Var är gymnastikhallen i Lund?

Till berörda politiker och tjänstemän i Lunds kommun,

Under flera år har Lugi gymnastik kämpat för en ny hall. Efter många diskussioner, brev, insändare, möten och manifestationer så fick vi äntligen veta att en hall skulle bli verklighet. Vi föräldrar och våra barn fick dels ett kvitto på att det faktiskt går att förändra ett till synes hopplöst läge, dels en känsla av att Lund är en stad som satsar på både kroppen och knoppen!  

Men nu plötsligt verkar det som om hallplanerna har stannat av. Har den hall som vi trodde skulle stå klar om ett par år förvandlats till ett luftslott? 

Just nu känner vi föräldrar och gymnaster oss besvikna, lurade och frustrerade. Vad händer egentligen med gymnastikhallen? Har ansvariga politiker och tjänstemän inte tagit vårt problem på allvar? Flera studier och rapporter visar hur viktigt det är med motion och rörelse. Ändå rör sig detta hallbyggande i en fart som är allt annat än acceptabel. Ser man bristen på vettiga gymnastiklokaler ur ett jämlikhetsperspektiv så framstår situationen nästan som bisarr. Här har vi mängder med gymnaster som vill träna och tävla på lika villkor. Som vill röra på sig och inte bara sitta framför diverse skärmar. Ändå väljer Lunds kommun att förhala hallbyggandet på ett sätt som inte skapar någon som helst trovärdighet. 

Vi vill att våra barn ska få träna och tävla på lika villkor. Vi tror att gymnastik är en lika viktig idrott som bollsporter och vi kräver att en sport som består av 80% tjejer skall ha samma möjlighet till utövning som de mer killdominerade sporterna. Vi vet att rörelse och motion är ovärderligt för våra barns mående. Det är oerhört ojämlikt att situationen fortfarande ser ut så här för Lugis gymnaster. Vi föräldrar ser tydligt hur Lugi gymnastik står för både bredd och spets. Lugi gymnastik har dessutom många medlemmar och många fina vinster i bagaget.   

  • Våra barn tränar i hallar som inte är anpassade för truppgymnastik
  • Våra barn kan inte träna fullt ut i Fågelhallen för att den är för kort och för smal och tävla där går inte.
  • Tiderna som våra barn blir tilldelade är i för små hallar och inte anpassade för friståendegymnastik/truppgymnastik
  • Våra barn blir ofta tilldelade sena tider
  • Våra barn är tvungna att bära och lyfta många och tunga redskap varje dag. Tidskrävande och slitigt för kroppen!
  • Våra tävlingsgymnaster tränar under förhållanden som inte skulle accepterats inom någon annan idrott. Beror detta på att det främst är flickor som utövar sporten? 
  • En hall, tack! Luftslott och visionära skrytbyggen klarar vi oss utan. Åk gärna på studiebesök till de orter som byggt fungerande hallar till sina gymnaster. Rörelse och motion handlar om mer än handbollshallar och fotbollsplaner.

Vi kräver svar och besked om tidsplan och projektplan för hallen.  

Vänliga hälsningar

Tina Tagestam Borgfors, mamma till Alice Borgfors i juniorlaget, och föräldrar till gymnaster i Lugi gymnastik