Nej till broförbindelse till Årsta Holmar!


/ #17 Var står frågan? - besked från Stockholms stad

2012-02-23 18:24

Hej alla!

Beskeden om var frågan står har skiftat lite i olika medier. Jag har kontaktat Stockholms stad och fått besked om vad som gäller. Såhär är det:

- Per Ankersjö har fått med sig Alliansen på ett beslut om att en gångbro ska utredas, vilket står inskrivet i årets budget för Stockholms stad. Detta trots att stadsdelsförvaltningen nyligen genomförde en inventering/utredning där man kom fram till att avråda från en broförbindelse, eftersom den "på ett avgörande sätt [skulle] äventyra holmarnas stora ekologiska värden”. Beslut fattas då utredningen är genomförd.

- Bryggor kommer att anläggas i ett samarbete mellan Trafikverket och Stockholms stad, som tack för att ön använts vid upprustningen av bron. Dessa bryggor är tänkta att användas för ökad småbåtstrafik, ökad färjetrafik och ev stopp av sightseeingbåtar. Nu ska det utredas var dessa ska ligga och vilken omfattning trafiken ska ha. Även denna utredning är godkänd av Alliansen och beslut ska fattas då utredningen är klar.

- Samtidigt ska området bli naturreservat, men OBS: detta hindrar inte tillgängliggörande i form av gångbro och båttrafik.

Ett antal frågor kvarstår: I vilken mån står de övriga allianspartierna bakom Ankersjö? Har de enbart gått med på en utredning för att gå C till mötes, eller vill de också göra om Årsta holmar till en form av stadspark? Vad säger oppositionen?

Borde beslut om dessa åtgärder kanske vänta till nästa val så att väljarna får säga sitt?

Om man, förutom att skriva under namninsamlingen, vill protestera till politikerna, kan det vara idé att kontakta följande personer:
- Borgarråden i Stockholms stad, t ex Sten Nordin (M, finans), Ulla Hamilton (M, trafik), Regina Kevius (M, stadsbyggnad), Karin Wanngård (S, opposition)
- Ledamöter i Södermalms stadsdelsförvaltning
- Ledamöter i dessa nämnder: Stadsbyggnadsnämnden, Trafik- och renhållningsnämnden (beslutar om bryggor och båttrafik), Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Kontaktuppgifter finns att hitta på Stockholms stad:s hemsida eller kan fås via telefonväxeln.

/AÖ