Nej till skolplikt från tre års ålder!

Regeringen är på väg att införa obligatorisk förskola från tre års ålder, vilket i praktiken innebär skolplikt. 

Uppdatering 9/8

Enligt en ny utredning de släppte i augusti 2020 skriver de tydligt:

"Rekommendation: Förskolan görs på sikt obligatorisk från 3 års ålder. Kvalitetskraven på verksamheten höjs parallellt med denna höjning av ambitionsnivån.

Förslag: En utredning tillsätts med uppdrag att föreslå åtgärder för långsiktig kompetensförsörjning och kvalitetsförstärkning inom förskolan. Utredningen bör se över behov av utbildningsplatser till förskolelärarprogrammet, utformning av detsamma och alternativa vägar för kompetensförsörjning till förskoleverksamhet."

Men barn är olika och alla barn mår inte bra i förskolegrupper - därför ska det finnas alternativ som pedagogisk omsorg i form av familjedaghem, flerfamiljssystem samt möjlighet till hemmaomsorg och tillgång till öppen förskola för barn i åldern 1-5 år!

Alla barn har rätt till en bra barndom under de första viktiga åren när själva grunden läggs för barnens framtida mående.  

För att försöka få igenom den obligatoriska förskolan för alla barn, så har regeringen tidigare maskerat förslaget och presenterat det som att det finns ett behov för barn till nynalända att gå i obligatorisk förskola. Men i det förslag som presenteras i augusti 2020, står det inte om en specifik grupp - utan formuleringen är direkt: från tre års ålder.

Barn till nyanlända är dessutom inte en homogen grupp och med tanke på dagens kris i förskolan med stora barngrupper, få personal och personal som inte pratar svenska, eller dålig svenska - så behövs det defintivt andra lösningar än obligatorisk förskola, både för nyanlända men även för alla andra barn. (Se länk: Förskolan är på väg käpprätt åt helvete). Använd öppna förskolan istället som en resurs för nyanlända och satsa på riktade insatser till föräldrar OCH barn som behöver språkträning. Stoppa inte möjligheten för föräldrar att välja mellan många olika barnsomsorgsalternativ genom att införa skolplikt från tre års ålder.

Nu kombinerar regeringen dessutom förslaget om obligatorisk förskola med ett förslag om att föräldradagarna bara får tas ut till tre års ålder, vilket ytterligare ska hindra föräldrar att kunna välja att pussla för att kunna stanna hemma längre.

Vi som undertecknat säger nej till regeringens förslag om obligatorisk förskola från tre års ålder. Vi behöver inte mer tvång i familjepolitiken - vi behöver mer valfrihet!


Regeringens förslag >>

UPPDATERING 12/10-20

S har nu lagt en motion om att införa avgiftsfri och obligatorisk förskola från TVÅ års ålder. Alltså ännu lägre ålder än vad Magdalena Anderssons, S, utredning kom fram till. Självklart säger vi NEJ även till skolplikt från två års ålder. Läs motionen här >>

Läs också: Föräldraupproret
Skärmavbild_2019-11-05_kl._14_.23_.54_.png


Madeleine Lidman, Föräldraupproret    Kontakta namninsamlingens skapare