100% finsk diakon till Uppsala

Kontakta namninsamlingens skapare

Diskussionsämnet har skapats automatiskt av petition 100% finsk diakon till Uppsala.


Gäst

#1

2015-02-06 20:23

Vi har diakon med 100% här i Trollhättan och här bor ca 2000 personer som har finsk bakgrund och därför behövs säkerligen minst en diakon med 100% i Uppsala!
Esa Ahonen
Gäst

#2

2015-02-07 14:51

Uppsala är en framstående ort i Svenska Kyrkans finskspråkiga arbete. Här samlas en stor variation av olika kategorier finländare till andakt och till olika evenemang för upprätthållande av den finsk-kristna traditionen.
Verksamheten har varit mycket framgångsrik och bland annat renderat ett pris från Uppsala kommun för innovativt arbete.

Diakonen är församlingsverksamhetens tysta nav. Diakonen söker upp, hittar de bortglömda, de som tappat hoppet och de gamla som håller på att tyna bort i ålderdomens eremitliv i bostaden. Diakonen bryter in i den bubblan, skapar vägar ut ur ensamheten samt ger församlingen vägvisning om vilka samlande verksamheter som skall öppnas för de som riskerar att "försvinna" ur den samhälleliga gemenskapen.

Finnarna behöver den diakonala hjälpen eftersom dom i sin finska sisu "inte vill be om hjälp". Men diakonen möter även de unga nytillkomna finska familjerna för att anvisa vägen till Kyrkans verksamheter. Det står helt klart att prästämbetets framgångsrika utövande i mångt och mycket vilar i att diakonin får göra underarbetet. 

Den finska församlingskretsen i Uppsala måste absolut få fortsätta med en full diakonal effekt eftersom verksamheten i Uppsala dessutom fungerar som stor inspiration i de finska verksamheterna i övriga stiftet.

Prata och lyssna

#3 Att prata och höra sitt modersmål är hälsosamt!

2015-02-07 16:05

Modersmålet kommer att bli viktigare och viktigare då människan blir gammal. Ofta förlorar man helt sitt kunnande i andra språk då man blir gammal och sjuk.

För att skapa trycka förhållanden för de gamla och ofta även sjuka (ursprungligen) finskspråkiga människor i Uppsala, behövs det  absolut en 100% diakon tjänst vid den finskspråkiga församlingsgruppen i Uppsala.

I den tjänsten är det allra viktigast att diakonens modersmål är finska och att personen känner förutom det svenska samhället även den finskspråkiga kulturtraditionen och den finska kyrkans arbete bra.

För alla människor är det lättast att prata sitt modersmål i många olika situationer i livet. Då är det mycket viktigt att det finns en diakon som kan finska och som i alla fall förstår vad man vill säga.

 

 

 

Omar Ud-Din

#4 Re:

2015-02-09 16:16

#2: Esa Ahonen -  

 Håller helt med. Väl formulerat Esa!

Omar, finsktalande präststudent


Gäst

#5

2015-02-10 18:37

Modersspråk är språk för känslor, själens språk.
Missförstånd ökar sig på främmande språk.
När man blir äldre det är ännu mer svårigheter att underrätta sina ärenden på svenska, man kommer inte ihåg orden eller förstår det inte alls.

Gäst

#6

2015-02-20 16:16

min svägerska är finska