Giftstopp Norrort - Nej till avfallseldat kraftvärmeverk i Täby

Marie

/ #143 Folkomröstning nu!

2014-05-24 07:15

I kommunhuset i onsdags väcktes frågan om en folkomröstning. En ypperlig idé. Då skulle våra politiker för första gången vara tvungna att motivera beslut de fattar över huvudena på oss, sätta sig in i frågan, vilket de sorgligt nog inte förefaller ha gjort än i Hagbyfrågan, och inte i efterhand kunna komma och skylla på att tjänstemännen i kommunen inte försett dem med tillräckligt kunskapsunderlaget (såsom är fallet i Täby Centrum-affären som kostar oss skattebetalare 500 miljoner extra, 100% MER än vad som ursprungsplanen.) Vi skulle också slippa en massa smutskastning på sidor som denna och beskyllande om att engagerade Täbyinvånare står på den ena eller den andra sidan. En invånare, en röst. Det är så demokrati fungerar. Jag lämnar här helt frågan om val av leverantör, juridiska eller ekonomiska frågetecken i detta åt andra, mer insatta personer.

Valet står inte mellan fjärrvärme eller ej.
Valet står mellan att vi upplåter värdefulla natur- och kulturmiljöer till E.ON, där vi
låter dem bygga en gigantiskt anläggning som ökar de totala koldioxidutsläppen i Täby mitt i Rösjökilen, ett område som Täby kommun under alla år gjort sitt yttersta för att skydda, med en nedsänkning av Norrortsleden som tydligaste exempel, just för att den inte skulle störa "det visuella intrycket av det historiska kulturlandskapet", eller ej.

Bästa kommuninvånare och politiker: Vi ifrågasätter valet av plats, storleken på anläggningen och val av uppvärmningsmetod, inte om fjärrvärme är bra eller ej.

För faktum är: Hagby pekades ut för E.ON som etableringsplats åratal innan lokaliseringsutredningen, som sedan av en händelse råkar visa på att Hagby är den bästa lokaliseringen gjordes. Problemet är att Täby kommun då önskade ett mindre verk, som skulle täcka Täbys behov. Det verk som nu planeras, helt på initiativ av E.ON, ska förse Täby, Österåker och Vallentuna, men därtill exportera enorma mängder till andra regioner.

Vi får en ökad mängd utsläpp av koldioxid i Täby kommun (enligt E.ONs ansökan till Mark- och Miljödomstolen), men vi bidrar (kanske) till att minska de globala utsläppen, om det blir så som politikerna vill tro, att följden blir att man kan släcka ner kolkraftverk i Tyskland. En vacker global tanke, men låt oss bestämma om vi vill ha det så!

Man talar om att detta kommer innebära att ett antal skorstenar kommer försvinna i Täby. De flesta av dessa är privatägda och kommer själva att VÄLJA om de vill ansluta sig eller på sikt byta till andra, kanske mer effektiva uppvärmningsformer än fjärrvärme, det är alltså inte heller garanterat att dessa försvinner eller ansluter sig.

Det mindre verket skulle få plats på den nu befintliga ytan där återvinningsanläggningen ligger. Nu krävs att vi skjuter till mark som är utsedd som riksintresse för kulturmiljön, ligger mitt i Rösjökilen, som är ett av få sammanhängande grönområden i Stockholm, aktiv jordbruksmark och skyddad ekskog. Här korsas Roslagsleden och Runriket, och mängder av Täbybor använder dessa skogsmarker för en fantastisk naturupplevelse i närmiljön.

Sist men inte minst - detta är inte i första hand ett biobränsleeldat verk, så som många politiker fortfarande tycks tro. I första etappen eldas verksamhetsavfall. I första hand från närområdet, men på sikt måste vi enligt all expertis vi talat med sträcka oss längre än så, då vi blir allt bättre på återvinning och källsortering i Sverige, samtidigt som antalet värmekraftverk ökar. Vi hyser en stor oro när vi läser bilaga C i E.ONs ansökan till Mark- och miljödomstolen, där det tydligt framgår vad som kan komma att eldas. Nej, kära politiker, det är inte hushållssopor, utan kan bli oändligt mycket värre än så.

Därför kräver vi en folkomröstning i frågan om etableringen av ett kraftvärmeverk av denna storlek på Hagby, och att den föregås av en tydlig och öppen diskussion med samtliga medborgare, inte bara de som av en slump "råkar bli informerade" så som är fallet nu.