Bättre busstrafik i Utby


Gäst

/ #38 Till Ulrika Holtet

2013-09-12 06:26

#31: Jonas Lundqvist - Svar från Västtrafik

Hej Ulrika!
Jag bor i Utby och är väldigt upprörd över att buss 58 ska försämras. Har läst det svar du gav oss här ute, i GT/Expressens artikel häromdagen, samt det svar som du gav Jonas Lundqvist. Vi har sedan slutet på juni försökt att få svar från er, utan större framgång. Vi har ännu inte fått svar på vilken väg bussen ska ta för att komma till NET, för att det tydligen inte är klart. Anmärkningsvärt!
Bifogar ett utskicka från Västtrafik från förra året. Där står det att ni kommer att behålla de tyngsta busslinjerna i Brunnsparken, och en av dessa är linje 58. Har det förändrats på ett år?
Det är tragiskt att ni inte har varit här ute för att se hur linjen fungerar, hur det ser ut i området och vad det är ni förstör genom ändra på linjen. Det rimmar illa att i ett extremt snabbväxande område, förstöra en linje utan att erbjuda något annat. Att linjen inte går hela vägen ut till Brottkärr, det kan nog de flesta av oss gå med på. Men till NET? Dit 519 redan går (som dessutom stannar vid en avstigningshållplats för linje 17, helt utanför NET)? Varför inte låta bussen gå till Sahlgrenska? Eller till Avenyn? Där finns bra möjligheter för bussen att vända. Istället för att ta bort buss 58, varför inte ta bort linje 7 eller 11 från Bergsjön istället? Då kan ni också bli av med trafik i Brunnsparken...Varför inte låta buss 58 bli den stombusslinjen den borde varit för länge sedan!?

Att du påstår att vi kommer att kunna åka med buss 58 framöver, är rent löjeväckande. Det är inte bussnumret vi vill åka med, det är linjen som sådan. En linje som hittills - åtminstone de avgångar som har fungerat - har tagit oss in till centrum på ca 20 minuter. Och nej, NET är inte centrum. De av oss som arbetar på Sahlgrenska har kunnat ta sig till sitt jobb enkelt, de som behöver åka till Avenyn gör det på dryga 25 minuter. Att vi sällan får sittplats, och ofta får trängas, är här sekundärt. Det är många som inte åker under rusningstid, och bussen är lika full i alla fall.
Att vi ska byta vid NET, Bellevue eller vid Svingeln - något som kommer att öka vår restid betydligt - är ju bara dumt! NET är avsides för alla som inte ska till Centralstationen eller vidare från just NET, närheten till just Centralstationen gör inte hållplatsen är attraktiv för oss som har barn p g a helt uppenbara orsaker, Bellevue är en hållplats som ni alla borde besöka olika tidpunkter på dygnet för att förstå vad vi menar med att den hållplatsen inte är trygg. Svingelns hållplatser? Vi och våra barn måste ta oss över en rätt hårt trafikerad väg, för att ens komma till spårvagnarna om vi nu inte vill stanna kvar och vänta på en annan överfull buss.

Att du anser att ni engagerar er i trygghetsfrågorna genom att samverka med kommun, Polis och andra berörda organisationer förstår jag inte. Hur gör ni det så att vi ska känna oss trygga?!  Så att det märks på dessa hållplatser under de timmar på dygnet då ni trafikerar hållplatserna? Finns det vakter där? Åker Polisen runt och kollar? På vilket sätt anser du att ni FAKTISKT ser till att vi är trygga på de hållplatser där det uppenbart är otryggt att befinna sig?

Vi har inte fått svar på varför just vår linje ska förändras. Vi har inte fått reda på vilken undersökning som ligger till grund för att just linje 58 ska förändras.
Vi vill bjuda in er till en diskussion kring detta, snarast möjligt. Lokal ordnar vi, om ni ser till att dyka upp. När ni säger ja, återkommer vi med datumförslag.
Hälsningar
Madeleine Bäckström