Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!

Kontakta namninsamlingens skapare

Skicka julbrev till riksdagsledamöterna!

2019-12-07 21:43:00

Här hittar du alla riksdagsledamöternas e-adresser:
https://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/

Här hittar du regeringen:
https://www.regeringen.se/sveriges-regering/

Berätta kort med egna ord om hur du känner inför de utvisningar som genomförs nu under advent. Berätta hur du upplever julen när du samtidigt tänker på de som har det svårt i Sverige, Frankrike, Afghanistan. Du kan också fråga politikerna om hur de själva känner inför julen. Det har ju varit både tidningsartiklar och TV-program om ungdomarna, så de vet ju. Skäms det något litet?

Du kan hänvisa till de två rapporter som just kommit:

Tankar om att återvända från Rädda Barnen.
https://www.mynewsdesk.com/se/radda_barnen/pressreleases/raedda-barnens-nya-rapport-i-afghanistan-riskerar-baade-flickor-och-pojkar-att-utsaettas-foer-grovt-vaald-hot-och-allvarlig-diskriminering-2949531

Child-sensitive return från UNICEF.
https://www.mynewsdesk.com/se/unicef_sverige/pressreleases/barn-som-ska-utvisas-faar-daaligt-stoed-2939876

Båda rapporterna kritiserar Sverige för att vi behandlar barn och unga så hårdhänt och ofta rättsosäkert. Vi bryr oss inte om hur de får det när de kommer till Afghanistan. Detta strider mot återvändaravtalet med Afghanistan.

Röda Korset, Rädda Barnen och UNICEF anser att ingen ska utvisas till Afghanistan. Det är för farligt där. Många andra länder, bland annat Frankrike, utvisar få till Afghanistan. De använder inte ”internflykt”, dvs. att man ska slå sig ner på en annan ort än där man själv (eller ens föräldrar) har bott tidigare, om den orten är för farlig.

Några siffror:

- Cirka 9 000 av de ensamkommande ungdomarna med afghansk bakgrund får inte uppehållstillstånd. Av dessa befinner sig kanske 2 000 i Frankrike, där de ofta bor på gatan. Cirka 7 000 är kvar i Sverige. En del av dessa går fortfarande i skolan.

- Ungefär 2 000 barn i familj har fått avslag. Familjerna lever ofta under existensminimum. Barnen har fått flytta och byta dagis och skola många gånger.

- Antal som deporterats till Afghanistan under 2019 blir högst 600.


Ingrid Eckerman

Skriv ännu fler brev till riksdagen!

2019-10-22 10:42:47

Vi har fått signaler att det är PERSONLIGA och KORTA brev från MÅNGA människor som berör politikerna. Inte massproducerade med samma text.

Så vi är tacksamma för fler brev! Du välja t.ex. riksdagspolitikerna där du bor, eller från ett visst parti - gärna Socialdemokraterna. I andra hand Centerpartiet och Liberalerna.

Har du läst någon bok om utvisningarna kan du skriva om den. Böckerna kan du köpa hos Stöttepelaren.
Stöttepelaren/böcker

På hemsidan finns det också berättelser som du kan skriva om. 
Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar! Du kan klicka på "Ungdomarna" i högerspalten så får du många sådana berättelser.

Är du med i facebook? Då kan du hitta berättelser där. 
Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!  
Vi står inte ut  

Svara inte på detta brev. Skriv i stället till ingrid.eckerman@gmail.com.


Ingrid Eckerman

Distansjobba för Stöttepelaren!

2019-10-12 08:25:33

Vi behöver hjälp att samla in pengar för Stöttepelaren!

Man kan hjälpa till på många sätt.

Just nu har vi en idé om att skicka ut kombinerade gratulations- och tiggarkort till personer vi tycker gjort något bra för de ensamkommande ungdomarna. Kanske du vet att rättsläkaren Fredrik Tamsen, som var den första att larma om de medicinska åldersbedömningarna, nu får en fin utmärkelse från Svenska Läkaresällskapet. 

Söttepelaren har också blivit godkänd som välgörenhetsförening i USA. Här finns möjlighet att hitta tänkbara givare, både enskilda personer och organisationer. 

Är du intresserad eller vill veta mer? Hör av dig till föreningens ordförande Karin Fridell Anter ordforande@stottepelaren.se.

Stöttepelaren samlar in pengar som hjälp till ungdomar som kommit till Sverige som ensamkommande asylsökande barn. Föreningens främsta målgrupp är barn och ungdomar från Afghanistan som är bosatta i Sverige och som inte omfattas av andra bidrag.

Nya hemsidan www.stottepelaren.se.

Läs om hur du kan stödja: https://stottepelaren.se/aktivera-dig/ 

Logga_3.jpg


Ingrid Eckerman

Skriv brev NU till riksdagsledamöterna!

2019-09-05 06:06:52

Tisdag 10 september öppnar riksdagen. Samma dag, på islams heliga dag Ashura, planeras en massdeportation (80 personer) till Afghanistan. Barnfamiljerna sittstrejkar på Norra Bantorget. Ett flertal aktioner äger rum på flera håll i Sverige veckan 7-12 september. Samtidigt blir det ännu farligarei Afganistan.

SKRIV TILL RIKSDAGSLEDAMÖTERNA! De viktigaste är s, mp, l, c, kd. Det gör ingenting om samma ledamot får fler brev. Glöm inte att sätta ditt namn under!

Här hittar du alla e-adresser: https://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/ 

Förslag till text: 

Till dig som ledamot av Sveriges riksdag​

Den 10 september ska du delta i riksdagens högtidliga öppnande. Denna dag är Ashura, en av islams allra heligaste dagar, och den internationella dagen för förebyggande av självmord. Medan du förbereder dig för konserten i Konserthuset kommer upp till 80 flyktingar mot sin vilja starta resan till Afghanistan; vissa drogade, med huva och handfängsel. Utanför förvaret bedriver aktivister civil olydnad. Från Norra Bantorget tågar afghanska barnfamiljer för att på Sergels torg protestera mot sina utvisningsbeslut.

Ashura är en sorgehögtid för shiamuslimer då man sörjer Muhammeds dotterson Hussein som dog martyrdöden vid Karbala år 680. Helgen högtidlighålls på samma sätt som den kristna långfredagen: Man klär sig i svart, arbetar inte, reser inte, roar sig inte, fastar. I stora processioner tågar man på gatorna. I moskén har man ceremonier där man slår sig själv på bröstet och även piskar sig på ryggen. Det är inte bara blodet som flyter från ryggarna som är rött. Det är en röd dag, och myndigheter, kontor mm. är stängda.

De flesta av våra flyktingar med afghanskt bakgrund är shiamuslimer, även om alla inte följer traditionerna så hårt. Att tvinga dem att resa på den dagen då de ska sörja i gemenskap är ändå något som måste betraktas som en kränkning av religionsfrihet och mänskliga rättigheter. Det är att inte låta dem utöva sin religion på det sätt de önskar, och de tvingas dessutom göra sådant som är "haram".  

Deportationen kommer samtidigt som det rapporteras om kraftigt ökat våld i Afghanistan. Talibanerna vill visa sin makt inför "fredssamtalen" med USA, som handlar villkoren för att USA ska dra sig ut ur Afghanistan. De vägrar att samtala med regeringen som de anser är illegal och tillsatt av USA. I stället tänker de sabotera presidentvalet den 28 september. Redan har regeringen fått stänga 2000 vallokaler i osäkra områden. 

Det finns risk att IS Khorasan (den afghanska grenen av IS) tar till ökat våld mot shiamuslimer just den 10 september. År 2018 tog man till extra säkerhetsåtgärder för att skydda shiamuslimerna. Hur ser Kabul ut den 11 september då flyktingarna landsätts på flygplatsen i Kabul?

Analytiker anser att det bara finns en utgång om USA minskar sina trupper: Talibanerna tar över, antingen i förhandlingar med regeringen, eller genom att öka stridandet. Resultatet blir återinförande av de mycket striktare reglerna för religion och kvinnors liv. Sharialagar införlivas i lagsystemet. 

En del av dem som ska deporteras är ateister, kristna eller hbtq. I Afghanistan tvingas de att dölja sin livsåskådning, religion eller sexuella läggning, vilket strider mot den konvention om mänskliga rättigheter som Sverige skrivit under. 

Med talibaner vid makten kan det blotta faktum att en kvinna varit i Europa ses som ett hedersbrott eftersom hon inte levt åtskilt från män. Risk för att hon blir stenad finns. För närvarande tar Afghanistan inte emot barnfamiljerna som i Sverige lever i limbo, på ett bidrag under existensminimum utan rätt att arbeta eller studera. I takt med att Migrationsverket lägger ner sina boenden får de med några dagars varsel flytta till en ny ort, med rätt att ta med sig 25 kg av sina under fyra år samlade tillhörigheter. Barnen får byta skola mitt i terminen. 

Det är nu tre veckor till presidentvalet. Den dagen, eller strax därefter, kommer vi att veta om våldet i Afghanistan har exploderat, eller om det finns tecken till att det lugnar ner sig. 


Ingrid Eckerman

Stöd barnfamiljerna på Norra Bantorget!

2019-07-18 18:33:38

Nu gäller det igen. På Norra Bantorget i Stockholm sitter sedan 9 juli ett 60-tal barn med föräldrar. De är desperata. De har fått tre avslag på sina asylansökningar. Det innebär att en trebarnsfamilj kan få leva på 4000 kr per månad för allt utom hyran. Samtidigt kan föräldrarna inte tänka sig att ta med sig sina barn till världens farligaste land. Där kan de hoppas på ett tält i ett läger för internflyktingar, med brist på vatten, mat, sjukvård, skola.

Att detta bryter mot barnkonventionen, som Sverige undertecknat och som blir lag 1 januari, står tydligt. Läs gärna bloggen Är det barnens bästa att skickas till Afghanistan?  

Barnfamiljerna på torget behöver nu mat, frukt, blöjor, kläder, sysselsättningsmaterial för barnen, mediciner. 

Är du i Stockholmstrakten så kom till Norra Bantorget! 

Demonstration lördag 20 juli. Samling på Norra Bantorget kl 17, avmarsch 17.30. Möte på Mynttorget kl 18, därefter troligen återtåg till Norra Bantorget. 

Ge gärna ett bidrag! Swish 123 280 00 01. Bankgiro 5049-0697. Refugees welcome Stockholm står för penninghanteringen.

Liv utan gränser Facebooksida

Stötta barnfamiljerna på Norra Bantorget! Facebookgrupp för praktisk hjälp och info

Tack för ditt stöd!

Ingrid Eckerman

(PS. Om jag hösten 2016 hade vetat vad detta skulle innebära hade jag kanske aldrig startat detta upprop ... I mitt hem har det blivit tyst och stilla efter de två åren med ungdomar och deras kompisar. Den som stod mig närmast är nu i Frankrike, med chans att få uppehållstillstånd där.)


Ingrid Eckerman

Omröstningsinsamling för Stöttepelaren + fyll riksdagsläktaren 18 juni!

2019-06-11 20:47:48

Hej alla undertecknare av Stoppa utvisningarna av Afghanska ungdomar!

Tisdag den 18 juni, på förmiddagen kommer Riksdagen att debattera och rösta om förlängning av den tillfälliga lagen - den som har ställt till dagens oordning och oreda.

1. INSAMLING Visa vad du tycker genom att skicka en liten eller stor slant till Stöttepelaren* senast söndag - skriv "PROTEST". 
Swish 123 583 19 04                  
Bankkonto SEB 5368 11 065 76 
Bankgiro 5228-2381 
* Förening som delar ut mat och busskort till behövande ensamkommande  http://stottepelaren.se/

2. RÖSTA ENLIGT DITT SAMVETE Jag hoppas att många skickat brev till riksdagsledamöterna om att de ska rösta enligt sitt samvete. 
https://stoppautvisningarna.blogspot.com/2019/06/riksdagsledamot-rosta-enligt-ditt.html

3. TORSDAG 13 JUNI KL 15.30-17 delar vi ut flygblad "Rösta enligt ditt samvete" till riksdagspolitiker på hemväg.

5. JÄRVADAGARNA 13-16 JUNI Där vore fint med flygbladsutdelningar. Ett litet gäng kommer lördag. Finns några som vill komma annan dag? Ring mig 070 557 31 93.

4. TISDAG 18 JUNI FRÅN KL 8 fyller vi riksdagsläktaren. Tag med guldtia till värdeskåpen. Handväskor och schalar är inte tillåtna. 

Vi ger inte upp kampen!


Ingrid Eckerman

Kampanj: Rösta enligt ditt samvete!

2019-05-22 10:26:00

Hej alla undertecknare av uppropet Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!

En del av er får brev för första gången. Jag hittade listan på 600 som glömt att titta efter bekräftelsebrevet, och dem kunde jag lägga till. 200 har skrivit sin e-adress fel, så de kommer aldrig med. 

1a. SISTA CHANSEN ATT PÅVERKA POLITIKER?

I mitten av juni ska riksdagsledamöterna rösta om förlängning av tillfälliga lagen. Migrationsverket säger att det blir mycket mer jobb för dem, handläggningstiderna kommer att bli ännu längre och rättsosäkerheten ökar ännu mer. Läs Migrationsverkets svar!

Om ömmande omständigheter och övrigt skyddsbehövande återinförs kan Migrationsverket ge uppehållstillstånd till bebisar, 106-åringar, svårt sjuka, ensamkommande från Afganistan m.fl. 

Om några riksdagsledamöter röstar nej, i enlighet med sitt samvete, ger det en signal till "de andra", till allmänheten och till oss. 

Skriv, ring, prata med så många riksdagsledamöter som möjligt! De lokala politikerna hittar du på partiernas lokala sidor. 

Nedan finns en flygbladstext och en längre text. Du kan använda dem. Flygblad finns i facebookgruppen under "flikar". Ta med dig till valstugor och kanske vallokalen! Skriv till ingrid.eckerman@gmail.com om du vill att jag ska skicka det. 

Här hittar ni e-adresser till riksdagsledamöterna partivis. https://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/
Längre ner på sidan kan du välja "valkrets" för att hitta dina lokala representaner. 

2. STÖTTEPELAREN BEHÖVER PENGAR!

Behoven verkar vara oändliga. Nya papperslösa ungdomar tillkommer allteftersom "barnen" fyller 18 år.  9000 ungdomar omfattas inte av nya gymnasielagen. De flesta blir kvar i Sverige. 

Skänk ett bidrag - bli gärna månadsgivare! Informera vänner och släkt. Ordna små insamlingar och kampanjer. Flygblad finns i Stoppas facebook-grupp. Skriv till ingrid.eckerman@gmail.com om du att jag ska skicka det.  

Swish 123 583 19 04                  
Bankkonto SEB 5368 11 065 76 
Bankgiro 5228-2381           
För betalning från utlandet:            
Iban-nummer SE2150000000053681106576 
Bic ESSESESS 

1b. FLYGBLADSTEXT OM SAMVETSRÖSTNING

Kommer ni riksdagsmän rösta enligt era samveten – eller följer ni partipiskorna?

I juni blir det omröstning i riksdagen om förlängning av den tillfälliga begränsningslagen, den som gör att barn, svårt sjuka, åldringar, ensamkommande utvisas till länder i krig och konflikt.

Kommer ni då, utan att närmare reflektera över frågan, följa partipiskan? Eller kommer ni att sätta er in i frågan och rösta enligt era samveten?

¤ Vi förväntar vi oss att du läser Migrationsverkets yttrande om förslaget till förlängning av den tillfälliga lagen. Där konstateras att arbetsbördan kommer att öka, väntetiderna förlängas och rättsosäkerheten bli ännu större. Är det acceptabelt, med tanke på dagens väntetider och rättsosäkerhet? Du vet kanske att regeringen vill ha en extra uppföljning av hur Migrationsverket hanterar både barn och konvertiter/ateister. Dessutom ska de medicinska åldersbedömningarna utredas.

¤ Vi förväntar oss att du som riksdagsman har en moralisk och etisk kompass. Du ska sätta dig in i frågorna och göra ett självständigt ställningstagande.

Vi vet att i varje parti finns enskilda ledamöter som är emot den nuvarande asyllagstiftningen. Vi hoppas att du visar ditt ställningstagande genom att rösta nej till förlängning av den tillfälliga lagen.  

Att enskilda riksdagsmän i olika partier öppet visar att de tycker att nuvarande asylpolitik är fel är en viktig signal till samhället. De främlingsfientliga förstår att slaget inte är vunnet. De som på olika sätt stödjer flyktingarna får äntligen ett visst erkännande. 

1c. LÄNGRE TEXT OM SAMVETSRÖSTNING

Tillfälliga lagen: Riksdagsmännen måste läsa Migrationsverkets remissvar och rösta enligt sina samveten!

Som väljare förväntar vi oss att de riksdagsmän vi röstat fram har en etisk och moralisk kompass. Låt oss nu göra allt för att våra politiker ska rösta enligt sina samveten! Vi vet att det finns motståndare till vår hårda asylpolitik i nästan alla partier. Det finns många som inte satt sig in i frågan utan följer det som bestäms av andra.

I mitten av juni ska riksdagsledamöterna rösta om en tvåårig förlängning av den tillfälliga asyllagen – den som har ställt till dagens oordning och oreda. Dock ska något fler få möjlighet till familjeåterförening.

Migrationsverket konstaterar i sitt remissvar att lagen kommer att ge en extra arbetsbörda med ytterligare förlängda väntetider som följd, och dessutom ökad rättsosäkerhet. Migrationsverket säger nej till förslaget.

Även lagrådet var emot den tillfälliga lagen, liksom de två gymnasielagarna – de är helt enkelt osedvanligt dåliga lagar som lämnar över tolkningsansvaret till de verkställande myndigheterna.

Några nej-röster ändrar inte utgången av omröstningen men är en kraftfull signal mot partierna, media, samhället. Vi hjälpare skulle känna mer tillit till det politiska systemet – det är i alla fall några som lyssnar på oss.

I april följde alla riksdagsledamöter partipiskan och röstade nej till amnesti för de ensamkommande (förutom Vänsterpartiet som väckt motionen).

Om den tillfälliga lagen upphör 20 juli 2019, vilket var den tidigare planeringen, så händer minst tre saker:

-          ”Övrigt skyddsbehövande” kommer tillbaka, vilket ger bland annat de ensamkommande ungdomarna och andra från länder som Afghanistan en ny möjlighet att söka och få uppehållstillstånd.

-          ”Ömmande skäl” kommer tillbaka, vilket ger Migrationsverket möjlighet att ge uppehållstillstånd för apatiska barn, svårt sjuka och 106-åringar.

-          Det blir möjligt att ge permanenta uppehållstillstånd direkt, vilket är bra för flyktingarnas hälsa och minskar jobbet på Migrationsverket.

Någon ny massinvandring är inte trolig eftersom Europas och Sveriges gränser nu är stängda. Dessutom har regeringen lyckats med sina signaler: det är klart för alla att Sverige är ett av de mest flyktingovänliga länderna i Europa.


Ingrid Eckerman

Bidrag till tryckkostnader? Uppropet ska lämnas till Morgan!

2019-03-24 16:17:50

På fredag 29 mars ska Christina Höj Larsen (v) ha en interpellationsdebatt med Morgan Johansson. Hon har lovat att lämna över upprop till honom. Det är många upprop han aldrig sett. Vi försökte få kontakt om få lämna över detta upprop vintern 2016-2017 men han svarade aldrig. 

Vi samlar därför in många upprop som överlämnas samtidigt. Det blir en del kostnader för tryck. I mitt kollektivhus kan jag skriva ut för 1 krona per sida. Detta upprop blir ca 550 sidor. Därtill kommer vårt Skiftes-upprop och några andra. Totala kostnaden blir nog över 1000 kr.

Vill du bidra till kostnaderna så swisha en slant till mig 070 557 31 93. Skriv "tryck" så vet jag vad det är. Skulle det bli för mycket så går överskottet till Stöttepelaren. 

 

0705573193

 

 


Ingrid Eckerman

Skicka nytt brev till politiker

2019-03-01 22:26:50

Hej, alla undertecknare av uppropet Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!

Utvisningar och deportationer fortgår. De som får stanna enligt nya gymnasielagen verkar vara närmare 6000 än 9000. Allt fler flyr vidare till Frankrike, med oviss utgång.

Den 22-24 mars har Socialdemokraterna en extrakongress i Örebro, med endast två ämnen på agendan. Det ena handlar om partiet som folkrörelse. Vi har skrivit ett brev just om folkrörelsen mot utvisningarna. Det är nu på väg ut till arbetarkommunerna och kongressombuden.

Vill du också skicka brevet till socialdemokratiska politiker? Det gör ingenting om de får samma brev från olika personer. Välj gärna dina "egna" i din kommun och landsting. Skicka gärna också till lokalmedia!

I så fall: maila mig på ingrid.eckerman@gmail.com så ska jag skicka brevet i word- och pdf-format. 

Brevet finns på hemsidan och som pressmeddelande


Ingrid Eckerman

Skriv nya brev till riksdagsledamöterna!

2018-10-24 19:45:54

Till alla som undertecknat uppropet Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!

Vi vet inte vilken regering vi kommer att få. Därför är det viktigt att påverka alla riksdagsmän nu så att de vet vad vi förväntar oss av dem. 

Ett nytt brev har utformats för att underlätta för dig. Du går in på länken, klickar på "skriv ett personligt brev" och välj vem du vill skriva till. Kolla sedan texten, gör kanske en ny inledning med dina egna ord. Skicka! Sedan kan du fortsätta med likadana brev så länge du har lust. Det tar inte lång tid att skicka 5-10 brev!

https://signby.me/se/nu-ar-det-nog

Läget ser ut så här idag:

- Afghanistan är nu farligt för alla och överallt. Detta framkom tydligt bland annat på konferensen How safe is Afghanistan?

- Minst 4000 ungdomar omfattas inte av nya gymnasielagen. Många är nu bostadslösa, även bland dem som omfattas. De bor hellre på gatan i Sverige än på gatan i Afghanistan. Stöttepelaren förmedlar viktiga pengar, men de räcker inte. Ge även du ett bidrag - bli gärna månadsgivare!

- Skandalen kring de medicinska åldersbedömningarna växer. Det står nu klart att de är långt ifrån tillförlitliga, och att Migrationsverket ställt alldeles för stor tilltro till dem då de åldersbestämt ungdomarna. Långt ifrån rättssäkert!


Ingrid EckermanDela denna namninsamling

Hjälp den här namninsamlingen att få fler underskrifter.
Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...

Facebook