Nej till lättmargarin i skolan

I Karlstad kommun har det beslutats att ta bort det naturliga fettet i skolan, och endast servera lättmargarin till barnen. Barn behöver näringsrik mat med bra fett för att orka med skoldagen mest optimalt. Det ska vara bra kvalitet på proteiner, bra val av kolhydrater och bra naturliga fetter - detta tillsammans ger en mera stabil och jämn blodsockerkurva vilket är fördel för barn som ska sitta och lära sig en mängd kunskap under dagen.

Från start så ska ett barn ammas, det anses vara det mest naturliga för barnets överlevnad och ger bästa näringen för det lilla barnet så att hjärnan ska utvecklas och kroppen ska växa och barnet ska få bra med energi. Brösmjölken innehåller 56 energi % fett, mest mättat fett. OM nu mättat fett var farligt, skulle kroppen tillverka detta för att mata ett litet barn under en del av den viktiga tillväxttiden?

FÖRDELAR
Fett är essentiell för kroppen, alltså vi kan inte överleva utan fett. Med bra fett och bra mat i skolan kan flera fördelar uppnås:

  1. Lugnare humör och temperamentsväningar pga längre mättnad och mindre svängningar i blodsockerkurvan
  2. Ökad koncentrationsförmåga
  3. Förbättrad inlärningsförmåga
  4. Mindre inflammationer och starkare immunförsvar
  5. Minskad risk för metabolt syndrom
  6. Lugnare och mera stabila grupper
  7. Bättre mättnad över längre tid

OM LIGHT- OCH LÄTTPRODUKTER
Om vi tittar på lättmargarin och lättmjölk så ger det sämre mättnad, sämre näring och ökar risken för allergier.
Margarin är hårt processad och innehåller lösningsmedel, fosforsyra, blekmedel och lut används vid framställningen. Flera tillsatser som används är: emulgeringsmedel, konserveringsmedel, modifierad stärkelse, surhetsreglerande medel, färgämnen och aromämnen. Dessutom finns det rester av extraktionsbensin (hexan).
Margarin som produkt är grå i färgen därför bleks den ljusare för att sedan färgsättas till gult, men denna massa smakar inte likt smör alls, så då tillsätts smakämnen för att det ska likna smör så mycket som möjligt.

Hur påverkas barn av att äta den här kemikalieblandningen?

I margarin finns det höga halter av Omega-6 fettsyror. Omega-6 i rätt mängd är bra, men idag med den kosten vi äter får vi i oss för mycket av Omega-6 (och för lite av omega-3). Stora mängder Omega-6 ökar inflammationer.
Studier visar att margarin ökar risk för eksem, allergi, magbesvär, huvudvärk, astma och allergisk nästäppa.

OM BREGOTT
Bregott är en blandning av smör och rapsolja med tillsatt salt. Rapsoljan är med för att göra den mjukare och mera bredbar.

OM INTE UTESLUTA LÄTTMARGARIN, ERBJUD IAF ALTERNATIV AV NATURLIG FETT, BREGOTT/SMÖR
Vi vill att våra barn ska ha möjlighet att välja rätt fett, därför ska det erbjudas bregott till t.ex. smörgåsar. Vi som föräldrar vill inte att våra barn ska äta lättmargariner.

SKOLLAGEN
I skollagen står det att på skolor ska det serveras näringsriktig mat. Det finns ingen lag om att följa Livsmedelsverkets rekommendationer. Livsmedelsverkets lever på föråldrade studier och gamla kostråd. WHO (världhälsoorganisationen) gick ut med en stor forskningsrapport redan 2008 om att fett INTE är farligt. Livsmedelsverket väljer att ignora denna stora rapport. Likaså har SBU (Statens beredning för medicinsk utredning) gjort en stor rapport under 2013 om samma ämne. Livsmedelsverket väljer att inte lyssna på SBU heller. Det finns inga moderna studier eller forskning som visar att fett är farligt. Inte en enda.

OM NAMNINSAMLINGEN
Namninsamlingen ska helst lämnas in vid Karlstad kommunsfullmäktiga 20 feb 2014, men vi fortsätter att skicka vidare under hela 2014.

Mera att läsa:
www.lifezone.se (se fliken SKOLMAT)

VI SOM SKRIVER UNDER PÅ DENNA NAMNINSAMLING KRÄVER BRA FETT I SKOLAN OCH INTE LÄTTMARGARIN SOM ENDA FETTKÄLLA TILL BARNEN, SAMT MÖJLIGHET ATT VÄLJA HELST STANDARDMJÖLK ELLER EV. MELLANMJÖLK.