LÅT ARAYA STANNA!

LÅT ARAYA STANNA!

Araya är en flicka på 9 år som är familjehemsplacerad hos oss sen ett och ett halvt år tillbaka, enligt LVU pga allvarliga brister hos mamman. Hon har vistats i Sverige i snart fyra år, tillika varit borta från sitt hemland. Nästan halva sitt liv.


Nu ska hon utvisas till Thailand med sin biologiska mamma enligt beslut från Migrationsverket. En mamma som hon idag skyddas från genom en tvångslagstiftning.
 
Araya har ingen anknytning till sin mamma, de har bott ifrån varandra större delen av hennes liv. Hennes mamma lämnade henne i Thailand och hon bodde runt hos släktingar och grannar innan mamman hämtade henne till Sverige. Hon har i princip levt som föräldralös i Thailand.
 
Araya känner inte sin mamma. Hon har aldrig känt sig älskad av henne. Sedan Araya placerades har mamman inte visat intresse av att träffa henne. De har träffats endast två gånger på 1,5 år. Då behövdes tolk eftersom Araya inte längre pratar eller förstår thai.

Araya fann sin plats snabbt in i vår familj. Det var så naturligt och hon var så självklar i familjen, från allas perspektiv. Det finns inget "vi" och "hon", det finns bara ett vi. Hon har planer med sitt liv i vår familj, tillsammans med oss, som sträcker sig allt från julen som kommer, nästa semester, vilken högstadieskola hon ska gå på, vad hon vill göra när hon blir stor, när hon får barn blir vi mormor och morfar då… Hon vill med hela sitt hjärta och själ bo hos oss.

Hon säger själv att hon inte vill flytta mer. Vi är hennes familj, det är här hon vill bo och växa upp. Från att vara rädd och otrygg har hon nu en familj där hon känner sig trygg, fått knyta an, fått stabilitet, trygghet och omsorg som ger förutsättningar att hon kan utvecklas som egen person. Hon avlastas från att ta ett vuxenansvar, hon får vara ett barn hos oss.

Ett sånt här beslut kommer få till följd att hela hennes trygghet kommer att rasa samman. Hela hennes utveckling kommer att påverkas negativt. Hon har sedan förskoleklass gått i svensk skola. Hon bor i svensk familj, går i svensk skola och pratar enbart det svenska språket. Hon kommer att komma till ett land där hon varken kan prata eller förstå språket och inte varit i på flera år, tillsammans med en person, mamma, hon inte känner.

Araya älskar att lära sig nya saker varje dag, i skolan och av oss. Hon har många kompisar och en aktiv fritid. Hon kommer vara en tillgång, inte bara för vår familj, utan även för Sverige. Det är absurt att kunna fatta ett beslut att skicka ett barn som är som vilket svenskt barn som helst, för att skicka tillbaka henne till ett främmande språk och främmande land med en mamma hon inte känner eller förstår och som hon dessutom ska skyddas från. Bort från sin familj, från sin skola, sina kompisar, sina aktiviteter och sina framtidsplaner.
FRÅN SITT LIV.

Hon kommer troligtvis hamna på ett barnhem i Thailand. Barnhem!! Detta kommer totalt rasera hela hennes positiva utveckling och äventyra hela hennes psykiska hälsa. Hur mycket ska ett barn utsättas för, ytterligare uppbrott blir nya trauman.
 
Migrationsverket anser att eftersom hon tidigare bott i Thailand utan sina föräldrar, och även i Sverige utan sin mamma, så är det ingen fara för henne att återigen vara föräldralös i Thailand. Thailand har tydligen bättre ekonomi nu och 20% av barnen där bor på barnhem står det i domen, så enligt Migrationsverket är det uppenbarligen inget konstigt att vår flicka ska tillhöra den skaran. För att inte glömma igen, mamma brister gravt i föräldraförmågan. Domstolen signalerar att du är inte värd att leva under goda levnadsförhållanden som du är van vid, vi bryr oss inte om att du har utvecklats mycket väl, att du har en familj som du älskar och känner dig älskad av, vi struntar i att du kan bli något som kan vara en tillgång för Sverige, du är inte värd att satsa på, vi struntar i dina drömmar att utbilda dig och att du har mål med ditt liv.
 
Jag vet inte var i barnkonventionen Migrationsverket hittar stöd i att beröva ett barn hela sin trygga tillvaro med sin familj och anse att det är till barnets bästa att hon skall utvisas till en för henne en fullständigt absurd och främmande tillvaro.

Vi vädjar till dig, hjälp oss rädda Araya från att ryckas från allt hon har, från att sättas på ett barnhem i Thailand. För Arayas skull, för våran familj.

Jag ber er att sprida detta inlägg och skriva under uppropet.
Vi vill förhindra en utvisning av en syster och ett barn.

IMG_7182.PNG

/Sara, Camilla, Reine, Emil & Molly