Stoppa utvisningen av dessa flickor som hotas av könsstympning

Fadern och invånare i en hel by kräver att döttrarna könsstympas. Mamman och de fyra
barnen flydde hit till Sverige för att förhindra denna omänskliga tortyr. I våras fick familjen, efter flera års väntan, avslag på sin ansökan om asyl. De bytte spår och modern fick arbetsuppehåll. Hennes två yngsta barn fick uppehåll som medsökande. De två äldre döttrarna, som under den långa väntan båda hunnit fylla 18, får inte stanna med sin mamma och småsyskon.
 
Migrationsverkets beslut splittrar familjen och skickar två unga kvinnorna rakt i
armarna på fadern som kräver att de könsstympas. Trots att det inte finns något juridiskt skydd, hållbart nätverk eller någonstans att ta vägen i hemlandet.
 
Det finns en lag om att utvisning inte får genomföras om det finns risk att utsättas för den tortyr som könsstympning innebär.

”Avvisning och utvisning av en utlänning får aldrig verkställas till ett land om det finns skälig anledning att anta att    

- utlänningen där skulle vara i fara att straffas med döden eller att utsättas för kroppsstraff, tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.” (Utlänningslagen kap 12, 1§) 

Trots detta menar Migrationsverket och domstolen att det är ok att utvisa dessa unga kvinnor som flytt sitt hemland för att undkomma den värsta formen av könsstympning, den faraoniska. Många dör av blodförlust eller infektioner efter ingreppet.
  
Vill du att kvinnor och flickor ska utsättas för detta? Vill du att Sverige ska vara en fristad för kvinnor och flickor som riskerar utsättas för könsstympning?

Hjälp oss att stödja dessa unga kvinnor och stoppa Migrationsverket från att begå ett
brott mot allt det vi i Sverige säger oss stå för. Hjälp oss visa att Sverige ska vara en
fristad för kvinnor som riskerar utsättas för omänsklig tortyr. Sprid vårt inlägg och vi
ber dig lägga till ditt namn till namninsamlingen.

Under början av april 2019 kommer vi att skicka namninsamlingen till Migrationsverket, berörd domstol samt politiker som ansvarar för den förda migrationspolitiken.

OBS! Om du skriver under så var noga med att svara på det bekräftelsemail du får. Annars blir din underskrift inte bekräftad och offentlig i listan!  (kolla skräpposten om du inte hittar det)

Läs om familjen i GP:s reportage from 05.00 den 16/3:  

https://www.gp.se/nyheter/västsverige/flydde-från-könsstympning-nu-utvisas-döttrarna-1.14020697

Här finns mer om könsstympning http://www.hedersfortryck.se/hedersfortryck/konsstympning/    


Katarina Petersén Nielsen och Katarina Hollertz    Kontakta namninsamlingens skapare