Nej till industriell vindkraft i Köpings kommun!

På en yta större än hela Köpings stad, 1900 hektar, vill företaget OX2 tillsammans med Sveaskog omvandla artrik Bergslagsskog för att bygga industriområde med 25 stycken 300 m höga vindkraftverk. Detta är tänkt i norra änden av Köpings kommun, runt Tretjärnsberget mellan Iresjön, Mellanvålen och Stora Vålen/Ljustjärn. Det finns planer på liknande områden i andra delar av kommunen.

Vindkraft påverkar djur och människor i vår omnejd med hörbart swishande ljud från vindsnurror som spelar i otakt men framförallt med infraljud som plockas upp av örats hörselceller och registreras av hjärnan som vibrationer. Detta infraljud säger Naturvårdsverket upplevs starkast på kvällar och nätter när vi behöver sova och låta hjärnan vila/återhämta sig.

Infraljud uppstår varje gång ett rotorblad passerar pelaren som generatorn sitter på och vid varje passage skapas det en tryckvåg, ett lågfrekvent ljud som fortplantas över milsvida områden som en ljudförorening.

Ytterligare problem vår omnejd kommer få dras med är vandrande skuggor, ljusreflexer och varningsljus som också startar kroppens stressystem. Varningsljuset kommer från den hindermarkering som så här höga pelare måste utrustas med enligt Transportstyrelsens föreskrifter och kommer bestå i ett högintensivt vitt blinkande ljus, dygnet runt. Detta resulterar i en blinkande ljuskupol över himlen i vår omnejd. Ljusföroreningar av detta slag påverkar flera ekosystemfunktioner t ex djurs och människors biologiska processer, hormoncykler, samt dygn- och årsrytm enligt SLU (november 2020).

Hjälp oss protestera mot dessa illvilliga planer genom att skriva på denna namninsamling.


Niklas Holmström    Kontakta namninsamlingens skapare

Skriv på denna namninsamling

Genom att skriva på godkänner jag att Niklas Holmström kan se all information jag lämnar i detta formulär.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.


Jag godkänner att informationen som jag anger på det här formuläret behandlas i följande syften:
Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...