Sluta avliva katter med mina skattepengar!

Kontakta namninsamlingens skapare

Diskussionsämnet har skapats automatiskt av petition Sluta avliva katter med mina skattepengar!.

Hittekatter.iFokus.se

#526 Re:

2013-09-24 17:02

#525: -

Du skriver följande:

"Ja nu tror jag ju att är man tillräckligt många kattjägare så nu får man ner antalet hemlösa katter. Det är nog inge problem.

Problemet är att det finns oansvariga kattägare som inte har koll på sina katter, låter dom spring vind för våg, och inte kastrerar dom. Det finns ju dom som kan ta sig ann en kattunge på sommarn och överge den på hösten för då är dom less på den, nå då är det bättre om inte nån tar hand om den att man avlivar den. en död katt lider inte. Det är oansvariga kattägare som problemet tror jag".

Du tror helt fel om du går och tror att det går att skjuta ihjäl alla hemlösa katter- att det ska vara lösningen på problemet. Skjuta katter är, som vi skrivit flera gånger redan, något som gjorts i alla tider i Sverige. År ut och år in, decenium efter decenium. Resultatet - vi har aldrig haft så många hemlösa katter som vi har nu. Avskjutning/avlivning är ingen lösning det har vi redan blivit överbevisade om. Nu måste andra metoder till. Det är bara dårar som gör om samma misstag om och om igen och tror att resultatet ska bli annorlunda efter 1000:e gången. Och det där snacket om att en död katt inte lider tycker jag bara är gamla floskler för den som vill göra det bekvämt för sig. Den synen höjer knappast kattens status. Det är uttjatat, smaklöst och provocerande. Den som är död gör ingenting mer då döden är definitiv. Den du dödar berövar du allt även hoppet om en bättre framtid... Det finns alltid bättre val än att erbjuda döden (om det nu inte är obotlig och svår sjukdom vi talar om).

Det här istället vad som behöver göras:

1. Hårdare lagstiftning med obligatorisk ID-märkning/Registrering och kastering av utegående katter.

2. Hårdare straff för den som inte tar sitt ansvar för sina katter.

3. Kasteringskampanjer för ägda katter.

4. TNR-metoden för förvildade katter.

5. Bättre stöd till katthemmen.

6. Bättre syn och ökade kunskaper hos våra djurskyddsmyndigheter.

7. Utvecklar bra samarbetsformer mellan mydigheter och den ideella sektorn (katthemföreningarna)


Gäst

#527

2013-09-24 17:44

#526: Hittekatter.iFokus.se - Re: Jag är helt övertygad om att det är kattägarna som är problemet. Om jag skjuter tio förvildade katter så är det ju tio färre. Men det hjälper ju inte om det är vissa kattägare som fixar så att det blir hundra till förvildade katter.

 

Hittekatter.iFokus.se

#528 Re:

2013-09-24 18:16

#527: -

Du skriver: "Jag är helt övertygad om att det är kattägarna som är problemet. Om jag skjuter tio förvildade katter så är det ju tio färre. Men det hjälper ju inte om det är vissa kattägare som fixar så att det blir hundra till förvildade katter".

Ja naturligtvis är det de oansvarliga kattägarna som är problemet. Alla hemlösa katter är produkten av bristande kattägarskap.  Dem som struntar i att kastrera sina katter, dumpar sina katter, skänker bort kattungar till vem som helst, låter katten gå vind för våg etc. (Listan kan göras lång).

Om du skjuter 10 förvildade katter ger det dem som blir kvar bättre förutsättningar som genom den så kallade vacumeffekten förökar sig än effektivare och snart fyller på tomrummet efter de du lyckades skjuta. Inom en säsong kan det tom vara flera katter på platsen än innan du skjöt. Dessutom är det de som är mest förvildade (som du inte ens ser) som klarar sig bäst. Det är de tamaste du lyckas skjuta som lätt hade kunnat socialiserats och fått ett hem hos någon. För varje "skjutrejd" blir de kvarvarande katterna mer och mer förvildade. Du kan tom tro att katterna inte finns kvar längre då de är så skygga att du inte ser dem längre... Att du skjuter av katter gör knappast något åt grundproblemet (kattens låga status och slit och slängmentaliteten). Du bidrar istället till att problemen viktmakthålles. Du har på sin höjd lyckats sopa det hela under mattan för en kort stund.


Gäst

#529 Re: Re:

2013-09-24 18:33

#528: Hittekatter.iFokus.se - Re:

Vacumeffekten? Gäller det andra djurarter också,att ju mer man skjuter desto mer förökar dom sig? Eller är det unikt för just katten?

Hittekatter.iFokus.se

#530 Re: Re: Re:

2013-09-24 18:42

#529: - Re: Re:

Här kan du läsa mera om fenomenet: http://v3.goteborgskatthjalp.com/index.php/foervildade-katter-tnr/tnr/245-tnr-andrametoder

"Kolonier med förvildade katter trivs där det finns mat och skydd. När man försöker skjuta av en koloni men mat och skydd finns kvar, kommer det förr eller senare fertila katter från närliggande områden och tar besittning av det tomma territoriet och det hela börjar om igen. Detta fenomen kallas för "the vaccuum effect" och beskrevs för första gången av dr. Roger Tabor i hans studier av Londons förvildade katter (The wild life of the domestic cat, 1983)".

Kolonier uppstår alltid på platser där det finns tillgång på mat och skydd. Att få dem som matar katterna att sluta med det brukar vara omöjligt. Det går säkert att jämföra med matning av duvor eller liknande.


Gäst

#531 Re: Re: Re: Re:

2013-09-25 12:20

#530: Hittekatter.iFokus.se - Re: Re: Re:

Det är nog så att det är för få kommunala kattjägare och för många oansvariga kattägare. Hade vart tvärtom så skulle det nog inte  finnas nå problem med förvildade katter.

Hittekatter.iFokus.se

#532 Re: Re: Re: Re: Re:

2013-09-25 18:20

#531: - Re: Re: Re: Re:

Du skriver: "Det är nog så att det är för få kommunala kattjägare och för många oansvariga kattägare. Hade vart tvärtom så skulle det nog inte  finnas nå problem med förvildade katter".

Jag finner det tragiskt att du fortsätter att hänga kvar vid att flera kommunjägare är lösningen på Sveriges hittekattsproblem. Och vem ska betala alla dessa tänker du dig? Ska vi ta pengarna från skolan och äldreomsorgen? Kommunjägare vill ju ha betalt för sina insatser. De lär inte ligga i buskarna dygnet runt på ideell grund så som ideella eldsjälar gör vars engagemang har en annan grund än att tjäna pengar.


Gäst

#533

2013-09-25 18:46

Alla har rätt till ett gott liv, kastrera istället för avliva!

Gäst

#534 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2013-09-25 18:57

#532: Hittekatter.iFokus.se - Re: Re: Re: Re: Re:

Visst hade det varit en lösning om det vore fler jägare. Men det kanske vore för kostsamt om man var tvungen och anställa dom. Det hade ju varit om man gav vanliga jägare fulla befogenheter att skjuta herrelösa katter ideellt som välgärning. Kanske fått lite skottpengar för besväret.


Gäst

#535

2013-09-25 19:37

Ett liv är ett liv

Gäst

#536 Re:

2013-09-26 05:37

#535: -

Ja jag kan ju säga att jag är ingen katthatare. Tvärtom! Men jag tycker ju inte att en övergiven förvildad tamkatt har nå bra liv. Då är jag mer djurvän om jag avlivar den, jag gör den en välgärning. Och sen tycker jag nog att en människas liv är mer värt än ett djurs. Men det är ju jag det.

Hittekatter.iFokus.se

#537 Re: Re:

2013-09-26 17:23

#536: - Re:

Du skriver: "Ja jag kan ju säga att jag är ingen katthatare. Tvärtom! Men jag tycker ju inte att en övergiven förvildad tamkatt har nå bra liv. Då är jag mer djurvän om jag avlivar den, jag gör den en välgärning. Och sen tycker jag nog att en människas liv är mer värt än ett djurs. Men det är ju jag det".

Jag vill förtydliga att vi som står bakom denna insamling absolut inte menar att den förvildade övergivna katten ska lämnas åt sitt öde. Det är liksom inte det som den här namninsamlingen handlar om. Vi jobbar hårt för andra lösningar än avlivning. För det finns! Dessutom är dessa lösningar bättre än avlivning om man nu är ute efter att minska antalet hemlösa katter. Våra myndigheter däremot vill avliva även när det finns väntande hem till katterna. Det kan du väl ändå inte tycka är någon välgärning?

Tråkigt nog råder något nästan religiöst över avlivning (gärna via avskjutning) som lösningen på hittekattsproblematiken i vårt arma land. Detta trots att denna metod visat sig vara ett stort misslyckande. Som sagt det är nu dags att tänka om och lära sig av sina erfarenheter. Även Sverige måste väl kunnas utvecklas.

Kattälskare

#538 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2013-09-26 17:28

#534: - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Du skriver: "Visst hade det varit en lösning om det vore fler jägare. Men det kanske vore för kostsamt om man var tvungen och anställa dom. Det hade ju varit om man gav vanliga jägare fulla befogenheter att skjuta herrelösa katter ideellt som välgärning. Kanske fått lite skottpengar för besväret".

Fy sjutton säger jag bara. Ett sådant samhälle vill då inte jag ha. Undrar vem som vill samla in och skänka pengar till en sådan ideell verksamhet? Det skulle ju bli rena rama Vilda Västern.


Gäst

#539 Re: Re: Re:

2013-09-26 18:52

#537: Hittekatter.iFokus.se - Re: Re:

Nej då inte har jag nånting emot om det finns väntade hem till kattena. Självklart inte, bara kattena får det bra. Men finns inte den möjligheten så är det bara avlivning som gäller som jag ser det. Visst hjäper avlivning bara det inte kommer till lika många hemlösa katter som man tar bort. Då är det ju ingenting hjälper. Det är ju ingen raketforskning

Hittekatter.iFokus.se

#540 Re: Re: Re: Re:

2013-09-26 19:17

#539: - Re: Re: Re:

Du skriver: "Nej då inte har jag nånting emot om det finns väntade hem till kattena. Självklart inte, bara kattena får det bra. Men finns inte den möjligheten så är det bara avlivning som gäller som jag ser det. Visst hjäper avlivning bara det inte kommer till lika många hemlösa katter som man tar bort. Då är det ju ingenting hjälper. Det är ju ingen raketforskning"

Jag har skrivit det tidigare i den här tråden och skriver det igen! Nej och åter nej avlivning hjälper inte, det finns mycket forskning och erfarenheter som visar på det. Om avlivning hade hjälpt då skulle vi inte ha det som vi har det i Sverige idag. Avlivning är ju den enda metod man använt sig av i vårt land. Trots alla år med avlivning har antalet hemlösa katter aldrig varit så stort som det är nu.

Om du avlivar katter i en kolloni ökar förutsättningarna för dem som blir kvar som fortsätter att föröka sig i ökad takt. (Vacumeffekten) Antalet minskar bara tillfälligt för att snart vara tillbaka på samma antal eller tom ha ökat. Att katter avlivas på det här sättet av våra myndigheter cementerar den slit och slängmentalitet som råder ute i stugorna och motverkar vårt arbete att höja kattens status. Sedan hjälper det inte om det finns väntande hem om mydigheten bedömt katterna som skygga, de dödas i alla fall. Katters liv spills helt i onödan för dina och mina skatterpengar. De pengar som djurpensionaten, veterinärer och skyttar får för att fånga in, stalla upp och sedan avliva kan användas bättre och effektivare. Håller du inte med mig!


Gäst

#541 Re: Re: Re: Re: Re:

2013-09-27 14:28

#540: Hittekatter.iFokus.se - Re: Re: Re: Re:

Vacumeffekten? Om man tar bort en  kattkolloni så att det bara är 10% kvar så trots att förutsättningarna ökar för dom som är kvar tror jag att det tar lång tid innan dom är tillbaka på samma antal. Ock kommer det till angränsande katter till reviret så tar man bort dom med. Så nån gång borde dom ju minska om man är tillräckligt många kattjägare. Nja jag tror inte riktigt på den där forskningen. Och hade vi inte avliva katter i sverige så hade vi haft ännu mer katter än vad vi har idag.

Hittekatter.iFokus.se

#542 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2013-09-27 15:24

#541: - Re: Re: Re: Re: Re:

Du skriver: "Vacumeffekten? Om man tar bort en  kattkolloni så att det bara är 10% kvar så trots att förutsättningarna ökar för dom som är kvar tror jag att det tar lång tid innan dom är tillbaka på samma antal. Ock kommer det till angränsande katter till reviret så tar man bort dom med. Så nån gång borde dom ju minska om man är tillräckligt många kattjägare. Nja jag tror inte riktigt på den där forskningen. Och hade vi inte avliva katter i sverige så hade vi haft ännu mer katter än vad vi har idag".

Jag märker att jag talar till döva öron. Brukar dessvärre vara så när någon inte vill inse att de har fel. Vill du läsa om forskningen som du ratar har jag redan gett dig länkar och källhänvisningar här ovan. Några levande exempel ur svensk verklighet har du i Göteborg (katterna i Backa Röd, Slottskogskolonin) och Norrköping (Slottshaga). På samtliga platser har det funnits katter i alla år som bekämpats med din favoritmetod avskjutning. Katter sköts ihjäl år ut och år in men kolonierna försvann inte och antalet katter ökade istället samtidigt som det var en massa elände hela tiden. Katter slogs, förde oväsen, skvätte urin, sjuka och döende kattungar. Sedan TNR började praktiseras har istället problemet vänt. Kolonierna har stabiliserats och antalet katter minskar. Det är slut på problemen som tidigare fanns.

Det du inte tycks begripa är att det är ogörligt att skjuta av alla katter i en koloni. Om nu inte jägare bosätter sig på platsen i stort antal. Hur ska det gå till när vi har runt 150.000 hemlösa katter i landet? Vem tror du vill betala dem för att göra det jobbet? Vi ideella tänker inte hjälpa dig med det utan kommer istället att göra allt vi kan för att motarbeta dig.

Gäst

#543 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2013-09-27 21:51

#542: Hittekatter.iFokus.se - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Tack Hittekatter i fokus för informativa svar. Förstår att det kan tyckas som att du/ni talar för döva öron och att det känns oerhört tungt. I just detta enskilda fall kan det ju också vara så, att för döva öron. Men kan försäkra att det inte gäller allmänt! Sakliga resonemang, med referenser till forskning och levande exempel som du/ni givit här, är guld värt. På så vis är det faktiskt bra att frågeställningarna lyfts upp. Några i bekantskapskretsen som varit kluvna är alldeles övertygade nu. Stort tack till hittekatter i fokus och till samtliga som står bakom och driver namnlistan. Vi fortsätter att arbeta för ett djurskydd värt namnet, även för katter - med kunskap och engagemang.

Kastraten.

#544 Re: Re: 521

2013-09-27 22:23

#521: vfmw - Re:

Det låter helt förfärligt hemskt om katter slits i stycken och mördas samt att barn är elaka mot dem . Om vuxna människor och även barn kan komma katterna så nära att de slits i stycken av dem så måste det handla om tamkatter som ägarna låter gå ute vind för våg, i ett för katter helt olämpligt område. Eller av ägaren, ägarna dumpade tamkatter och inte ännu förvildade katter, för de helt förvildade katterna kommer man inte så nära. Förstår emellertid inte vad du menar med förut hade de fight i sig och kunde de fräsa till om barnen var elaka ? 

Hittekatter.iFokus.se

#545 Re:

2013-09-28 10:54

#525: -

Nej skribenten bakom #521 Har inte förstått vad TNR innebär om hon/han nu menar TNR i sitt kritiska inlägg:

"nej de e de inte... Eftersom man släpper ut som i samma område. Tidigare hade dom fight i sig och kunde fräsa till om barnen va elaka. De är inte okej att släppa ut ännu mer försvarslösa djur. Dom mördas och slits i stycken i fel områden.Jag lider nått så oerhört när jag hittar dessa "kasterade och utsläppta" djur ofta har dom inte ens läkt bort såret... Jag tar mig tiden att begrava dessa. men straffen måste höjas på plågeri. Så nej fy fan för den idéen oxå".

TNR är lämpat för förvildade katter. Dvs katter som inte levt med människor överhuvud taget eller har någon relation till människor. Som du mycket riktigt skriver i #525 kommer man inte en förvildad katt så nära att man kan mörda och slita den i stycken som #521 oroar sig för. Om det finns kattungar eller tama katter i en TNR-koloni så kommer de istället att omplaceras. Det är endast friska förvildade katter som blir TNR-katter. Att katter släpps ut med öppna sår är inte heller riktigt. En hankatt kan gå ut efter 24 timmar när narkosen släppt (oavsett om det är en TNR-katt eller ägd tamkatt). Honkatterna brukar kastreras med flanksnitt vilket bara ger ett 1 cm stort ärr. De släpps ut först när såret läkt så att det inte är någon fara.

Det #521 skriver  "Jag lider nått så oerhört när jag hittar dessa "kasterade och utsläppta" djur ofta har dom inte ens läkt bort såret... Jag tar mig tiden att begrava dessa". Är mycket märkligt och totalt missvisande när det gäller seriöst TNR arbete. Vad menar #521 egentligen? Varför går vederbörande och begraver dessa katter? Jag finner det mycket olyckligt när någon skriver sådana här saker och menar att det har med TNR att göra.


Gäst

#546

2013-09-28 12:36

Kastrera & märk din katt. Om du inte vill ha oönskade katter, gäller även hankatter.
Hittekatter.iFokus.se

#547 Länsstyrelsen Västragötalands rutiner: avseende övergivna/förvildade katt

2013-09-28 13:36

Här kan ni ta del av Länsstyrelsen Västragötalands handläggningsrutiner vad gäller övergivna/förvildade katter. Rutinen är beslutad av chefen för Veterinär- och djurskyddsenheten den 30/11 2012.

Till pdf-dokumentet:http://ifokus-assets.se/uploads/457/457ab5b122cbc6ff95f423b0359f3be6/beslut-om-handlaggningsrutiner-avseende-overgivna-forvildade-katter.pdf

Det är inga omfattande utredningar som ligger bakom bedömningen om en katt anses förvildad eller tam. Om Länsstyrelsen i Västra Götaland får in en anmälan om hemlösa katter samordnas tillsynen med andra resor, man åker i regel aldrig ut "bara" för katten/katternas skull. När inspektörerna kommer till platsen ägnar de max en halvtimme åt att leta efter katten/katterna. Hittar de inga katter sätter då upp lappar och uppmanar eventuell ägare att höra av sig. Efter 7 dagar omhändertas sedan katterna.

För att katterna ska bedömas som omplaceringsbara ska de visa sig tama inför främmande personer och får max 7 dagar på sig att visa detta. Flyr katten utan att komma tillbaka och kontrollera sin situation och äta det foder en främmande person har hällt upp anses katten förvildad och icke omplaceringsbar. Om katten inte visar några tecken på att bli tamare eller söka kontakt (med dessa främmande personer inom 7-8 dagar då lapparna hänger ute) ska katten inte fångas in och tvingas leva inomhus, den ska istället avlivas. (katten fångas in men avlivas).

Om Länsstyrelsen sedan bedömer att katten kan sättas på djurhem (ofta affärsdrivande djurpensionat) kan den omplaceras om den visar framsteg enligt Länsstyrelsens kriterier*. Detta ska dock ske inom 14 dagar. Lyckas man inte omplacera katten inom dessa 14 dagar ska den istället avlivas (alltså även fast den visar sig vara omplaceringsbar).

*Kriterier för att klassas om omplaceringsbar:

Katten ska inom 7 dagar visa tecken på att vara så pass socialiserad mot människor (främmande människor i en främmande miljö) att den stryker sig mot en låtsas hand och inte visar stress symtom som flykt eller apati.

Katten ska under de första 7 dagarna göra klara framsteg och det ska gå att utföra en godtagbar tillsyn av den. (Kroppsvisitation och kontroll av öron).

Samtidigt står det skrivet i dessa rutiner att katten efter infångandet ska ges möjlighet att landa innan den tas till veterinär för undersökning. (när får katten den tiden?)

Det vill således mycket till för att en av på Länsstyrelsens beslut omhändertagen katt ska överleva hanteringen. Även om katten efter konstens alla regler till slut bedöms omplaceringsbar blir den oftast avlivad i alla fall, då den bara ges 14 dagar att bli omplacerad på.

Gäst

#548 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2013-09-28 14:28

#542: Hittekatter.iFokus.se - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Jo jag har läst och begrundat dina länkar och källor. Visst det ser ju fint ut katterna får mat och omsorg i stora kattkollonier av volontärer, vildkatterna  kasstreras och sätts tillbaks i kollonin och så småningom blir katterna mindre till antal, eftersom kastrerade katter inte kan fortplanta sig. Men nu tror ja ju att när den har blivit tillräckligt liten kollonin att det kommer in katter utifrån i allafall, för det finns ju mat där.

150.000 hemlösa katter i landet ja det hade varit en tuff uppgift att försöka skjuta bort allihop så här i brådrasket. Men det hade nog varit lika svårt att upprätta kattreservat åt alla 150.000 katterna och hitta frivilliga volontärer. Det hade nog varit lika ogörligt det.

Hittekatter.iFokus.se

#549 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2013-09-28 16:20

#548: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Du skriver:

"Jo jag har läst och begrundat dina länkar och källor. Visst det ser ju fint ut katterna får mat och omsorg i stora kattkollonier av volontärer, vildkatterna  kasstreras och sätts tillbaks i kollonin och så småningom blir katterna mindre till antal, eftersom kastrerade katter inte kan fortplanta sig. Men nu tror ja ju att när den har blivit tillräckligt liten kollonin att det kommer in katter utifrån i allafall, för det finns ju mat där.

150.000 hemlösa katter i landet ja det hade varit en tuff uppgift att försöka skjuta bort allihop så här i brådrasket. Men det hade nog varit lika svårt att upprätta kattreservat åt alla 150.000 katterna och hitta frivilliga volontärer. Det hade nog varit lika ogörligt det".

Nej du har inte läst tillräckligt om TNR eller förstått vad det går ut på riktigt. Märker det på ditt inlägg #548. Du har missat en viktig del och det är att kolonin har tillsyn av volontärer hela tiden. De ser till att katterna har mat och kojor att ta skydd i. Att de får veterinärvård om de blir sjuka. De har även kontroll om det ansluter sig nya katter i kolonin och ser till att även de blir kastrerade eller omplacerade om det är tama katter. (Händer att ägda katter som sprungit bort dyker upp i en koloni och sedan kan återlämnas till sin ägare).

Det brukar inte vara så svårt att få volontärer som ställer upp. En koloni uppstår i regel på en plats där katterna matas. Ofta fortsätter de som matar som volontärer sedan. Däremot skulle du inte få dessa volontärer att hjälpa skyttar att skjuta ihjäl katterna.


Gäst

#550

2013-09-28 16:50

SAFE ALL CATS!!



Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...