Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!

Kontakta namninsamlingens skapare

Demonstrera på söndag 18 februari!

2018-02-15 12:39:10

storyposter_preview2.png

 

I helgen kommer Afghanistans president besöka Tyskland. I samband med detta ordnas demonstrationer över hela Europa.

I Sverige blir det en demonstration (Simrishamn) på lördag 17 februari, och sex stycken på söndag 18 februari: Stockholm, Göteborg, Kalmar, Östersund, Boden och Luleå. Mer info nedan! 

Låt oss gå man ur huse! Låt oss alla komma till någon av dessa platser!

Pressmeddelande

Hemsidan

 
GÖTEBORG
Vi möts vid Stigbergstorget 13:00 och går sedan samma väg som spårvagn 3 till Gustav Adolfs torg.
Arrangör: Unga för amnesti Göteborg och Sittstrejken i Göteborg
 
SIMRISHAMN
Obs lördag 17 februari kl 11 på Stortorget
https://www.facebook.com/search/str/stoppa+utvisningarna+simrishamn/keywords_search  
 
KALMAR
Vi samlas på Stortorget 12.45 och tågar till Larmtorget där vi uppmärksammar situationen med tal och musik.
Arrangör: Ung i Sverige Kalmar
https://www.facebook.com/events/181644192596083/
 
STOCKHOLM - UPPSALA
Sergels torg 12-13.30
Arrangörer: Elever mot utvisningarna, Ung i Sverige #ungisverige och Vi står inte ut #vistårinteut.
Stöttepelaren och Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar! kommer att närvara.
https://www.facebook.com/events/166678930624442/?ti=icl
 
ÖSTERSUND
Stortorget kl 14
https://www.facebook.com/events/344154009401311/ 
 
LULEÅ
Södra hamn kl 13-15, på isen
https://www.facebook.com/events/160134387972995/ 
Arrangör: Låt oss leva - Ung i Sverige Luleå
 
BODEN
Torgmöte, Medborgarplatsen 13-14
https://www.facebook.com/events/571861869814836/
Arrangör: Låt oss leva Boden
 

Ingrid Eckerman

Kommentarer (0)

Skriv till politikerna om åldersbedömningarna!

2018-01-23 22:52:58

På Rättsmedicinalverket har man bara talat om att kvaliteten i att bedöma knäleder på bild, om de är mogna eller ej, är hög. 

Men man har inte försökt övertala oss om att man vet hur gamla ungdomar med mogna knäleder är. Och det är just det som är problemet. Kan de mogna tidigt hos vissa ungdomsgrupper, sent hos andra?

HJÄLP TILL! Skicka brev till riksdagsledamöterna. Här hittar du en mall som handlar just om åldersbedömningarna. Du kan ta bort och ändra så du tycker att du kan stå för innehållet.

I första hand bör (s), (l) och (c) få brev. Därefter (mp) och (v). Jag är tveksam om vi ska ödsla kraft på (m) och (sd). Men det kan vara bra att de får kunskapen. 

https://signby.me/se/stoppa-aldersbedomningarna


Ingrid Eckerman

Kommentarer (3)

Kampanj om förslaget till gymnasielag!

2018-01-03 23:10:08

Kampen går vidare!

Vi har skrivit ihop ett pressmeddelande om vad vi anser behövs för att det nya förslaget till gymnasielag verkligen ska gälla flera tusen ungdomar. 

Detta vill vi ha spritt till alla politiker, tidningar, TV- och radiokanaler etc. Jag kopierar texten nedan, så du kan lägga in den i ett e-brev och skicka till t.ex. en insändarspalt. 

Du kan också skriva personliga brev till riskdagsmännen genom att gå in på den här sidan. Där finns en mall, och du hittar lätt fram till riksdagsmännens e-adresser. https://signby.me/se/gymnasielagen-for-ensamkommande-

Vill du ha texten som wordfil eller pdf så skriv till mig ingrid.eckerman@gmail.com

 

Insändare till …

Namn …

Adress …

E-post …

Telefon …  

Gymnasielagen för ensamkommande måste bli bättre!

Från nätverket Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar! vill vi framföra vårt tack till Miljöpartiet som kämpat hårt för att få Socialdemokraterna att gå med på en överenskommelse med syftet att flera tusen ensamkommande ungdomar över 18 år ska få stanna i Sverige.

Vi välkomnar denna möjlighet, men anser att syftet bättre uppfylls om ”övriga skyddsbehövande” och asylskälen ”synnerligen (eller särskilt) ömmande omständigheter” återinförs i den tillfälliga lagen från 2016.

Den nya gymnasielagen har ännu bara presenterats i en preliminär form. Det slutliga förslaget planeras läggas fram till riksdagen i mars månad.

För att lagen verkligen ska ge många ensamkommande en ny chans behöver följande förutsättningar gälla: 

- Väntetiden 15 månader räknas från den dag då den asylsökande anlände till Sverige tills dess att Migrationsverkets beslut vunnit laga kraft, dvs. tills Migrationsöverdomstolen fattat beslut.

- Lagen gäller oavsett om den ensamkommande var under eller över 18 år vid beskedet om avslag.

- Den tillfälliga lagen ska i detta hänseende inte gälla retroaktivt. De som kom innan den trädde i kraft, dvs. före 20 juli 2016, ska omfattas av den nya gymnasielagen.

- Utvisningarna av ensamkommande ungdomar stoppas omedelbart för att de som kan komma att omfattas av lagen ska finnas kvar i Sverige när den börjar gälla. Inga utvisningar sker innan lagen har prövats i verkligheten.

- De unga ska kunna bo kvar på den ort där de gått i skola om de så önskar.  

Dessutom bör den tillfälliga lagen omprövas till sommaren 2018, såsom planerats.

Nätverket Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar! har 20 000 medlemmar. Nätverket stod bakom Flyktingarnas dag 25 november 2017 och har startat insamlingsföreningen Stöttepelaren – stöd för ensamkommande barn och ungdomar.                       


Ingrid Eckerman

Kommentarer (1)

Flyktingarnas dag - Medborgarplatsen 25 november kl 14-17

2017-11-22 18:50:36

Hej alla 9 500 undertecknare!

På fredag är det två år sedan Stefan Löfven och Åsa Romson presenterade den nya lagen. Detta högtidlighåller vi på Medborgarplatsen i Stockholm lördag 25 november kl 14-17. Vi behöver vara MÅNGA där! Sängplatser kan ordnas.

Kan du inte komma så kan du ändå stödja manifestationen med ett ekonomiskt bidrag. Du hittar det på hemsidan https://flyktingarnasdag.blogspot.se/ under fliken "insamling av pengar".

Efter manifestationen har vi en svensk-afghansk fest. På söndagen finns möjlighet att äta frukost tillsammans med andra aktivister. Se hemsidan!

Vill du ge mer långsiktigt stöd till t.ex. papperslösa ungdomar så kan du bli medlem och månadsgivare i Stöttepelaren http://stottepelaren.se/.  

flykting-solidaritets-demonstration_60_kB.jpg     


Ingrid Eckerman

Kommentarer (5)

Bidra ekonomiskt till de ensamkommandes uppehälle!

2017-10-19 22:25:53

Kära över 9000 undertecknare av uppropet Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!

Vi kämpar fortfarande. Migrationsverket har just erkänt att de fattat fel beslut i ärendet med de två bröderna, där den äldre synskadade begick självmord. Det gör att väldigt många har förstått att alla beslut de gör inte är rättssäkra. Den rapport med insamlade fall som #Vi står inte ut sammanställt bidrar också. 

BIDRA EKONOMISKT

Stöttepelaren är en insamlingsförening i samarbete med Stoppa utvisningarna. Genom att bli medlem, och gärna månadsgivare, kan man stödja de 18-åringar som blir av med sitt boende och sitt bidrag från Migrationsverket. De kan behöva advokat, bostad eller busskort. 

Medlemsavgiften är minst 200 kr. Ange din facebook-id så blir du inbjuden till en hemlig grupp där du kan följa föreningens arbete.

Bankgiro 5228-2381
Swish 123 583 19 04 
Bankkonto SEB 5368 11 065 76 (för månadsgivare)

www.stottepelaren.se 

SKRIV PERSONLIGA BREV

På signby.me finns nu fyra olika mallar - du hittar lätt det lilla pojkansiktet. Välj en mall, läs, ändra efter eget huvud och skicka till politiker - gärna socialdemokrater. 

FLYKTINGARNAS DAG 25-26 NOVEMBER

Den 24 november är det två år sedan Stefan Löfven och en gråtande Åsa Romson presenterade den tillfälliga asyllagen. Nu samlas vi i Stockholm!

Lördag 25 november kl 14-18 planerar vi en manifestation på Medborgarplatsen. Jag hoppas vi blir många! Praktiskt hjälp behövs både nu och under dagen. Samordning sker i facebook-gruppen Flyktingarnas dag 25-26 november.
Swisha bidrag till 070 557 31 93. Glöm inte tala om ändamål!

Lördag 25 november på kvällen blir det svensk-afghansk fest på en än så länge hemlig plats. Vi tänker oss afghansk mat, musik, dans. Biljettförsäljning sker i förväg. För dem med uppehållstillstånd minst 200 kr, student med uppehållstillstånd 100 kr, utan uppehållstillstånd 50 kr. 
Swisha till 070 557 31 93. Glöm inte namn och ändamål!

Söndag 26 november kl 9-13 blir det aktivistmöte med frukost (adress meddelas senare). Självkostnad 50 kr eller mer.
Swisha med namn och ändamål till 070 557 31 93.  

Eventuellt överskott av detta evenemang går till Stöttepelaren.  

 Ingrid Eckerman

Kommentarer (3)

Dags för ny brevkampanj!

2017-09-27 18:28:52

De afghanska ungdomarna mår allt sämre. De medicinska åldersbedömningarna gör att de flesta skrivs upp i ålder till 18 år, och av 18-åringar är det bara 5 % som får uppehållstillstånd. De vet alltså att chansen att de får stanna legalt är nära noll.

Ytterligare en ungdom har tagit livet av sig - en helt förskräcklig historia där både kommunen och Migrationsverket är skyldiga.

Ett brev har författats och ska skickas till alla riksdagsledamöter. Ni som vill hjälpa till: Skicka ett mail till Karin Fridell Anter karinfa@explicator.se och tala om vilka län ni önskar.  

Vill ni skriva personliga brev till politiker kan ni gå in på signbyme https://signby.me/se/stoppa-utvisningarna. Där finns en mall där ni kan ändra texten efter eget gottfinnande. Välj i första hand dina egna lokala riksdagsledamöter och/eller politiker.  

Fredag 24 november är det två år sedan Åsa Romson stod och grät vid Stefan Löfvens sida, när förslaget till ny tillfällig lag presenterades. Vi planerar då en demonstration på Sergels torg - Flyktingarnas dag. Vi hoppas att dessutom ordna någon form av möte lördag 25 november, med efterföljande fest (om vi får tag på lokaler - tipsa oss gärna!). Boka de dagarna!

På hemsidan finns alla de pressmeddelanden som sänts ut via MyNewsdesk, där de läses av 500 - 1000 personer. Där fyller jag också på med fakta av olika slag. https://stoppautvisningarna.blogspot.se/


Ingrid Eckerman

Kommentarer (5)

Skriv brev till politikerna!

2017-07-28 09:15:56

SKRIV BREV!

Vi har fått en ny migrationsminister med lokal erfarenhet - och troligen ganska hårda nypor. Om vi talar om de lokala effekterna av aktuell migrationspolitik kan vi kanske få henne att inse att den inte är bra. 

I den nya brevmallen har jag vänt på det hela: Jag ber politikerna vädja om att vi ska öppna våra hem för dem som nu blir hemlösa, med syftet att göra samhället tryggare. Här är det viktigt att nå lokalpolitikerna i kommuner och landsting, men även riksdagen eftersom de har en lokal förankring i botten. 

https://signby.me/se/inga-hemlosa-ungdomar-pa-vara-gator 

Den första brevmallen kan återanvändas många gånger, med olika undertecknare.

https://signby.me/se/stoppa-utvisningarna-till-afghanistan

Observera att i båda mallarna kan man ändra texterna.

 

MÅNGA SÄNGPLATSER BEHÖVS!

Kan du ställa upp med en säng-, soff- eller madrassplats, på kortare eller längre tid? I bästa fall kan den boende bidra med sina matpengar, 61 kr per dag. Kanske kan crowdfunding eller ideella organisationer bidra till omkostnaderna. Hör av dig! Jag lägger ut ev. erbjudanden i gruppen 18-åringar som behöver stöd.

 

AKTIVITETER

Aktiviteten är annars hög i Facebookgruppen Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar! liksom i andra närbesläktade grupper. Aktuellt är bl.a. att stopp tvångsutvisningen av kristne Narif. 

Vi har ytterligare två grupper: Vi som stödjer 18-åringar är till för dem som vill kunna diskutera och lära sig. 18-åringar som behöver stöd är till för att koppla ihop ungdomar med stödjare. Här behövs fler vuxna! 

Pressmeddelanden lägger jag ut på hemsidan. Här fyller jag också på med aktuellt och användbart material. Bland annat finns en sida om Migrationsverkets brister.

 

 


Ingrid Eckerman

Kommentarer (4)

ÄR DU LÄKARE? Ny facebookgrupp!

2017-06-12 09:34:12

Hej!

Det händer saker. En ensamutvisad ungdom har dödats i en av terrorattackerna i Kabul. Samtidigt mobiliseras arbetet i Sverige allt mer. Olika aktioner planeras.

MEN ....

- En av dem som tvångsdeporterades nyligen togs mer eller mindre direkt från psykkliniken till planet. 

- En psykiatrisk klinik släppte in Migrationsdomstolen för förhör av en suicidal patient.

Vi måste diskutera professionella frågor med varandra! Därför har jag skapat en ny facebookgrupp Läkare mot utvisningarna. Gå med där, bidra! Vi vet inte riktigt hur vi ska gå vidare, men alla idéer är välkomna.

https://www.facebook.com/groups/1423634234349353/ 

Vi kommer förstås att kolla att du är läkare. 

 

 


Ingrid Eckerman

Kommentarer (2)

Dela ut flygblad på nationaldagen! Skriv till Daniel och Victoria!!! Och dina lokalpolitiker!!!!

2017-06-05 06:45:34

Hej alla!

Utvisningarna fortgår, men det finns nu mer uttalade protester inom det socialdemokratiska partiet. 

DU SOM MEDBORGARE ÄR VIKTIG!!! Det är folkstorm som är viktig. Det är därför DU ska höra av dig!

1. I morgon är det nationaldagen. Ska du delta? En enkel åtgärd är att dela ut flygblad, eller lägga dem där det finns många människor. Ett flygblad finns på hemsidan (du måste först logga in med gmail-konto https://annotatepdf.appspot.com/#/edit/0B0FqO8XKy9NRb29JX2tpU1QtWTg) och i "filer" i facebookgruppen.   

2. Dina lokalpolitiker. Gå in på kommunens/landstingets/regionens hemsida och leta rätt på dem. Nästan alla har sina e-adresser utsatta. Skriver du ett pappersbrev så ännu bättre!!! Gärna handskrivet. 

Skriv personligt. Berätta om dina erfarenheter och dina tankar. Berätta om hur du tänker inför nästa val. 

Vill du göra det enkelt för dig kan du lägga in länkar till artiklar på hemsidan som du tycker är bra (i högerspalten kan du gå in på olika typer av artiklar) https://stoppautvisningarna.blogspot.se/ 

3. Varför inte skriva till prins Daniel och kronprinsessan Victoria? Om de utsätts för brevbombning kankse de förstår allvaret och på något sätt uttalar sig. De är bra människor. Det är personliga pappersbrev som gäller. Adressen är H.M. Konungens Hovmarskalksämbete, Kungl. Slottet, 107 70 Stockholm   http://www.kungahuset.se/kontakt.106.274e83ca152f441009139b1.html 

Till_alla_svenskar_flygblad_bildformat.jpg

 

 

 


Ingrid Eckerman

Kommentarer (3)

Läget för ungdomarna är mycket kritiskt!

2017-05-22 13:23:58

Ungdomarna har börjat ensamutvisas i stor skala. Polisen hämtar dem vid fejkade möten på Migrationsverket. De sätts i förvar på ett sätt som inte skett tidigare. Förslag har lagts att polisen ska kunna sätta barn i förvar - tidigare var det endast Migrationsverket. 

Det står alltmer klart hur urusla många utredningar har varit, inklusive schablonartade åldersuppskrivningar. Utredningarna är inte individuella. 

Ungdomarna mår allt sämre. Fler rapporter kommer om självskador mm. Samtidigt mår också de som finns runt omkring ungdomarna allt sämre. 

Vi tycks inte ha lyckats påverka någonting. Miljöpartiet är splittrat - stort uppslag i DN idag. Hur går det med regeringen om de väljer humanitetens väg? Blir det nyval? 

Vill du göra något?

Politikerna behöver veta att vi är MÅNGA! Individuella brev, många till många politiker av olika färg. Gå till din kommun, ditt landsting, och hitta adresserna. Skriv några rader om vem du är, varför du skriver och vad du vill. Sedan kan du lägga till länkar till några artiklar på hemsidan som du tycker är bra.

Här är några bra artiklar, men det finns många fler. I högerspalten kan du välja vilken sort du vill ha (debatt, ungdom mm.)

Roya till Sverige: "Varför gav dem mig hopp?"

Lisa: "Jag har börjat hata er med en intensitet som skrämmer mig"

Karin: "Jag kan bara inte förstå hur allt detta kan tillåtas fortgå"

Tio procent av åldersuppskrivna ungdomar får stanna!

Om vi inte lyckas åstadkomma tillräckligt stort tryck från väljarna så blir "Afghanutvisningarna 2016-2017" ett faktum. 


Ingrid Eckerman

Kommentarer (7)
Facebook