Återuppta Fältarbetsgruppen Östersund

Kontakta namninsamlingens skapare

Diskussionsämnet har skapats automatiskt av petition Återuppta Fältarbetsgruppen Östersund.


Gäst

#1

2014-04-12 05:47

Sedan Fältis försvann så har det blivit en ökad kriminalitet, mer droger sm säljs öppet, mer droganvändning. Fler yngre som hamnar drogträsket.
Det är dags att våra politiker och särskilt dom i Socialnämnden att dom vaknar. Men som allt annat i Östersund så är politikerna dumsnåla och tänker kortsiktigt. Gäller allt som har med barn och ungdom att göra.
Artikel

#2 Publicerat tidigare i Länstidningen 29 maj 2013

2014-04-12 06:32

Utdrag från Länstidningen (publicerat 29 maj 2013) även Östersunds-Posten tog in artikeln.
Dyrbart att spara på ungdomarna
Relaterat
Bryter Socialnämnden i Östersund mot Socialtjänstlagen? I Socialtjänstlagen står det att fält- och grannskapsarbete och uppsökande arbete skall bedrivas. Gör Socialnämnden detta idag?

Hösten 2011 beslutades det att Fältarbetsgruppen skulle läggas ner och detta trädde i kraft vid årsskiftet 2011-2012. Nedläggningen genomfördes trots många medborgares protester och farhågor om att beslutet skulle få stora negativa konsekvenser för kommunens ungdomar.

Den 6 december 2011 inbjöd Socialnämnden till öppet medborgarmöte för att diskutera frågan. Där ställdes frågan till Socialnämndens förra ordförande Stefan Konradsson hur Socialnämnden skulle bedriva det förebyggande arbete som Fältarbetsgruppen tidigare utfört. Vid detta tillfälle gavs inga svar, däremot uppgav Konradsson att kommunen skulle göra en utvärdering om konsekvenserna av nedläggningen av Fältarbetsgruppen. Konradsson kunde dock inte svara på hur en sådan utvärdering skulle genomföras, vad den skulle jämföras emot eller hur utfallet skulle hanteras. Enligt en tidningsartikel artikel har Socialförvaltningen gjort en utvärdering. I artikeln framkom det att det saknas vuxna som är ute och rör sig på ungdomarnas arenor. Det stod även att det var för tidigt att dra några slutsatser och konsekvenser av Fältarbetsgruppens nedläggning. En ny utvärdering skall genomföras sommaren 2013.

Det är viktigt att utvärderingen görs på ett vetenskapligt sätt så att resultaten kan säkerställas, rätt beslut kan fattas samt att konkreta åtgärder genomförs!

Den 20 februari 2013 inbjöds allmänheten till ett möte på Storsjöteatern som kallades "Gemensam kraftsamling mot våra ungdomars drogmissbruk". Där uttryckte flera av de medverkande (Tobias Mattsson, Per Löfstrand, Tommy Lekedal, Tomas Andersson, Eva Forsberg, Benny Brovinger och Marianne Laurin Jacobsson) stor oro för hur situationen för ungdomar i Östersunds Kommun ser ut.

På en direkt fråga, vad det förebyggande arbetet består, svarade Tommy Lekedal, (Socialförvaltningens områdeschef barn och unga vuxna), att det finns fyra ungdomscoacher som arbetar med sammanlagt 40 ungdomar samt att Socialförvaltningen finansierar en koordinator för Östersunds kommuns drogförebyggande arbete. Vår uppfattning är att dessa fyra ungdomscoacher inte arbetar förebyggande eftersom de arbetar med ungdomar som redan är aktuella hos socialtjänsten och dessa coacher är beviljade bistånd, dvs. tillsatta efter att en utredning är gjord och beslut har fattats att en ungdom behöver bistånd i form av en coach. Det förebyggande arbetet som görs idag sker i stort sett endast på strukturell nivå och är absolut inte tillräcklig! Givetvis anser vi att det strukturella arbetet är viktigt men det kan inte ersätta det förebyggande arbete som Fältarbetsgruppen tidigare utförde. Det ifrånsäger inte heller Socialnämndens ansvar att arbeta uppsökande.

I ett flertal olika larmartiklar i lokalpressen citeras ofta Pär Sundin, chef för ungdomsgruppen vid Jämtlandspolisen, om polisens oro för ungdomars droganvändning i Östersund. Att arbeta förebyggande och att upptäcka barn och ungdomar som riskerar att fara illa är ett oerhört viktigt arbete. Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv sparar kommunen stora ekonomiska belopp för varje barn eller ungdom som inte behöver ytterligare insatser i form av placeringar men framförallt är den främsta vinsten att barn och ungdomar får den hjälp och det stöd som de behöver och har rätt till. Varje enskilt barn eller ungdoms mänskliga lidande går inte att mäta i pengar!

Inväntar Socialnämnden den nya utvärderingens resultat innan de beslutar sig för hur de åter ska arbeta förebyggande? Östersunds kommuns kommunstyrelse beslutade den 22 januari att en narkotikakommission skall tillsättas. Väntar socialnämnden på resultatet från denna utvärdering också? Ännu ett arbete som sker på strukturell nivå.

Under tiden ligger i princip allt förebyggande arbete på grupp- och individnivå nere. Det förebyggande arbete som görs är att ett fåtal socialsekreterare som finns ute bland ungdomarna vid exempelvis Storsjöyran och Valborgsmässoafton. Övrigt av det som Socialnämnden hänvisar till som förebyggande arbete sker på strukturell nivå.

Har Östersunds kommun råd med att inte arbeta förebyggande i dessa frågor och fullföljer socialnämnden sitt uppdrag enligt Socialtjänstlagen?

Carina Thörn, auktoriserad socionom, Ingela Bäckström, filosofie doktor kvalitetsteknik, Gun Axelsson FMN (Föräldraföreningen mot narkotika) , Jessica Viggesjöö-Åberg, FMN och Föräldraföreningen mot droger Östersund, Maria Weilert, skolchef, Anna-Karin Holm, Nattvandrarna

Gäst

#3

2014-04-12 06:54

Fältis behövs

Gäst

#4

2014-04-12 09:07

Skriv på så har vi chans att förändra

Gäst

#5

2014-04-12 10:27

Stöd & kontroll inte 'dimsynta skygglappar'!

Gäst

#6

2014-04-12 10:30

ÖPPNA ÖGONEN ÖSTERSUNDS KOMMUN!!! TA TILLBAKA FÄLTIS!!!

Gäst

#7

2014-04-12 12:20

Det var en trygghet för oss som Nattvandrare när Fältarbetarna var ute med ungdomarna . Och de var på ungdomsgårdarna på kvällarna för ett förebyggande arbete . De ska tillbaka Nu

Gäst

#8

2014-04-12 18:41

Fältarbetsgruppen skulle aldrig tagits bort. Sådant sparar man inte pengar på!!

Gäst

#9

2014-04-13 09:45

Fältarbetsgruppen har en mycket viktig funktion att fylla i samhället. Att lägga ner den var ett av det mest ogenomtänkta beslut en kommun tagit.

Gäst

#10

2014-04-13 15:45

därför att dom är väldigt viktiga för ungdomarna, så det finns vuxna nära dom

Denna post har tagits bort av ansvarig för petitionen (Visa detaljer)

2014-04-13 18:32



Gäst

#12 Skilj på politiker och politiker

2014-04-14 16:09

Oppositionens politiker med Tord Jämteborn i spetsen, har propagerat för Fältarbetsgruppens återinförande sedan de togs bort. Det finns vettiga politiker också!

Gäst

#13

2014-04-23 21:10

Håller med i allt. Jävligt korkat att ta bort fältis!

Gäst

#14

2014-04-29 00:49

Fortsätt att dela och få folk att skriva under.
208 av 60000 invånare har just nu skrivit under och för att det ska bli någon effekt av detta måste det dit fler underskrifter.
Vice ordförande (M) i Socialnämnden

#15 Re: Skilj på politiker och politiker

2014-04-29 09:28

#12: - Skilj på politiker och politiker

Jag. Tord Jemteborn (M), arbetar fortfarande för ett återinförande av fältarbete i vår kommun. Igår behandlades ännu en motion om detta i socialnämnden. Beslutet, där endast moderaterna yrkade på bifall, avslag gjordes av sossarna och centerpartiet vilket blev beslutet.

min motion går nu till Kommunstyrelsen och  Kommunfullmäktige för slutligt beslut. Det verkar som det är bara vi i Alliansen M,FP ock KD som värnar om våra barn och ungdomar.