Giftstopp Norrort - Nej till avfallseldat kraftvärmeverk i Täby


Gäst

/ #141 Re: Re: Re: Är denna investering verkligen den lönsammaste för Täbyborna?

2014-05-23 20:47

#137: Inte imponerad - Re: Re: Är denna investering verkligen den lönsammaste för Täbyborna?

Inte imponerad: Alternativet är väl att låta allting vara som det är och då blir det ingen utbyggd fjärrvärme i Täby. Fortum har varit verksamma kring Täby C med ett mindre nät i femton år eller mer, men inte gjort ett dugg för att bygga ut fjärrvärmen i kommunen innan kommunen började driva idén om ett öppet nät. Då blev det plötsligt fart på dem.

Eller menar du ett alternativ där kommunen skulle samverka med Fortum om det öppna nätet? Detta har också utretts, kommunen förhandlade med både Fortum och Eon vilket framgår av allmänna handlingar som alla kan ta del av. Eons alternativ bedömdes slutligen vara det bästa för kommunen. Det är inte så att man satt sig i knät på Eon utan att beakta alternativen.

Sedan förstår jag faktiskt inte inte vad du menar med att ingen part har incitament att leverera vid överkapacitet. Det är väl snarare tvärtom? Det är ju t.ex. allmänt känt att den europeiska bilindustrin har stor överkapacitet i sina fabriker, men ändå fortsätter de att försöka sälja bilar till oss.

Påståendet om överkapacitet får för övrigt stå för sig. Faktum är att Fortum bygger ett verk i Brista och att Eon är beredd att satsa på ett verk i Hagby. Räknade dessa stora aktörer med att verken blir obehövliga p g a överkapacitet skulle de nog investera sina pengar någon annanstans.