Politiker och tjänstemän måste ta sitt ansvar!

Kontakta namninsamlingens skapare

Diskussionsämnet har skapats automatiskt av petition Politiker och tjänstemän måste ta sitt ansvar!.


Gäst

#226

2016-06-20 14:08

Jag tycker synd om de som bor där som röstar på SD (och Sverige i helhet). Men ni andra har ju faktiskt röstat på detta så hur tänker ni?

Men som någon skrev så är det synd att riktiga bromma kommer undan riktigt billigt här.

Gäst

#227 Re: Bäckbornas väg

2016-06-22 07:40

#225: Gäst - Bäckbornas väg 

 Finns det ingen ansvarsfull politiker som kan svara för oss i Sundby o Flysta? Flysta drabbas värst av oss båda.Kommunstyrelsens ordförande Granfalk i Solna förstår. Han står upp för Solnaborna om att ta emot tvåtusen flyktingar. Solna är många gånger större än Sundby o Flysta. Ändå planeras så många hit. Vi får visa i nästa val vad vi tycker!!!


Gäst

#228 Svenska Dagbladet idag 6/7

2016-07-06 07:54

Modulhus för flyktingar i Bromma kan stoppas
Flyktingbostäder i Bromma för minst 200 miljoner kronor kan gå i stöpet sedan Svea hovrätt förra veckan läxade upp Göteborgs kommun om "tillfälliga bygglov" i ett snarlikt fall.
Av Johan Hellekant
Idag 05.45
Spara artikel
Dela

Vid Spångavägen/Bäckbornas väg ska modulhus för flyktingar byggas. Marken är sankmark som måste pålas vid bygget. På bilden: Anette Åkerman, Kerstin Landerfors och Thomas Lindström. Samtliga bor i området och är negativa till bygget.
Vid Spångavägen/Bäckbornas väg ska modulhus för flyktingar byggas. Marken är sankmark som måste pålas vid bygget. På bilden: Anette Åkerman, Kerstin Landerfors och Thomas Lindström. Samtliga bor i området och är negativa till bygget. Foto: Daniella Backlund
Efter en lång vår och försommar av protester mot ett stort flyktingkvarter i Bromma, har en dom i Svea hovrätt fått kommunen att tveka. Stockholms stads samordnare för nya modulkvarter bekräftar att Mark- och miljööverdomstolens ställningstagande om vad tillfälliga bygglov medger, kan få följder även i Stockholm.

– Domen om modulhusen i Göteborg skulle kunna få konsekvenser för våra planer i Bromma, preciserar Lena Karlsson vid Stockholms stadshus.

I Bromma befarar boende att kommunen försöker kringgå plan- och bygglagen genom att utnyttja "tillfälligt bygglov" för en bebyggelse som ges en betydligt mer permanent karaktär än staden säger. Det är närmare 400 modullägenheter som projekteras på en hittills orörd sankmark vid Beckomberga och villakvarteret Sundby, mellan Spångavägen och Kopparbacken. Enligt det tillfälliga bygglovet vill staden gruppera uppåt 20 hus i vanligen tre eller fyra våningar på den sanka lermarken.


Vi litar inte på att det är temporärt.
Thomas Lindström, boende i Sundby, är en av flera drivande i uppropet taertansvar.nu. Han är också en av dem som redan har överklagat kommunens tillfälliga bygglov i Bromma med hänvisning till den pinfärska hovrättsdomen – en dom som visar att lagen kan tvinga fram rivningar om kommuner drar igång byggen på tillfälliga bygglov som senare visar sig vara beslutade utan laglig grund.

– Oavsett om det är moduler i Göteborg eller Stockholm ska vi vara lika inför lagen, resonerar Thomas Lindström, som förklarar att motståndet bubblar i hela stadsdelen.

Under hela våren och försommaren har protesterna mot så kallad "temporär" bebyggelse haglat i berörda stadsdelar.

– Här i Bromma sa man först att det skulle bli moduler för runt tusen personer. Då blev ju folk väldigt oroliga och gick samman. Sedan har staden minskat storleken till cirka 400 lägenheter, men vi litar inte på att det är temporärt. Det handlas ju upp för cirka 200 miljoner kronor. Och inte ens markarbeten och montering kan betala sig på så kort tid som bygglovet är, säger Thomas Lindström.

Klart är att en kommunal mejlväxling läckt ut mellan upphandlande Stockholmshem och staden. Den visar att tjänstemännen talar om olika tidslängder för husen utifrån vad man vill betona – 15 år för att få ekonomi i avskrivningarna, men bara fem år för att optimera de juridiska möjligheterna att få igenom tillfälligt bygglov i de väntade rättsprocesserna. Nu är det med ett bara femårigt bygglov fram till hösten 2021 som Stockholms stad behöver påla för att bygga hundratals lägenheter i våtmarken i Bromma.

Det finns en mejlkonversation som visar att Stockholmshem räknar med att de här husen ska stå i 15 år trots att man sedan sökte och fick på bara fem år?

– Ja. Men husen behöver inte stå på samma ställe hela tiden, svarar samordnaren Lena Karlsson, som låter förstå att husen i princip kan flyttas till andra bygglov inom 15-årsperioden.

Lena Karlsson lägger dock till att "fem år naturligtvis är mycket korta tider" och att "vem som helst förstår att det blir kostnader som blir alldeles orimliga".

Det var strax före midsommar som Stockholms stadsbyggnadsnämnd gav bygglov för tre modulkvarter – i Sätra, Örby och även Bromma. Bara två veckor senare, kom den nu vägledande domen om ett fall i Göteborg där hovrätten lyfter fram att tillfälligt bygglov inte ska ges för "en komplicerad byggnad på mark som kräver en omfattande och dyr grundläggning, till exempel pålning" samt att "det är helt enkelt inte rimligt att riva en sådan byggnad efter några få år".

Enligt lagen ska kommuner alltså detaljplanera på vanligt vis när man bygger dyra, varaktiga bostäder, och inte använda genvägen via tillfälligt bygglov.

Som SvD berättade i fredags, är det flera hundra studentlägenheter i Göteborg som trots pålning och omfattande grundläggning, byggts på tillfälligt bygglov, något som enligt hovrätten var olagligt och sannolikt innebär rivning.

– Det ska i praktiken finnas en plan för avveckling, så att det är rimligt att behoven verkligen är tillfälliga när man ger ett tillfälligt bygglov. Det var på den biten som det stupade i Göteborg, förklarar hovrättsrådet Per Sundberg som deltog i Mark- och miljööverdomstolens beslut.

Han lägger till att "när det är så stora grundläggningsåtgärder, så är det inte säkert att det fungerar med tillfälligt bygglov", men han betonar också att en prövning förutsätter att kringboende överklagar kommunens bygglov "annars kan sådana här bygglov stå sig".

Gällande Bromma staplas nu överklagandena på hög.

– Kommunen ska bygga på gyttjig lera och måste påla tiotals meter ner. Det är helt orimligt på ett tillfälligt bygglov, hävdar Thomas Lindström.

Enligt Lena Karlsson som alltså samordnar satsningarna på modulkvarter i Stockholms stad, avvaktar kommunen nu med att gå vidare i Bromma, tills man vet om även Högsta domstolen tar upp fallet från Göteborg.

– Vi har ju tid på oss eftersom så många överklagar i Bromma, säger hon.

 

 


Gäst

#229

2016-07-08 10:08

Man ska inte vara nöjd däremot man ska försätta överklaga modulhus bygglov i Spångavägen/Bäckbornas .


Gäst

#230

2016-07-18 11:38

 Radio P1 Nyheter Kl:8  

Migrationsverket lägger asylsökandes modulhus på is

De modulhus som Migrationsverket planerat att bygga, tillsammans med kommuner runt om i landet, för att lösa bostadsbristen bland asylsökande, läggs på is. Det kan innebära ekonomiska förluster för kommuner som ligger långt framme med byggplanerna. 

Magnus Gustavsson, som är tillförordnad avdelningschef på Migrationsverket, förklarar orsaken till helomvändningen.

– Det är väl att frågan ska hamna på rätt myndighet. Jag tror att det är det man tittar på, säger Magnus Gustavsson på Migrationsverket.

– Så ni är fel myndighet för att bygga modulhus?

– Nja, fel myndighet, men Migrationsverket har inte som huvuduppgift att bygga. Det finns ju andra myndigheter som har den kompetensen, för att göra sådant.

– Men varför upptäcker ni det först nu?

– Det är väl först nu som vi börjar se frukten av det arbete som vi har gjort, för att lösa våra behov. Och det är först nu som frågan blir aktualiserad på det här sättet.

Ursprungligen förde Migrationsverket samtal med ett 70-tal kommuner om att bygga modulhus, som ett sätt att lösa bostadsbristen för de asylsökande.

Till sist kom man överens med en handfull av dem gå vidare och konkretisera planerna. Men för ett par dagar sedan kom ett brev till dessa kommuner.

Där förklarade Migrationsverket att man "pausar planerna".

Luleå kommun fick ett sådant brev, och Anna Lindh Wikblad, som är samhällsutvecklingschef där är både förvånad och besviken över beskedet.

– Ja, jag är förvånad, för vi hade ganska nyligen samtal med Migrationsverket som lät väldigt positivt, och den här avsiktsförklaringen har ju just precis, den här sommaren, antagits politiskt, så vi trodde nog att vi hade ett samarbete.

– Vi har lagt ner både tid och kraft och vi har sett det som en viktig del för att kunna jobba tidigt med integration och inkludering, att kunna börja redan under asyltiden, säger Anna Lindh Wikblad.

Luleå kommun drabbas inte ekonomiskt, förutom i form av den arbetstid som tjänstemän lagt ner på att planera projektet.

Men andra kommuner, som kommit längre i projekteringen kan även drabbas ekonomiskt. Det medger Magnus Gustavsson på Migrationsverket.

– Kommunerna har kommit olika långt, och utifrån det får vi göra en beredning kommun för kommun, och se vad vi kan göra.

– Så det finns kommuner som kan komma att drabbas ekonomiskt?

– Det kan det vara.

På Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, känner man inte till att Migrationsverket backat från planerna på att bygga modulhus för asylsökande.

– Vi har inte fått någon information till SKL om att Migrationsverket har gått ut med den här informationen till kommunerna. Men är det så, är det givetvis allvarligt om det får några ekonomiska konsekvenser för kommunerna, säger Ann-Sofie Eriksson som är sektionschef på SKL.

 

Börje

#231 Re:

2016-08-16 05:20

#230: -  

 För er vetskap sitter Alliansen och de rödgröna i detta nu och filar på ett lagförslag aom gör det omöjligt att överklaga placeringar för just flyktingboenden. 

Gäst

#232 DEMONSTRERA på riktigt

2016-08-24 18:05

Vi alla borde demonstrera på riktigt.

Sätta ut bilar, traktorer, långtradare som de gör i Frankrike.

Det blir ofta effektiva beslut till invånarnas fördel!

gäst

#233 Re: Re:

2016-09-01 12:19

#231: Börje - Re:  

 Och hur är det med gula husen i Vällingby alle? Det går rykten om dem.

Gäst

#234 Re: Bäckbornas väg

2016-11-10 14:21

#225: Gäst - Bäckbornas väg 

 Oro igen. Staden vill bygga sina moduler mot löfte om att de blir tillfälliga!!! Behövs duktiga motkrafter ige. Aldrig får det vara lugnt.