser till viktiga målpunkter såsom busshållplatser, centrum, sportområden”   

I Hållbarhetsprogrammet står det även att ”Gångavståndet till förskola/låg- och mellanstadieskola är max 400 m och det är tryggt och säkert att cykla och gå dit.” vilket inte stämmer under vintertid på ovan nämnda vägar. 

Skriv på denna namninsamling

Genom att skriva på godkänner jag att Sofia Rockström kan se all information jag lämnar i detta formulär.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.

Jag godkänner att informationen som jag anger på det här formuläret behandlas i följande syften:




Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...