Giftstopp Norrort - Nej till avfallseldat kraftvärmeverk i Täby

Ann-Charlotte

/ #148 Den sk upphandlingen eller valet av E.ON i juni 2011

2014-05-24 08:28

Enligt tjänsteutlåtandet från 20 juni 2011, som låg till grund för kommunstyrelsens val av E.ON framför Fortum fanns ett underlag där man poängsatt E.ON och Fortum utifrån ett kort frågeformulär till dem. Frågorna gällde enbart förhållanden som hade med energi och värme i relation till teknik och ekonomi att göra, dvs med bra miljö menas kort avstånd till kunder så att man inte får så stora energiförluster. Fortum - som erbjöd värme från sitt nät - fick 122 poäng och E.ON 129 poäng. Vid denna poängsättning beaktades inga frågor som har med miljön i Hagby att göra, dvs landskapet, riksintresset för kulturmiljö, den enligt skogsstyrelsen värdefulla skogen, porten till Runriket och ev framtida världsarv, friluftslivet med Roslagsleden med flera frågor. Dessa behandlades inte i tjänsteutlåtandet och diskuterades inte i kommunstyrelsen - åtminstone inte enligt protokollet. Inte heller beaktades miljörisker för boende och allmänhet på återvinningscentralen, såsom bränder, gasmoln, inträngning i grundvatten, lukt buller, utsläpp till luft och vatten. Hade alla dessa frågor vägts in vid bedömningen borde valet ha blivit ett annat.
Nu har ytterligare frågor uppkommit som inte heller fanns behandlade i underlaget till beslut i kommunstyrelsen den 20 juni 2011. De gäller Täbys behov av värme, vilka skorstenar som skall ersättas, hur stor koldioxidminskningen blir. Flera siffror har presenterats i media. Vi har efterfrågat underlag till dem men ännu inte sett något sådant.
Kommunen bör ha ett nytt samråd när underlag finns. Det går inte att göra detaljplan på alla dessa påståenden och när det finns så stora brister i underlaget som också påtalats vid mötet i onsdags.