Inhägnad hundpark i Falkenberg

Vi verkar vara många som vill ha en inhägnad hundpark/rastgård (jag kallar det hundpark för enkelhetens skull) i Falkenberg. Trots att många verkar ha hört av sig till kommunen/politiker så har ingenting hänt. Den här namninsamlingen kommer lämnas in till dom för att visa hur många vi verkligen är som vill ha och ser ett behov av en fin och säker plats för våra hundar. En plats där hundarna kan springa av sig lösa, träffa nya lekkompisar och njuta av livet. En hundpark är även ett bra ställe för oss hundägare att knyta nya kontakter och träffa nya vänner med liknande intressen.

På sommaren kommer många turister till Falkenberg och många har hund med sig, en hundpark hade säkert varit mycket uppskattad av dessa turister och deras hundar med då de under semestern förmodligen bor i husvagn/stuga med hunden utan tillgång till egen trädgård för hunden att njuta av. Samma gäller såklart för de hundägare som bor i Falkenberg permanent utan tillgång till egen inhägnad trädgård.

Det finns många hundägare som bor i lägenhet. Det finns många hundägare som inte har körkort. För dessa känns det säkert extra viktigt att hundparken ligger relativt centralt eller strax i utkanten på Falkenberg stad med goda bussförbindelser. Jag själv som startat denna namninsamling bor i Skogstorp. Här finns det säkert plats att bygga en hundpark om kommunen kan avvara en bit land. Det tar inte ens 10 min att åka buss till/från stan. Bussarna går varje timme men det är även gångavstånd om man gillar lite längre promenader. Min poäng med detta är inte att försöka få en hundpark just i Skogstorp för min egen bekvämlighet, min poäng är att även om det inte finns plats att bygga en hundpark mitt i centrala Falkenberg så finns det ändå lättillgängliga platser i närheten där det hade varit fullt möjligt. Skogstorp fick helt enkelt bli ett exempel då jag är realtivt nyinflyttad och inte känner till hur långt det är och hur bussförbindelserna fungerar till andra liknande samhällen strax utanför Falkenberg stad.

 

Hundparkens önskade utformning:

◇ Inhägnat. (Stängslet behöver vara minst 1.60 högt, gärna högre. Fått höra i efterhand av vissa hundägare att 1.60 fortfarande är för lågt för deras hundar så minst 2 m högt hade varit bättre, då kan alla hundar få möjlighet att njuta av parken. Alla hundar, hur lydiga dom än är kan bli skrämda, få syn på något intressant eller helt enkelt få för sig att sticka. Då är det viktigt med ett högt stängsel som även den största hunden inte kan hoppa över. Stängslet måste också vara helt sammanhängande och inte ha några håligheter samt markbundet utan möjlighet för hunden att krypa under. Det här med stabilt, helt och högt stängsel är speciellt viktigt för vissa hundar som har extremt starka instinkter. Kan ta min egen hund som exempel, hon är jakthund och skulle hon vara lös i hundparken och få syn på tex en hare/kanin så tar jaktinstinkten över direkt och allt hon fokuserar på är haren/kaninen. Det är alltså inte säkert att hon ens hör min inkallning/kommando i det läget hur väluppfostrad hon än är i vanliga fall. Därför är höjden och kvalitén på stängslet en av de absolut viktigaste sakerna att prioritera vid byggandet av en hundpark.)

◇ Dubbelgrind. (Ingången till hundparken bör fungera som en sluss där man först öppnar en grind, går in, stänger den efter sig, öppnar nästa grind, går in i hundparken och stänger den sista grinden efter sig. Detta för att minska risken att en annan hund som redan befinner sig i hundparken tränger sig ut när en ny besökare är på väg in med sin hund. Grinden bör vara lätt att öppna och stänga med en hand för att besökare ska slippa binda sin hund någonstans medans man krånglar med att få upp grinden.)

◇ Minst 1000 kvadratmeter stort. (Ju större desto bättre.)

◇ Gräsunderlag. (Andra underlag så som barkflis fungerar också men medför svårigheter att hitta eventuell avföring. Gräs är att föredra då det är naturligt och färgen gör det lättare att hitta eventuell avföring. Gräset behöver dock klippas med jämna mellanrum under sommarmånaderna för att eventuell avföring inte ska "försvinna" i det höga gräset, samt minimera risken för fästingar och för att hålla parken estetiskt tilltalande.)

◇ Tillräcklig vegetation. (Under sommarmånaderna är det viktigt att det finns tillräckligt med skugga i parken så att hundarna kan komma undan den stekande solen. Minst två träd med skuggande lövverk är att föredra, gärna fler. Lågt växande buskar kan också bidra med skugga. Om buskarna är för höga och stora finns det risk att sikten blir såpass skymd att hundägarna har svårt att få en bra överblick på vad som pågår i parken och var deras hundar är. Buskar kan dock placeras utanför stängslet för att skydda insynen och skapa en lugnare miljö för hundarna om det skulle vara så att hundparken är placerad vid en vältrafikerad gångbana eller väg. Någon stor stock kan även placeras i parken som hundarna kan hoppa över eller gå på om dom vill det som en kul grej bara.)

◇ Nödvändig inredning. (Så som stor papperskorg för att slänga bajspåsar i, vanlig papperskorg för annat skräp och bänkar för hundägarna att sitta på)

◇ Belysning. (Speciellt under vinterhalvåret vore det bra med belysning i, runt eller bredvid parken då det blir mörkt väldigt tidigt och man vill kunna ha bra uppsikt över sin hund.)

För att en sådan här hundpark ska fungera ligger ett stort ansvar på hundägarna. Jag har satt ihop en lista:

◇ Hundägaren plockar alltid upp avföringen efter sin egen hund och slänger i papperskorgen för bajspåsar.

◇ Om det redan är en hund i parken när en annan hundägare kommer dit så bör den nya besökaren prata med hundens ägare innan den släpper in sin egen hund. Alla hundar fungerar inte med varandra så att låta dom hälsa på varandra först för att se hur dom reagerar är att rekommendera.

◇ Löpande tikar ska inte vistas i hundparken om det finns andra hundar där.

◇ Valpar under 3 månader ska inte vistas i hundparken då dom inte hunnit få alla nödvändiga vaccinationer och därmed kan sprida smittor.

◇ Leksaker och hundmat/godis bör inte användas i parken om det vistas mer än en hund i parken då det kan skapa rivalitet mellan hundarna.

Observera att hundparkens utformning och hundägarens ansvar endast är förslag från mig personligen efter mina egna erfarenheter och efterforskningar. Jag har valt att vara extra tydlig med vissa saker och ge exempel då de politiker som någon gång ska ta beslutet om vi får en hundpark/rastgård här i Falkenberg kanske aldrig haft hund och inte inser/förstår saker som verkar självklara för oss hundägare.

Sammanfattning: Vi vill ha en lättillgänglig hundpark med högt stängsel och bra utformning i Falkenberg.