Lägg inte ner IB-programmet i Bollnäs

International Baccalaureate (IB) i Bollnäs på Torsbergsgymnasiet riskerar att bli nedlagt. Beslutet om nedläggningen ska fattas nu i slutet av september. Det skulle betyda att nuvarande elever får gå kvar men programmet skulle inte kunna gå att sökas från och med 2021. Detta vill vi försöka hindra utav flera anledningar.

IB-programmet är ett internationellt gymnasieprogram med engelska som undervisningsspråk. Den har hög status globalt som möjliggör eftergymnasiala studier inte bara i Sverige, men även utomlands. IB är ett unikt program, då möjligheten finns att anpassa studier efter sina egna intressen, vilket inte är möjligt på något nationellt program.

IB är dessutom den bredaste gymnasielinjen i Sverige. Före detta elever arbetar nu bland annat som läkare, fysiker, jurister, lärare, psykologer och ingenjörer. Många tidigare IB-elever har studerat utomlands på ansedda universitet, däribland University of Oxford, University of Glasgow och California Institute of Technology, vilket kanske inte skulle ha varit möjligt utan IB-programmet.

IB-programmet på Torsbergsgymnasiet är dessutom det enda som finns i hela Norrland och bör därför inte läggas ner. Den aktuella procentandelen som kommer från orter utanför Söderhamn och Bollnäs är 45%, vilket är varför det vore gynnsamt för kommunen att ha kvar IB då många flyttar hit. Om IB i Bollnäs läggs ner skulle möjligheten att gå en internationell linje begränsas till större städer.

Många elever som kommer till Sverige men saknar gymnasiebehörighet kan börja IB direkt. Detta leder till att de inte behöver gå flera år på IM och kan därför snabbare komma ut i arbetslivet och samhället.

Utbildning bör prioriteras för det är framtiden och programmet bör därför värnas om.

Skriv på denna namninsamling

Genom att skriva under godkänner jag att IB18 överlämnar min underskrift till dem som har makt över frågan.


ELLER
Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...

Facebook