Medborgarsvar mot förslag om ändringar i skolstrukturen i Bodens kommun

Denna namninsammling stöder medborgarnas arbete för att behålla befintlig skolstruktur i Boden. Vi har läst de tre förslagen om en eventuell omorganisering av skolstrukturen i Boden. Utifrån dessa är våran åsikt att det enda rimliga alternativet för att bibehålla levande stadsdelar samt våra barns välbefinnande är följande:
 
· Nej till skolnedläggningar
· Nej till storskolor
· Behåll befintliga upptagningsområden
 
Detta alternativ väljer vi att kalla för Alternativ A.
Den största anledningen till omorganisationen påstås vara minskad segregation, men det finns många sätt att arbeta emot segregation utan att lägga ner skolor.
Vad vi upplever oroväckande är även sättet denna utredning delges på, just innan jul då folk generellt sett är ganska upptagna, och med en kort överläggningstid. Att en högt uppsatt person i utbildningsnämnden dessutom uttrycker i en av lokaltidningarna att förslagen angående detta beslut först och främst ska gå ut till politikerna som ska föra folkets talan, då vi är i en pandemi och inte kan ha breda medborgardialoger, känns inte heller bra. Medborgarna har rätt att föra sin egen talan i ett sådant här beslut.
Våran vilja är alltså att man behåller alla de centrumnära skolorna som föreslås läggas ned i Alternativ 1 och 2, samt att man inte förändrar upptagningsområdena, vilket föreslås i Alternativ 0.
Nedan följer en lista över vinster och fördelar med Alternativ A, samt en del av de problem och svårigheter vi identifierar med Alternativ 0, 1 och 2:
 1. Storskolor är ingen lösning på segregation, öka istället integrationen genom att bygga bort segregerade bostadsområden för att förbättra fördelningen ut på befintliga skolor utanför centrum. I Boden är oftast bostäderna även billigare utanför centrum vilket möjliggör för fler att bo i skolans närmiljö och bidrar till socioekonomisk utjämning.
 2. Miljövinst då endast en mindre grupp barn behöver åka från centrum och ut istället för att alla barn ska åka utifrån och in till centrum.
 3. Finare utomhusmiljöer och närhet till natur kring skolorna som ligger lite utanför centrum.
 4. Som vi förstått det är Alternativ 0 det billigaste alternativet. Då även Alternativ A innebär att man renoverar och bygger om de befintliga skolorna, samt inte ändrar upptagningsområdena borde det bli det billigaste alternativet, därav ger Alternativ A även den största ekonomiska vinsten.
 5. Vid en stor skola kommer problem uppstå när 750 elever ska hämtas och lämnas ungefär samma tid. En stor mängd trafik och ev. bilköer kommer uppstå kring och på skolområdet. Det är en stor säkerhetsrisk att ha små barn kring en hårt belastad trafiksituation som ingen förälder vill utsätta sina barn för. Detta problem finns inte på befintliga skolor idag. Barnen på befintliga skolor kan idag även i de flesta fall cykla eller gå till och från skolan på ett säkert sätt.
 6. Problem uppstår också för dom yngre barnen som inte kan åka buss själv till en storskola. De bör då få skoltaxi till skolan. Då det blir väldigt många barn som omfattas av detta vid en eventuell nedläggning förutses en enorm kostnad för detta. Även utökad kostnad för fritidsplatser är att vänta då barnen inte längre kan cykla eller gå hem från skolan. Detta gäller både Alternativ 1 och 2 men även Alternativ 0, då samma problem uppstår vid ändrade upptagningsområden, då eleverna ändå får långt till skolan eftersom de inte får studera vid skolan som ligger närmast dem. Även om ändrade upptagningsområden i vissa fall inte innebär någon stor skillnad i avstånd för eleven så innebär det i vissa fall att möjligheten att cykla eller gå till skolan försvinner då tillgängligheten till gång- och cykelbanor inte finns.
 7. I Utredningen framgår att av undervisningsrelaterade faktorer lyfter forskningen fram läraren som den enskilt viktigaste faktorn för elevers studieresultat. Enligt en undersökning i Luleå kommun föredrar utbildad personal (lärare, pedagoger och rektorer) generellt sett mindre skolor. Om vi tittar på vad lärare efterfrågar så är det inte en storskola utan en genomtänkt skola i anpassad miljö med mindre klasser och där lärare får resurser till extra stöd när behov finns. Alternativ A bör följaktligen göra Boden till en mer attraktiv och hållbar arbetsgivare. Ett förslag för att öka attraktiviteten skulle dessutom kunna vara att införa samma koncept av "validering" som redan finns i socialförvaltningen, där befintlig personal ges möjlighet till vidareutbildning/validering. Det skulle innebära att medarbetare inom utbildningsförvaltningen ges möjlighet till betald utbildning för att utveckla sin kompetens. En viktig punkt i kommunens strategiska plan är just att vara en attraktiv och hållbar arbetsgivare. Länk till strategiska planen: https://www.boden.se/nyheter/2019/ny-strategisk-plan-for-bodens-kommun?fbclid=IwAR2CiMCnN-qy4-Wk6cHbzpQurhn_IsZGEbgGh14vgWnsbHSMNKGaq4FA8mo Ser man till detta borde allt utom Alternativ A vara uteslutet.
 8. Bibehålla möjligheten att marknadsföra Bodens kommun som en attraktiv kommun att bo och leva i, som värnar om livskvalitet och närhet till skolor och annan samhällsservice. Om närheten till skolorna försvinner kommer attraktiviteten för de boende i berörda områden gå ner. Många som arbetspendlar till närliggande kommuner får vid nedläggning eller förändrat upptagningsområde en stor omväg till och från skolan för att hämta och lämna sina barn. Vid val av bostad väljer många område och läge beroende på närhet till skola för sina barn, därmed finns en stor risk att dessa inte kommer välja Boden som bostadsort.
 9. I mindre skolor med färre elever är det lättare för personalen att ha personlig kontakt med eleverna på individnivå. Detta ger även eleverna möjlighet att få en relation till de personer som rör sig där vilket därmed skapar trygghet. Detta är speciellt viktigt för en del barn med särskilda behov, men samtidigt viktigt för varje enskilt barn. Lärarnas nära kontakt med eleverna möjliggör också förhindrande av mobbing samt ökad sammanhållning och integration i större utsträckning än på en stor skola.
 10. Då lärare och pedagoger har bättre kontakt med eleverna på en mindre skola ökar också möjligheterna att stötta eleverna mot bättre resultat, då varje barn blir sett. Snarare än att lägga ner skolor borde det satsas på fler pedagoger, lärare och stödpersonal till de skolor som redan finns. Studieron är också viktig, klasserna är för stora idag och lokalerna har för små och få rum. Genom att renovera och bygga ut de befintliga skolorna skapas en miljö som lockar och inspirerar både lärare och elever. Studierum i eller i närhet till klassrummet möjliggör grupparbeten och enskilt arbete utan att behöva störas av en miljö som inte passar eleven/uppgiften.
 11. Vid en nedläggning kommer många elever att få mycket längre skoldagar i och med restid till och från skolan. Det pratas om stressade barn som ska hinna med fritid utanför skola samt läxor. Alternativ 0, 1 och 2 skulle tveklöst innebära att ännu mer av deras tid tas upp.
 12. Barnens rättigheter till skola i sitt närområde skall gå före ekonomiska intressen. Det är på tiden att Boden börjar att anpassa skolan efter barnen och ungdomarnas behov istället för tvärtom. Deras framtid, utbildning och välbefinnande är för viktigt för att förbises, oavsett motiv.
 
Vi hoppas innerligt att politikerna i denna fråga kommer kämpa för folket och motarbeta Alternativ 0, 1 och 2. Det finns inget annat rimligt alternativ än Alternativ A om vi vill ha kvar våran fina levande kommun. Barnens bästa betyder allt.
Bodens slogan ska få fortsätta vara #närhetsliv och inte #stadsliv

Madelen Appelgren / Nej till skolnedläggningar - Ja till medborgardialog    Kontakta namninsamlingens skapare

Skriv på denna namninsamling

Genom att underteckna godkänner jag att Madelen Appelgren / Nej till skolnedläggningar - Ja till medborgardialog lämnar över informationen som jag tillhandahåller i det här formuläret till dem som bestämmer i frågan.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.








Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...