Rädda Åmåls Kulturliv! Rädda Kulturskolan Åmål!

Kontakta namninsamlingens skapare

Stänger insamlingen

2023-02-01 08:59:11

Hej!
Har valt att stänga insamlingen nu, då den ska lämnas vidare till politikerna.

Tusen tack för ert engagemang och för era namnunderskrifter.

Vad som händer framöver vet vi inte ännu, men vi håller så klart tummarna för att polikiterna lyssnar och tar sitt förnuft till fånga.

//Hanna


Kulturskolan Åmål

Ett besparingskrav på 500 000 kr i julklapp och nyårslöfte, det är vad Kulturskolan i Åmål fick 2022 av det nya politiska styret. Vill vi ha ett samhälle där kulturskolan bara är för de rikaste och i slutändan kanske inte finns kvar alls?

2023-01-13 15:06:23

Ett besparingskrav på 500 000 kr i julklapp och nyårslöfte, det är vad Kulturskolan i Åmål fick 2022 av det nya politiska styret. Vill vi ha ett samhälle där kulturskolan bara är för de rikaste och i slutändan kanske inte finns kvar alls?

Vad innebär detta besparingskrav i praktiken?
På grund av sparkravet kommer Kulturskolan Åmål behöva:

  • Återinföra, de sedan fem år borttagna, avgifterna
  • Lägga ned konstskolan i Fengersfors och en kompetent och engagerad högskoleutbildad lärare försvinner
  • Dra ned på musiklärartjänster
  • Dra ner på övriga driftskostnader  

Att införa avgifter kommer att ha stora konsekvenser för deltagandet i kulturskolan. Ju högre avgift, desto större elevtapp.
Vi räknar med ett elevtapp på ca 30% med samma avgift som fanns 2016 och ca 50% med högre avgift än 2016, efter en enkätundersökning som nuvarande elevers föräldrar fått göra.
Det blir även svårare att rekrytera nya elever om avgifter införs, så det totala elevantalet kommer att sjunka.
Därför måste avgiften hållas så låg som möjligt men med låga avgifter blir intäkten förhållandevis liten, vilket gör att andra större nedskärningar blir nödvändiga för att komma upp till en besparing på 500 000 kr.

Steg ett: ett trettiotal barn och ungdomar från 8-14 år tappar sin fritidsaktivitet.
Att lägga ned konstskolan är ett första steg att montera ned kulturskolan till att åter bli musikskola.
Barn och unga mister då en uttrycksform genom konsten och de som bor på landsbygden omkring Fengersfors kommer att drabbas hårdast av nedläggningen eftersom konstskolan är den enda kulturskoleaktivitet som finns i deras närhet.

Steg två: Ekande tystnad i påskparaden, på nationaldagsfirandet, på Ljusfesten och andra utåtriktade evenemang Åmåls kommun arrangerar.
Genom att skära ned på musiklärartjänster så att personalstyrkan blir mindre kommer vissa instrumentgrupper att försvinna och de elever som spelar dessa instrument måste sluta eftersom varje lärare är specialist på sitt område.
Detta, liksom elevtapp pga. återinförda avgifter, påverkar ensemblerna som är beroende av alla instrument för att fungera väl.
Med färre ensembler och färre lärare blir det svårare att medverka vid större evenemang i Åmål och det blir också svårare att göra egna större produktioner som t.e.x. julsagan där alla lärare är engagerade och 600 av Åmåls skolbarn kommer och tittar varje år.  

På längre sikt skapas klyftor och klasskillnader:
Vissa målgrupper riskerar att försvinna från kulturskolan, t ex barn till ensamstående eller nyanlända. Föräldrarnas ekonomi blir återigen avgörande för om barnen kan delta och de klasskillnader som under flera år arbetats bort inom kulturskolan skulle återuppstå.
Är ”att skapa större klyftor i samhället” något att jobba för år 2023?

Åmåls attraktivitet för barnfamiljer och kulturliv påverkas negativt och Åmåls kommuns nya slogan ”ett gott liv - idag och imorgon” skrattar invånarna rakt i ansiktet. Speciellt de mest ekonomiskt och socialt utsatta som kunde behöva ett tryggt sammanhang med skratt, musik, konst och glädje för att få ett gott liv idag och imorgon!


Kulturskolan Åmål



Dela denna namninsamling

Hjälp den här namninsamlingen att få fler underskrifter.

Hur sprider man en namninsamling?

  • Dela namninsamlingen på din Facebookvägg och i grupper som rör ämnet för din namninsamling.
  • Kontakta dina vänner
    1. Skriv ett meddelande där du förklarar varför du skrev på namninsamlingen, då människor är mer benägna att skriva på om de förstår hur viktig frågan är.
    2. Kopiera och klistra in namninsamlingens webbadress i ditt meddelande.
    3. Skicka meddelandet via e-post, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram och LinkedIn.