Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!

Kontakta namninsamlingens skapare

Demonstrationer och fortsatta beslut om utvisningar

2022-08-10 12:07:18

Migrationsverket och domstolarna fortsätter fatta beslut om utvisning av kvinnor, flickor, män, pojkar. Ett återkommande argument är "du kan anpassa dig till lokala kulturella seder och bruk" - dvs. till talibanernas seder och bruk. Kvinnor ska sätta på sig burka, stanna inne och acceptera misshandel och våldtäkter inom äktenskapet. Flickor ska acceptera att bli tvångsgifta med en dubbelt så gammal man. Pojkar ska se på hur deras mammor och systrar behandlas. Fäder, makar, bröder ska se till att deras döttrar och hustrur följer seder och bruk - annars är det de som får spö. 

Media har faktiskt börjat uppmärksamma den här situationen.

Civilsamhällets landrapport om Afghanistan sommaren 2022 är framtagen för att ge Migrationsverket lite färskare landinformation än de verkar ha. Den kan vara användbar även för juridiska ombud och andra som hjälper flyktingarna.

Demonstrationer. Det är nu ett år sedan talibanerna tog över makten i Afghanistan. Detta uppmärksammas med flera demonstrationer: En i Göteborg 13 augusti, två i Stockholm 14 augusti och en den 15 augusti. Lördag blir det även demonstration med svarta paraplyer i Malå och kanske på andra håll.

Hemsidan innehåller mycket material. På datorn ser man i högerspalten de olika etiketterna för artiklarna och sökfunktionen. Det gör det lättare att hitta det man önskar.

Valet. Glöm inte att kolla vilka partier som är positiva till flyktingar. De flyktingar som bott i Sverige minst tre år i följd med uppehållstillstånd har rätt att rösta i kommunal- och regionval. Uppmuntra dem! Diskutera de olika partierna!

Den här fina bilden är gjord av en döv kvinna, Argavan Rawak, som varit i Sverige några månader.

Kvinnors_nätverk.jpg


Ingrid Eckerman

Avslagen fortsätter!

2022-06-13 18:52:38

Migrationsverket fortsätter att ge avslag till afghanska medborgare som söker skydd i Sverige.

Två argument används:

- Afghanistan är mer säkert nu än före augusti 2021, också för hazarer.

- Kvinnor och familjer kan anpassa sig efter lokala, dvs. talibanernas, kultur och seder. 

Det finns mycket att säga om detta. På hemsidan https://stoppautvisningarna.blogspot.com/ finns en rad faktaartiklar om olika ämnen. Jag har också gjort en sammanfattande artikel med länkar till faktaartiklarna https://stoppautvisningarna.blogspot.com/2022/06/politiker-kortfattat-om-afghanistan.html 

Vi tror att det idag finns cirka 6 000 barn, tonåringar, unga vuxna, medelålders afghaner utan uppehållstillstånd i Sverige. Det är en liten mängd jämfört med de kanske 60 000 ukrainare som väntas. Att ge dem uppehållstillstånd skulle undanröja problem för alla partier.

SPRID, SKRIV! Skicka in insändare till tidningar. Kontakta din lokala radio- eller TV-kanal. Skriv till riksdagspolitikerna (fr.a. S, C, L) https://riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/ och dina lokala politiker. Skriv med egna ord eller kopiera från artiklarna på hemsidan. 

Den stora saknaden är en installation på Mynttorget i Stockholm (mellan Riksdagshuset och Slottet) 20-22 juni, kl 12-18 varje dag. Kom gärna dit! Det är konstnären Marit Törnqvist som står för den. På måndagen kl 15-17 blir det invigning med tal av kändisar. Läs mer:

https://www.mynewsdesk.com/se/ingrid-eckerman/pressreleases/den-stora-saknaden-paa-mynttorget-20-22-juni-3188275 

https://www.mynewsdesk.com/se/ingrid-eckerman/pressreleases/internationella-flyktingdagen-2022-jan-eliasson-inviger-installationen-den-stora-saknaden-paa-mynttorget-i-stockholm-3187590 


Ingrid Eckerman

Ge mig en STOR födelsedagspresent!

2022-02-06 23:03:16

Jag, dvs. Ingrid Eckerman, fyller snart 80 år. Jag behöver ingenting. Men det finns många som behöver mat, kort till kollektivtrafiken så de kan ta sig till platser där mat delas ut, kanske något klädesplagg. Stöttepelaren - stödförening för ensamkommande barn och ungdomar har varit tvungen att dra ner på bidragen då inkomsterna minskat samtidigt som behoven - fortfarande - ökar.

Så snälla - ge mig en STOR födelsedagspresent! Dvs. ge MÅNGA bidrag till Stöttepelaren!
Swish: 123 583 19 04
Bankgiro: 5228-2381

qr_Stöttepelaren1.png

Den onödiga flyktingkrisen - rättssäkerheten, civilsamhället och flyktingarna 2015 - 2022

Boken på inte mindre än 528 sidor kom ut i oktober. Med förbeställningar och försäljning på de många boksläppen gick första upplagan på 600 ex åt, och redan i november fick vi beställa fler böcker. Boken har väckt intresse bland "de våra" och andra inblandade personer, men tyvärr inte märkts i media. Den har fått god kritik, bland annat av Bibliotekstjänst. 

Kanske vet du någon som "behöver" boken? En politiker? En beslutsfattare?
Eller vill du ordna en föreläsning, en författarträf på biblioteket?
Kontakta oss gärna på info@onodigaflyktingkrisen.se

Boken köps bäst hos Stöttepelaren www.stottepelaren.se eller butik@stottepelaren.se

Du kan också läsa den på hemsidan som kapitel för kapitel, eller ladda ner den som pdf. https://onodigaflyktingkrisen.se/ 

Hälsningar

Ingrid Eckerman
Grundare av Stoppa utvisningarna till Afghanistan!
Redaktör för Den onödiga flyktingkrisen

 


Ingrid Eckerman

Boksläpp "Den onödiga flyktingkrisen" på fem orter

2021-10-06 13:21:54

Flyktingbokenomslagnyttlow_Beskuren_fram_o_bak_liten.jpg

Till alla medkämpar!

Välkomna till boksläpp av ”Den onödiga flyktingkrisen”!

Boken Den onödiga flyktingkrisen – rättssäkerheten, civilsamhället och flyktingarna 2015 – 2021 kommer ut i mitten av oktober. Vi planerar boksläpp på fem platser:

 • Stockholm (Haninge) måndag 25 oktober
 • Göteborg söndag 31 oktober
 • Umeå lördag 13 november
 • Malmö – Lund vecka 45
 • Norrköping vecka 47

Mer information i kalendariet https://onodigaflyktingkrisen.se/2021/09/10/kalendarium/ 

Boken är civilsamhällets genomlysning av samhällets hantering av ”flyktingkrisen” 2015 och dess konsekvenser. Vi är mer än 50 författare och illustratörer som tillsammans har skapat ett starkt dokument – 528 sidor med analyser och vittnesmål från civilsamhället och flyktingarna själva. I bifogad fil finns omslagstexter, innehållsförteckning och författarpresentationer. På hemsidan finns kompletterande material. https://onodigaflyktingkrisen.se/

Boken, liksom temanumret av Ordfront Magasin, köps bäst från Stöttepelaren – stödförening fr ensamkommande barn och ungdomar https://stottepelaren.se/ eller butik@stottepelaren.se.  

Hjälp till att sprida informationen om boken! Köp ett ex till ditt lokala bibliotek, erbjud författarträff. Ge ett ex till någon intresserad politiker eller journalist. Ordna kaféafton med din lokala organisation. Dela ut flygblad.

Vill du ha power point-bilder eller flygblad så hjälper vi i redaktionen till. Vi medverkar också gärna i massmedia, helst tillsammans med andra medkämpar.

Texterna visar vad som har skett sedan 2015: En förskräckande rättsosäkerhet i själva asylprocessen i alla instanser, dvs. Migrationsverket, migrationsdomstolarna och migrationsöverdomstolen. Återtraumatisering av ensamkommande barn och ungdomar genom flyttningar, förlängd asylprocess och avslag. Systematiska brott mot konventionen om mänskliga rättigheter liksom mot barnkonventionen. Sekundär traumatisering bland hjälparna som maktlösa åsett hur deras bonusbarn och vänner hanterats. Minskad tillit till politiken och rättssystemet från alla berörda.

Vi har gjort den här boken för att ingen ska kunna säga ”vi visste inte”. Alla berörda, riksdagsledamöter, ministrar, myndighetspersoner med flera, får nu möjligheten att sätta sig in i hur verkligheten ser ut.

Vi anser att denna flyktingkris var onödig: Om den tillfälliga lagen inte gällt retroaktivt. Om vi på ett humant sätt tagit hand om dem som redan kommit innanför våra gränser. Om de många ensamkommande barnen fått sina uppehållstillstånd tidigt. Om vi i civilsamhället hade getts en chans att jobba med integration i stället för med livräddande insatser.

Följ oss på facebook! https://www.facebook.com/onodigaflyktingkrisen 

Redaktionskommittén
Ingrid Eckerman, Stoppa utvisningarna till Afghanistan!
Karin Fridell Anter, Stöttepelaren – stödförening för ensamkommande barn och ungdomar
Carin Flemström, Haninge frivilliga familjehem 
Solveig Freudenthal, Etikkommissionen i Sverige
Birgitta Göransson, Skyddsvärnet i Göteborg
Jan Stattin, Stoppa utvisningarna till Afghanistan!

Kontakt: Ingrid Eckerman info@onodigaflyktingkrisen.se  070 557 31 93    

OM3_2021_Omslag3.jpg


Ingrid Eckerman

Sista minuten-beställning av Den onödiga flyktingkrisen!

2021-09-08 14:16:19

Flyktingbokenomslag_frånMigra_4.8_beskuren_.jpg

I dagarna går manuskriptet till Den onödiga flyktingkrisen iväg till tryckeriet. I mitten av oktober finns den hos Stöttepelaren. Den kostar då 250 kr + porto. Ordfront Magasin nr 3, med samma tema, kostar 80 kr + porto.
https://onodigaflyktingkrisen.se/ 

Om du beställer och betalar före 15 september så slipper du betal porto! Då gör du beställningen till info@onodigaflyktingkrisen.se så får du en faktura med ordernummer. Glöm inte tala om till vilken adress den ska skickas. 

Vill du bidra till tryckkostnaderna?
Sätt in en slant på bankgiro 5289-2981, swish 123 364 87 14. Ev. överskott går till Stöttepelaren som också sköter ekonomin.

Hur är läget för de afghanska flyktingarna?

De har fått inhibition, dvs. de kan för närvarande inte utvisas, men de har inte fått uppehållstillstånd. Migrationsverket väntar på att läget ska stabiliseras, då ska de göra ett nytt rättsligt ställningstagande. Troligen måste alla söka igen, på sina individuella skäl. 

De som Migrationsverket anser är i asylprocess har möjlighet att få dagersättning och tillstånd att arbeta. Övriga får klara sig bäst de vill. Det gäller t.ex. de som varit utomlands och de som haft uppehållstillstånd tidigare (t.ex. enligt gymnasielagen). Antalet som saknar försörjning ökar hela tiden. Vi räknar med att det finns 4 000 - 6 000 f.d. ensamkommande unga, flera hundra barn med sina föräldrar och ett okänt antal vuxna. 

GLÖM DÄRFÖR INTE STÖTTEPELAREN! Många papperslösa får hjälp med mat och någon gång ett klädesplagg eller en natt på vandrarhem. Bli gärna månadsgivare!
Swish: 123 583 19 04
Bankgiro: 5228-2381
Bankkonto: SEB 5368 11 065 76 för stående överföringar

Två saker fortsätter vi kämpa för:
1. Uppehållstillstånd för alla afghanska medborgare
2. Försörjning av alla som fått inhibition 

Hälsningar
Ingrid Eckerman
Grundare av nätverket Stoppa utvisningarna till Afghanistan! (tidigare Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!)


Ingrid Eckerman

Beställ "Den onödiga flyktingkrisen"!

2021-06-07 18:38:06

facebook21.jpg

Dags att beställa Den onödiga flyktingkrisen!

Fram till 15 september bjuder vi på portokostnaden när du köper temanumret av Ordfront Magasin nr 3-2021 eller förbeställer boken Den onödiga flyktingkrisen – rättssäkerheten, civilsamhället och flyktingarna 2015-2021.

Beställningen görs till info@onodigaflyktingkrisen.se. Ange vad du beställer plus den adress dit du vill ha försändelsen. Du kommer att få ett ordernummer samt det bankkonto dit pengarna ska skickas.

Priset för Ordfront Magasin nr 3 är 80 kr inklusive porto. Den kommer inom 1-2 veckor från det att pengarna är oss tillhanda. Numret är späckat med intressanta debatt- och faktaartiklar om den lågintensiva kris som pågått sedan flyktingströmmen 2015.

En förbeställd bok kostar 210 kr inklusive portot. Den kommer ut från förlaget i oktober. Innehållet kan du se på hemsidan www.onodigaflyktingkrisen.se.

OM3_2021_Omslag.jpg

 


Ingrid Eckerman

Nytt bokprojekt: "Den onödiga flyktingkrisen"

2021-04-29 19:25:53

Hej, alla 11 000 undertecknare av detta upprop!

Kampen går vidare. Nu i form av bokprojektet "Den onödiga flyktingkrisen - rättssäkerheten, civilsamhället och flyktingarna 2015-2021". Projektet består av:

- En hemsida där alla bokens kapitel läggs ut plus lite annat material. https://onodigaflyktingkrisen.se/ .

- Ett temanummer av Ordfront Magasin, som kommer ut i juni. Vi bidrar med flera debattartiklar.

- En tryckt bok som kommer ut på Migra förlag i höst. 

Syftet med boken är framför allt att ingen ska kunna säga "det visste jag inte!" Kanske kan den få en liten påverkan på den kommande lagstiftningen. 

DETTA KAN DU GÖRA:

Boken behöver bli känd!

 • Lägg ut den på sociala media.
 • Gör insändare och berätta om den. Skriv gärna personligt om något i boken som du berörts av. 
 • Kontakta dina lokala media, informera dem om boken och varför du tycker den är bra.
 • Ring P1 och berätta vad du tycker om boken. https://sverigesradio.se/artikel/348111 
 • Använd den i undervisning och studiecirklar.
 • Kanske har du andra idéer?

Vill du bidra till tryckkostnaderna?
Sätt in en slant på bankgiro 5289-2981, swish 123 364 87 14 (Den onödiga flyktingkrisen).
Ev. överskott går till Stöttepelaren som också sköter ekonomin.

KONTAKT sker bäst via info@onodigaflyktingkrisen.se eller via formuläret under "kontakt" på hemsidan.


Ingrid Eckerman

Skriv till politiker och regeringen om utvisningarna nästa vecka!!!

2020-12-10 17:28:38

Det verkar inte ha gått fram till riksdagspolitikerna att vi är många som är emot tvångsutvisningarna till Afghannistan som förväntas äga rum tisdag 15 december. Kan du hjälpa till att skriva?

Du kan hänvisa till att sju organisationer har skrivit till Afghanistans flyktingminster för att få honom sätta stopp. 
https://stoppautvisningarna.blogspot.com/2020/12/tvangsutvisningarna-till-afghanistan.html 

Börja med några ministrar. Glöm inte skriva deras namn i ämnesraden + i början av brevet.

Morgan Johansson ju.registrator@regeringskansliet.se 

Mikael Damberg ju.registrator@regeringskansliet.se 

Ann Linde utrikesdepartementet.registrator@regeringskansliet.se 

Åsa Lindhagen arbetsmarknadsdepartementet.registrator@regeringskansliet.se 

Stefan Löfven sb.registrator@regeringskansliet.se 

Fortsätt gärna med riksdagspolitiker. Välj gärna socialdemokraterna och centerpartiet i första hand. 
https://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/?typeoflist=valkrets&valkrets=blekinge+l%C3%A4n

 

 


Ingrid Eckerman

Stöttepelaren på Youtube + Sorgens dag 24 november

2020-11-06 18:39:32

1. Stöttepelaren får in för lite pengar. Det är i princip tomt i kassan. Nu försöker vi sälja gåvokort och böcker till jul. www.stottepelaren.se 

Vi har också startat en youtube-kanal. Om den får 1000 prenumeranter kan vi få pengar från youtube. 
https://www.youtube.com/channel/UC5qUp9BQ-OCYnWV2_7YvbqA 

 

Swish: 123 583 19 04
Bankgiro: 5228-2381
Bankkonto: SEB 5368 11 065 76 för stående överföringar

2. LÅT DEM STANNA! SORGENS DAG 24 NOVEMBER

Tala om för politikerna vad du tycker om flyktingpolitiken!
 
Den 24 november 2015 presenterade Stefan Löfven (s) och Åsa Romson (mp) den tillfälliga asyllagen som kom att gälla retroaktivt från just denna dag. Tanken var andrum, ordning och reda.
 
Tillsammans med andra ändringar av lagar och regler medförde den oordning och oreda. Dessutom andnöd både för oss hjälpare och de asylsökande själva.
 
Ett nytt förslag till asyllagar har tagits fram som ska gälla från 20 juli 2021. Det kommer inte att innehålla några lättnader för dem som nu finns i vårt land.
Just nu håller alla på att skriva remissvar, dvs. tala om vad man tycker om förslaget. Svaren ska vara inne före 7 december. Därefter kommer det slutliga förslaget att formas. I vår röstar riksdagen om det.
 
FÖRSLAG
- Gör en stor eller liten manifestation utanför ditt kommunhus den 24 november, eller nära den dagen. Kanske är ni sorgklädda.
- Gör ett event i Facebook. Dela det i gruppen För en mänsklig flyktingpolitik 2020! Använd den loggan om ni vill. Om det inte fungerar så kontakta Ingrid Eckerman på messenger (PM).
https://www.facebook.com/groups/forenmanskligflyktingpolitik 
- Fota eller spela in och rapportera vad ni gjort i För en mänsklig flyktingpolitik 2020!
- Skriv insändare i lokaltidningen
- Kontakta lokalradio och lokal-TV
- Dela ut flygblad med dina/era krav. Glöm inte kontaktperson och kontaktuppgifter
 
Ni bestämmer själva vilka krav ni vill driva. Här är några förslag:
- Permanent uppehållstillstånd för alla asylsökande som kommit till Sverige och deras barn, såvida de inte dömts till utvisning enligt svensk brottslagstiftning.
- Permanenta uppehållstillstånd för afghanska medborgare / ensamkommande barn oavsett nationalitet / dem som varit en viss tid i Sverige / den som sökte asyl före eller ett visst datum / ... (välj själv).
- Återinförande av särskilt ömmande skäl för alla – i vilket fall som helst för barn. (Det är mildare än synnerligen ömmande skäl.)
- En rättssäker asylprocess – gäller Migrationsverket och domstolarna.
- En rättssäker åldersbedömning. Migrationsverket ska göra en samlad bedömning!
- Gör det lättare för anhöriga att komma hit!
Här finns förslaget till ny lag.
Eventuellt kommer lättnader för studerande enligt NGL läggas till, men det är än så länge oklart.
 
Bilden kan innehålla: text där det står ”För en mänsklig flyktingpolitik 2020! Sorgens dag 24 november Vandringen fortsätter RM 1ก pa Facebook”

Ingrid Eckerman

Artikeln från hjälparna äntligen publicerad!

2020-10-14 21:58:24

En förkortad version av den text ni skickade till riksdagsledamöterna har publicerats av UNT i nät upplagan.
https://unt.se/nyheter/artikel/wjv7e37j 

Den långa versionen är publicerad på hemsidan, med namnen på de 74 organisationer och grupper som undertecknat den.
https://stoppautvisningarna.blogspot.com/2020/10/till-alla-riksdagsledamoter-70.html 

En annan artikel som lagts på hemsidan handlar om utredningen av medicinska åldersbedömningar.
https://stoppautvisningarna.blogspot.com/2020/10/medicinska-aldersbedomningar-regeringen.html 

Och en handlar om det dyra och ineffektiva återvändaravtalet.
https://stoppautvisningarna.blogspot.com/2020/10/atervandaravtalet-mellan-sverige-och.html 

Sprid gärna dessa texter! I facebook, twitter, instagram om ni är där. Eller till tidningarnas tips-funktioner. Skriv insändare. Etc etc!

Tack för vad ni gör! Vi vinner myrsteg, men många myrsteg leder en liten bit framåt. 

 

 


Ingrid EckermanDela denna namninsamling

Hjälp den här namninsamlingen att få fler underskrifter.

Hur sprider man en namninsamling?

 • Dela namninsamlingen på din Facebookvägg och i grupper som rör ämnet för din namninsamling.
 • Kontakta dina vänner
  1. Skriv ett meddelande där du förklarar varför du skrev på namninsamlingen, då människor är mer benägna att skriva på om de förstår hur viktig frågan är.
  2. Kopiera och klistra in namninsamlingens webbadress i ditt meddelande.
  3. Skicka meddelandet via e-post, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram och LinkedIn.Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...