100% finsk diakon till Uppsala

Quoted post

Esa Ahonen
Gäst

#2

2015-02-07 14:51

Uppsala är en framstående ort i Svenska Kyrkans finskspråkiga arbete. Här samlas en stor variation av olika kategorier finländare till andakt och till olika evenemang för upprätthållande av den finsk-kristna traditionen.
Verksamheten har varit mycket framgångsrik och bland annat renderat ett pris från Uppsala kommun för innovativt arbete.

Diakonen är församlingsverksamhetens tysta nav. Diakonen söker upp, hittar de bortglömda, de som tappat hoppet och de gamla som håller på att tyna bort i ålderdomens eremitliv i bostaden. Diakonen bryter in i den bubblan, skapar vägar ut ur ensamheten samt ger församlingen vägvisning om vilka samlande verksamheter som skall öppnas för de som riskerar att "försvinna" ur den samhälleliga gemenskapen.

Finnarna behöver den diakonala hjälpen eftersom dom i sin finska sisu "inte vill be om hjälp". Men diakonen möter även de unga nytillkomna finska familjerna för att anvisa vägen till Kyrkans verksamheter. Det står helt klart att prästämbetets framgångsrika utövande i mångt och mycket vilar i att diakonin får göra underarbetet. 

Den finska församlingskretsen i Uppsala måste absolut få fortsätta med en full diakonal effekt eftersom verksamheten i Uppsala dessutom fungerar som stor inspiration i de finska verksamheterna i övriga stiftet.

Svar

Omar Ud-Din

#4 Re:

2015-02-09 16:16:19

#2: Esa Ahonen -  

 Håller helt med. Väl formulerat Esa!

Omar, finsktalande präststudent