RÄDDA ASKIMSBADET – AMUNDÖN – SKINTEBO

Quoted post


Gäst

#23

2016-02-19 19:51

Hej!

Jag invänder härmed mot förslaget om platser för de planerade flyktingboenden som skall uppföras i Sydväst vid Amundön och Skintebo. De är ur flera aspekter dåliga val men huvudskälet är närheten till vattnet.

Det finns idag bara ett fåtal andningshål kvar dit "vanligt folk" kan komma åt klipporna och njuta av havet och naturen i någorlunda stillhet eller bada sommartid.

Min erfarenhet av området är att jag är uppväxt i Skintebo och Kullavik. Därefter bodde jag ca tio år i stan och jag flyttade tillbaka till Billdal för att bilda familj.

Jag är inte lika bekant med Askimsbadet då jag är sporadisk besökare så jag håller mig till Amundön och Skintebo i min argumentation.

Strandlinjen är redan idag kraftigt bebyggd från Hovås till Billdal. Från Jerkholmens villor med strandtomter och murar och staket längs hela vägen, den privata och stängslade Norra Amundön och söder om Amundöns parkering är det strandtomter i rad igen

Andningshålen är Amundön, den mindre kända Grundsö och de tillhörande klipporna vid Skintebo hamn samt halvön och
badplatsen vid Billdalsbadet.

En privat strand med hamn bryter sedan av kustlinjen en gång till vid Billdals badväg och Billdalsbadet. Därefter är det slut, Killingsholmen tar vid, även den hårt exploaterad med en liten fläck för badare, sedan är strandlinjen vidare söderut förbi Bärnarps och Billdals Kyrka privata strandtomter.

Jag är glad för att kommunen äger marken och stoppat vidare byggande så "vanliga människor" som inte har egen strandtomt har möjlighet av att komma åt med bil, njuta av naturen och stillheten i området och givetvis att sola och bada sommartid.

Detta är alltså de enstaka små remsor av strandlinjen som är kvar.

De möjligheter till stillhet och frihet som finns här saknar helt motsvarigheter i närområdet. Man behöver ta sig söderut till Vallda Sandö för att finna något liknande - klippterrängen som börjar i Lindås är svårforcerad och otillgänglig och
P-platser för allmänheten saknas i princip hela vägen ned till Särö.

Det är alltså vid två av dessa tre återstående platser, 15 resp 40 m från strandkanten som tilltänkta flyktingboenden skall uppföras.

Även om de inte, som de privata strandtomterna, helt begränsar tillträdet till själva stranden kommer den frihet att njuta av naturen som finns försvinna med ett antal hundra nytillkomna boende intill och allt vad det innebär i form av begränsad tillgänglighet för andra.

I Amundöfallet brukar parkeringen alltid vara helt full sommartid och ofta under resten av säsongen, även där blir det alltså slut med besöksmöjligheterna för de som bor några kilometer in.

Att tidsbegränsningen anges till (minst) tio år är inte kort. Det räcker för att ett barn under hela sin uppväxt - låt säga 7 till 17 år - förlorar möjligheten att komma åt strandlinjen och baden som är fallet idag. Därtill kommer sannolikt placeringen permanentas med konstant ökande tillströmning av flyktingar.

Det är min argumentation mot valet av platser.

Därefter följer lite tankar om hur förslaget presenterats för människorna från ledarna.

Det är oerhört provocerande att läsa den politiska vinkel som framförts av framförallt Vänsterpartiet i Göteborg där man lätt euforiskt utropar att "överklassen" skall få bidra till integrationen och begrepp som "byt integration mot havsutsikt" används.

Jag känner inte till Askimsbadet lika väl men det framstår som mer än en tillfällighet att man valt ut tre av de fyra lättast tillgängliga bad- och strandområdena i Sydväst och de absolut mest strandnära lägena.

Det ligger nära till hands att tänka sig att valet av platser grundar sig i en vilja att provocera de boende i området - sannolikt baserat på att merparten röstar borgerligt.

Det är uppenbart för varje svensk att höstens situation varit extrem på många sätt och att effekterna kommer spridas vidare ut i samhället under flera års tid. I detta läge hade det varit klädsamt om valet av platser föregåtts av en ansvarsfull och lösningsorienterad dialog med lokalinvånarna och att det funnits ett långsiktigt perspektiv. Istället presenteras förslaget från delar av den styrande majoriteten som en uppenbar provokation i syfte att samla billiga politiska poäng.

Tack för ordet

Svar


Gäst

#43 Re:

2016-02-20 01:44:00

#23: -  Otroligt välformulerat och uttrycker precis hur jag känner. Min första tanke var när jag såg förslaget att nu berövar de Göteborgare i allmänhet möjligheten att njuta av klippor och hav. Tycker du skall skicka inlägget till GP.

 


Gäst

#60 Re:

2016-02-20 12:49:14

#23: -  

 hej!

så välskrivet, skicka in din text till fria ord i GP!!

A-K

Hanna

#82 Re:

2016-02-22 18:42:48

#23: -  

 Fantastiskt välformulerat! Och jag säger som den innan: detta borde skickas in till tidningarna för en mer nyanserad debatt om varför vi i Sydväst motsätter oss just dessa placeringar.


Anonymous

#105 Re:

2016-03-04 08:28:29


Gäst

#110 Re: d

2016-03-06 08:15:37

#23: -  

Ett mycket välformulerat inlägg, dock blir jag fantastiskt FÖRVÅNAD hur Askims/Hovås/Billdalsbor nästintill verkar tagna på sängen över att det skall placeras ut flyktingboenden i området!

I riksdagsvalet hösten 2014, fick alliansen drygt 75% av rösterna i de aktuella valkretsarna.

Alliansens och den rödgröna-röran tävlade i nästintill ett öppet gatlopp om vilket regeringsalternativ som föreslog att ta emot flest asylsökande utan någon plan för integration. Detta skulle också vara det bästa sättet för att hjälpa de 5miljoner flyktingar i nöd.

Argumentationen var glasklar och politikernas agenda fullt transparent, vilket knappast kunnat undgå någon enstaka väljare.

Vårt demokratiska system bygger på val vart 4:e år.

Jag tycker att det mycket underligt att NU, drygt 1,5 år efter riksdagsvalet plötsligt går ljuset upp för Askims/Hovås/Billdalsbor att de människor vi via vårt demokratiska system valt att ta emot också behöver tak över huvudet. 

Det man kan utläsa ur kommentarer och inlägg ovan är att "paniken i byxan" snarare härrör från att det skall etableras flyktingboenden i området  och i vår absoluta närhet snarare än den absoluta placeringen.

 

TACK för ordet!

Med vänlig hälsning, 

Förvånad Hovåsbo